adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (13)

In Case, Design Interior

Interior rustic cu lemn de castan

Tema unei ambientări interioare este întotdeauna legată de povestea proprietarilor și stilul lor de viață. Dar, câteodată, această poveste este creionată în jurul unui material special, care le poate ieși în cale întâmplător. Da, poate și tu ai pățit să-ți placă o textură anume, o culoare, fără să analizezi exact de ce anume. Știi doar că îți dă o stare de bine. Așa s-a întâmplat și în cazul de față, unde proprietarii spanioli ai acestei case în Munții Pirinei au dat peste o piesă de mobilă veche din castan. S-au îndrăgostit de textura și nuanțele acestui tip de lemn și le-au dorit ca interiorul cabanei, dar nu știau cum să facă pentru a-l pune în evidență. Au apelat la designerul  Juanma Alfonso de la biroul Luderna Design, care le-a gândit atât de practic și de frumos totul, încât au ajuns acum să-și închirieze casa și altora. Practic, nu doar că se bucură de un ambient armonios, dar casa de vacanță a devenit și o sursă de venit pentru ei și inspirație pentru cei care îi calcă pragul. Dar hai să afli trucurile aplicate aici și să vezi cum o esență lemnoasă poate fi tratată diferit pentru a obține texturi și nuanțe variate.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (14)

Intrarea în casa de vacanță se poate face și direct în zona de zi. Primul loc unde proprietarii și-au dorit să vadă lemnul de castan a fost în zona șemineului. Aici designerul a prevăzut o placare a peretelui care încadrează focarul cu lungimea de 120 cm, scoțând volumul șemineului în evidență. Dar pentru ca texturile din lemn să aibă loc să respire, mai ales că ele sunt prezente la nivelul pardoselii, plafon și zona de șemineu, a propus ca tâmplăria la interior să fie vopsită în alb, iar tapițeriile și covoarele în tonuri deschise și neutre de griuri, care să creeze contraste plăcute cu lemnul. În plus, albul este prezent și la nivelul zugrăvelilor, astfel ca totul să se citească grafic, iar ambientul să respire, să nu devină sufocant.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (1)

Decorațiunile contează foarte mult într-o ambientare și aici, unde poți compara cadrele cu livingul mai colorat decorat și apoi mai neutru, poți realiza ce important este ca suprafețele mari să fie cât mai liniștite. Astfel, orice pată de culoare pare să transforme ambientul. Apoi, în privința șemineului nu întâmplător s-a dorit un focar cu lungime de 120 de centimetri. El a fost ales în relație cu ecranul de tv, care are aproximativ aceeași lungime. Ca atare, cele două elemente, poziționate pe textura din lemn de castan, formează un ansamblu unitar.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (5)

Spațiul zonei de zi este unul deschis, unde au trebuit grupate locul de luat masa și bucătăria într-o suprafață de parter lungă și îngustă. Soluția designerului a fost să creeze un culoar de circulație în dreptul ușii de acces din living, astfel ca funcțiunile să fie grupate de o parte și de alta al acestuia.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (2)

Poziția bucătăriei este una atipică, dar excelent rezolvată, parțial sub scară. Este delimitată față de altă intrare în casă prin intermediul unei tâmplării cu geam, față de cameră printr-un blat de tip bar, iar mobila pentru depozitare și pentru electrocasnicele încastrate este grupată sub scară. Desigur, s-a prevăzut încă din faza de proiect poziția prizelor și instalațiilor, astfel ca atunci când a venit mobila realizată pe comandă, totul să se lege.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (4)

Locul de chiuvetă a fost configurat în blat, iar între fronturile de mobilier s-a lăsat un spațiu de 100 cm, iar pentru un acces ușor, în spațiul îngust sunt prevăzute la nivel inferior mai multe sertare. Practic o bucătărie sub scară, fără corpuri suspendate, dar excelent organizată din punct de vedere funcțional.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (13)

Locul de luat masa este configurat în spatele locului canapelelor, dar în dreptul bucătăriei. Pentru a obține mai multe locuri într-un spațiu bine calculat, designerul a prevăzut banchete fixe, dintre care una formează practic glaful ferestrei. Astfel, numărul de scaune este redus, ceea ce face ca spațiul necesar manevrării scaunelor să fie și el economisit. Și da, pentru coerența ambientului tapițeria banchetelor este similară cu cea a canapelelor. Lemnul de castan este folosit ca placare în dreptul holului, geamurile tâmplăriei de la bucătărie lăsându-l vizibil către ambientul camerei de zi.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (7)

Zona locului de luat masa este marcată și de două corpuri de iluminat suspendate la un metru deasupra mesei.

adelaparvu.com-despre-casa-de-vacanta-cu-lemn-de-castan-Pirinei-designer-Juanma-Alfonso-Luderna-Design-Foto-ElMueble 20 (2)

Banchetele, realizate pe comandă, ocupă mai puțin loc în comparație cu un alt rând de scaune. În plus, este exploatată și zona de fereastră, unde în loc de glaf este configurat un al loc de ședere.

adelaparvu.com-despre-casa-de-vacanta-cu-lemn-de-castan-Pirinei-designer-Juanma-Alfonso-Luderna-Design-Foto-ElMueble 20 (1)

Delimitarea zonei bucătăriei s-a făcut prin corpuri similare mobilierului, deci nu e nevoie să fie construiți întotdeauna pereți din gips-carton.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (8)

Casa are trei dormitoare, dintre care unul pentru copii și poate acomoda fără probleme șapte persoane. Dormitoarele sunt tratate simplu, iar lemnul de castan prezent în tăblia patului, dar cu un alt finisaj.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (9)

Pentru un confort mai bun pe timpul nopții, în loc de pat au fost alese somiere tapițate, pe care saltelele se așază mult mai bine și asigură un suport mai bun corpului pe durata somnului. Ca atare, în lipsa unui pat cu tăblie, designerul a prevăzut placarea peretelui cu lemn de castan, dar acesta a fost personalizat în atelierul designerului pentru a se obține o textură și o culoare inedite.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (6)

Și în baie a fost folosit lemnul de castan din care s-a realizat mobila pentru zona de lavoar. Finisajul este unul cât mai natural, lăsând fibra la vedere, după ce inițial suprafețele au fost băițuite cu o nunață gri-petrol.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (3)

Pentru personalizarea ambientului din baie, designerul a prevăzut tapet în zona de lavoar, care este încadrat cu șipci din lemn ce s eopresc în panoul de duș. O idee simplă, dar de mare efect, mai ales într-o baie mică.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (12)

În dormitorul copiilor, suprafețele din lemn sunt puse în evidență de plinta albă și de un tapet cu model caroiat (de la Leroy Merlin), dar în nuanțe deschise. Modelul mărunt al tapetului este corelat cu dimensiunea redusă a spațiului.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (11)

Tapetul este folosit și pentru îmbrăcarea pereților din zona patului etajat, care asigură locuri de dormit pentru doi copii. Lemnul de castan este folosit aici pentru pat, realizat în atelierul designerului, conform proiectului său. Lemnul pentru pat a fost tratat pentru a fi obținut într-o nuanț mai deschisă, în contrast cu suprafața pardoselii și a plafonului pentru a da senzația de spațiu mai aerisit.

adelaparvu.com despre casa de vacanta cu lemn de castan, Pirinei, designer Juanma Alfonso, Luderna Design, Foto ElMueble (10)

Deși mică, încăperea destinată dormitorului copiilor beneficiază de lumină naturală din plin și de o priveliște frumoasă. Ca atare, suprafața geamului ușii este lăsată liberă, iar la nevoie un stor simplu poate fi lăsat pentru intimitate. Mult alb în ambient, care contează enorm în a simți atmosfera mai lejeră, unde texturile din lemn să iasă în evidență. O casă de foarte plăcută, armonios gândită, cu suprafețe obișnuite, nimic exagerat, dar totul coerent, funcțional și reușit corect din punct de vedere vizual. Poți petrece și tu o vacanță în Munții Pirinei în această casă, vezi detalii AICI. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: ElMueble/ LudernaDesign

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *