Da, se curăță foarte ușor inclusiv de urmele creioanelor lăsate de copii, dar asta e doar așa de introducere pentru noi, mamele. De ce? Pentru că tapetul despre care am aflat este mult mai tare. Cei care au o problemă cu sângele să mă ierte, dar trebuie să povestesc. Prima dată acest tip de tapet a fost pus în România prin 2004-2005 într-o clinică privată din Sfântu Gheorghe. Mai întăi o mostră mică de un metru pătrat ca să se coningă șeful clinicii că e așa de ștecher șmecher cum a fost prezentat. Cei de la firma brașoveană nu știau ce are de gând doctorul, dar acesta a stropit bucata de tapet cu sânge ca să vadă ce se întâmplă. Ei bine, pentru că s-a curățat ușor, doctorul a fost de acord să-l monteze în toată clinica, mai ales că a fost prezentat și cu certificările de produs antimicrobian. Mie asta mi se pare foarte elocvent pentru caracteristicile tapetului de care am să-ți povestesc. El a fost adus în țară de Peter, plecat de vreo 25 de ani în Danemarca.
Peter s-a născut la Brașov, dar din clasa a patra a trăit cu părinții în Danemarca, adică a fost plecat încă de pe vremea comuniștilor. În 2004 și-a dorit să se întoarcă. Măi, nu știu cum se face, dar dorul ăsta de țară se pupă tare bine cu afacerile. În Danemarca, Peter lucra la o firmă care se ocupa cu comercializarea și montajul tapetului, așa că acest domeniu era foarte familiar lui. Reluând legătura cu cei din țara natală și-a dat seama că tapetul din fibră de sticlă nu e foarte cunoscut, așa că s-a întors aici ca să deschidă o firmă specializată în comerțul cu tapet, firmă unde lucrează împreună cu soția lui Dana. Toate bune și frumoase până când a realizat că acest tapet nu era corect montat și că mulți clienți se plângeau de el. Acuma fiind pe jumătate danez, că vorba aia să trăiești 25 de ani în altă țară se impregnează în tine, nu înțelegea ce și cum. S-a dus să vadă cu ochii lui și a realizat că el nu trebuie doar să vândă, ci să monteze cu echipa lui.
A căutat oamenii potriviți, i-a treinuit (ca să nu zic training), și a lucrat alături de ei ca să pună în operă cât mai bine tapetul. De ce a făcut asta? Meseriașii de la alte firme, care cumpărau tapetul adus de el, încercaseră să facă economie de materiale (adezivi) sau pur și simplu nu se pricepeau și, dacă lucrarea ieșea nasol, dădeau vina pe produs, spuneau că nu e de calitate. Așa că Peter a găsit soluția cu echipa proprie și a stopat treaba cu comerțul la terți. S-a specializat în principal pe spații publice, clinici, cabinete medicale, hoteluri și restaurante. El spune că pentru apartamente ar ieși cam scump, comparativ cu o vopsea lavabilă, deși a avut o mulțime de clienți privați, mai ales că acest tip de tapet merge de minune la baie, bucătărie și în casele vechi pentru că fixează pereții fisurați sau sfărâmicioși.
Dar tapetul ăsta mai are niște calități. Este din fibră de sticlă, are nevoie de un adeziv special, iar suprafața lui se dă cu vopsea pe bază de latex. Ei bine, tot sistemul ăsta îl face etanș, antimicrobian și perfect lavabil. Mai este și rezistent la frecare și abraziune. Poate ai să spui că faianța e mai bună, dar uite, faptul că plăcile au rosturi, deci pori, lasă loc de culcușeală, ca să zic așa, microbilor, ceea ce nu se întâmplă cu tapetul din fibră de sticlă corect montat și finisat. De aia e mai bun pentru spitale. Și Peter nu s-a oprit să-l laude. Spune că izolează acustic. Acuma nu te aștepta să fie precum izolațiile profesioniste, ci absoarbe zgomotul cu până la 50%, deci n-ai ecou în spațiile nemobilate. Tapetul ăsta permite pereților să respire, deci n-ai umezeală sau un mediu închis, neplăcut, de aceea merge montat fără probleme în baie, bucătărie, dar și în spațiile piscinelor interioare sau spa-uri.
Și da, e foarte tare pentru că dacă ai tapet dintr-ăsta nu te mai enervezi când cei mici mâzgălesc pereții. Secretul constă nu doar în suportul oferit de fibra de sticlă, ci și în vopseaua specială pe bază de latex. Deci e perfect pentru grădinițe și școli (aș zice private că la cele de stat nu sunt bani nici de vopsea, darămite pentru tapet). Acum nu-ți mai spun că e eco și că nu conține substanțe toxice pentru că, oricum, dacă e montat în clinici și spitale, asta e mai mult decât o recomandare. Dar hai să-ți spun și cât costă că știu că te interesează. Prețurile sunt între 20 și 28 de euro pe metru pătrat plus TVA și includ totul de la adeziv, tapet și până la montaj. Mie nu mi se pare exorbitant. Uite, dacă vrei să iei legătura cu Peter și Dana intră pe site-ul lor denmarkdesign.ro, telefon 0740.173.174. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
3
Hai,…. ca mi-ai dat o idee!
Multumim Adela!
Cu drag Dana!
M ar interesa si pe mine unde pot gasi tapet lavabil (din vinil) model ziar vechi (adica exact ca o pagina de ziar alb negru) pentru o baie mica de serviciu – fara dus doar chiuveta micuta.
Multumesc mult de tot!
Mada, sigur gasesti la http://www.axelen.ro/. Si dca nu gasesti modelul preferat pe site, trimite-le mail ca te ajuta http://www.axelen.ro/contacts/
Multumesc mult Adela pentru ajutorul prompt!
Buna ziua doamna Adela,va admir foarte mult….am nevoie de sfatul dumneavoastră..vreau sa fac o schimbare in baie cu tapet am faianța de jos pana sus p albastru..ce pata de culoare sa aleg”” va multumesc
Elena, ca să-ți răspund la întrebare trebuie să aflu mai multe despre tine 🙂 Vorba aia https://adelaparvu.com/2016/10/09/spune-mi-cine-esti-ca-sa-ti-spun-ce-amenajare-ti-se-potriveste/
Buna Adela
Mai exista firma de care povestesti? Incerc sa intru pe site-ul lor si nu reusesc…multam fain pentru raspuns!
Da, mai există. La mine funcționează. Ca să-ți fie mai ușor, ți-am copiat datele de contact de pe site-ul lor, pe care le regăsești mai jos:
Adresa: str. Lunga nr.9, Brasov
Persoana de contact: Peter Teodor
Telefon: +40 727 226 094
Multam fain! Toate cele bune, Biannca
Ar fi potrivit acest tapet din fibra de sticla si unde este cabina de dus, deci umezeala mare? Si ce recomandati in baie in loc de gresie, rezistent la umezeala? Va multumesc, foarte utile articolele dvoastra! Felicitari!
Buna. Unde gasesc tapetul Vitrulan. Gasesc doar modele de culoare alba care nu ma atrag deloc. Vreau un tapet colorat, ignifug si rezistent la umezeala pentru zona dintre blat si dulapurile de sus, la bucatarie
Dana, cel mai indicat este să vezi cataloagele. Degeaba vei căuta pe Internet modele care să-ți placă pentru că într-o imagine n-ai cum să surprinzi textura, culoarea și modelul la scară reală. Sunt multe showroomuri unde găsești tapet dedicat pentru spații umede. Poți merge la sigur la Axelen.
multumesc, Adela! Dar inca sunt retinuta la ideea de tapet in zona plitei. Oare chiar este rezistent?
Atâta timp cât tapetul este protejat de un panou cu sticlă securizată nu ai de ce să-ți faci probleme 🙂
Buna Adela!
Chiar cautam o idee de renovare a baii iar acest tip de tapet pare ideal. Nu am reusit insa sa gasesc pagina web la care faceai referire. Mai exista firma?
Multumesc mult!
Bună Sabina! Uite aici numărul de telefon al domanei Dana 0740.173.174. Am sunat la ei și aveau o problemă cu serverul, de aceea nu putea fi accesat site-ul.