adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (10)

In Idei pentru acasa, Mobila, Shopping

Care e secretul caselor mobilate de la IKEA?

Am văzut că lumea e oarecum împărțită: sunt unii mari fani ai brandului suedez, alții îl ponegresc și îl desconsideră. Ba am auzit și designeri de interior de la noi, care se plâng de faptul că au ajuns să facă amenajări exclusiv cu obiecte de la IKEA pentru că așa le cer clienții. Care e părerea mea? Că ar trebui să privim altfel lucrurile. Există o cale de mijloc, iar casa pe care ai s-o vezi este foarte grăitoare din acest punct de vedere. Știi de ce-ți scriu aceste lucruri? Pentru ca să te ajut să iei deciziile corecte și să-ți ofer o perspectivă la care nu te-ai fi gândit. Secretul unei amenajări rezidă în combinația de obiecte. Ți-am mai spus eu că rețeta mea personală este formulată simplu, dar ușor de reținut: ceva nou, ceva vechi și ceva original (unic, făcut de tine, nu brand sau fițoșenii). Ce presupune asta? Tocmai ca la mâncare, o alăturare de lucruri care împreună să aibă savoarea care-ți place ție și familiei tale.

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (5)

Efortul de-a reinventa roata nu merită. Ceea ce merită însă este să te ferești de șabloane. Ani de zile noi am trăit cu seturi de mobilă – totul asortat canapeaua cu fotoliile, aceleasi draperii în toată casa, aceleași covoare peste tot. De ce? Pentru că nu se găseau altele, iar atunci când se găseau era mai sigur să le cumperi din același loc pentru că altele nu mai prindeai. Dar acum lucrurile sunt diferite. Fiecare producător și comerciant încearcă să te inspire prin amenajările pe care le face în showroom, să-ți ofere idei pentru casa ta. Asta însă nu înseamnă că te obligă să le cumperi ca atare sau că ceea ce prezintă ei sunt cele mai bune opțiuni pentru tine. Uite, casele nordicilor arată foarte personalizate tocmai pentru că știu să combine lucrurile. O bucătărie de la IKEA are alături o masă și scaune vechi, un living poate avea canapea și rafturi de la IKEA, dar corpuri de iluminat din altă parte sau în loc de o măsuță un buștean.

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (6)

De asemenea, merită să combini și decorațiunile – textilele, ramele de tablouri sau ramele foto, sticlăria. Tablourile cele mai frumoase sunt desenele copiilor tăi :). Cred că am fost destul de explicită. În plus, nu uita că multe piese de mobilier de la IKEA, în special cele cu finisaj din lemn natur, cum ar fi rafturile, etajerele, comodele pot fi personalizate, așa cum face Andra Badea. O mobilă simplă, dar ulterior pictată devine un obiect cu totul special. Astfel, un produs la preț bun, dar omniprezent în casele oamenilor, poate fi original decorat, să fie așa cum îți dorești tu. Idei de genul ăsta merită luate în seamă și de către designerii de interior.

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (4)

În loc de concluzie îți repet: ceva vechi (moștenit sau pe care-l ai deja) combinat cu ceva nou cumpărat și cu lucruri originale (ceva ce personalizezi sau realizezi chiar cu mâinile tale). Vezi? Astfel nu vei pica în extreme – nu vei fi nici pradă seturilor sau brandurilor și nici nu vei ajunge în tabăra celor care le ponegresc. Bucură-te de prețurile accesibile, alege ceea ce ai nevoie și nu te aștepta ca pentru prețuri mici obiectele să te țină o veșnicie. Lucrurile se strică, se modifică, se uzează pentru că sunt folosite. Sunt ca noi, doar că durata lor de viață este mai mică :). Secretul caselor cu mobilă de la IKEA este că nu sunt în întregime mobilate și decorate cu produse de la ei. Te-ai prins? Și dacă te interesează povestea casei din imagini intră AICI să o citești pe îndelete. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (9)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (10)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (11)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (8)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (7)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (3)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (1)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (13)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (15)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (2)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (16)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (14)

adelaparvu.com despre locuinta IKEA foto Ben Robertson (12)
Sursa foto: IKEA Family Live Magazine/ Foto Ben Robertson/ Cluedo Top Cards © 2012 Hasbro

13 raspunsuri pentru Care e secretul caselor mobilate de la IKEA?

 1. A-ti mobila casa cu obiecte DOAR de la Ikea, sau DOAR de la Mobexpert, sau DOAR dintr-un singur loc este ca si cum ai intra la H si M si sa-ti cumperi fix aceleasi hainute si accesorii care sunt puse pe manechinul din vitrina. Sa-ti mobilezi casa sau doar o camera cu obiecte de la un singur brand/magazin/atelier inseamna comoditate lipsita de personalitate. Trebuie putin curaj sa ai goblenuri inramate pe perete si o masuta din plexiglas in sufragerie. Dar nu inseamna ca este ceva gresit. Este gresit doar daca ai vazut undeva combinatia asta si ai adoptat-o doar asa, ca ti s-a parut fancy. O casa trebuie sa te reprezinte…poti vaea biroul facut pe comanda pentru ca nimic din ceea ce ti-a placut nu incapea dupa usa si tu fix dupa usa vrei sa pui biroul pentru ca ASA VREI TU si nu pentru ca ti-au fost dictate niste idei.Dar daca ai un birou din pal sau MDF asta nu inseamna ca nu poti pastra vitrina de la bunica…da vitrina aia frumoasa cu geamuri din cristal. Poti da uitarii bibelourile bunicii dar iti poti tine in vitrina cartile (eu asa fac) sau gentile sau chiar pantofii fitosi.
  M-am intins cat o placinta…dar nici mie nu-mi plac casele fara personalitate si casele mobilate si decorate ca intr-un catalog nu reprezinta pe nimeni.

 2. Cora spune:

  Daa…uite pentru genul asta de articole intru eu pe blog… 🙂

 3. Hana spune:

  Eu cred ca marele avantaj al produselor IKEA este ca iti premit sa inventezi pe langa ele si ca sunt suficient de „clasice” și de „moderne” totodata cat sa poate fi asociate cu tot felul de piese. IKEA e asa…ca o baza de machiaj sa zicem 🙂

 4. Monica spune:

  Un articol foarte potrivit, Adela. Eu fac design interior si vreau sa precizez ca in multe reviste de profil, internationale, produsele Ikea sunt prezente. Detaliile magazinelor Ikea se regasesc in paginile de adrese, alaturi de Kartell, Artek, Poltrona Frau, Flos sau Roche Bobois. Designeri de interior consacrati folosesc in proiectele si amenajarile lor piese realizate de Ikea.
  Nu doar pretul legitimeaza un produs de calitate. E adevarat, IKEA promoveaza conceptul unui „design de masa”, insa in spatele fiecarui articol se afla o echipa de oameni talentati care trebuie sa tina cont de un set de criterii bine determinate, lucru deloc usor de realizat.
  E relativ simplu sa obtii rezultate impresionante cu bugete foarte generoase si libertate deplina; mai complicate devin lucrurile atunci cind resursele sunt limitate. Acesta e momentul in care creativitatea si originalitatea isi spun cuvantul.

 5. Diana spune:

  Cat ador ultima imagine! Chiar cautam un exemplu de genul acesta, cu un raft deasupra patului, dar in acelasi timp sa nu fie clasic si neoriginal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *