adelaparvu.com despre castigatorii Askia Design Awards 2022 (3)

In Designeri si Arhitecti, Romania Mea

Design pentru izolare fonică

Mulți dintre noi ne simțim agasați din cauza zgomotelor, iar despre poluare fonică am auzit cu toții. Dar v-ați fi gândit că prin piese de design special gândite a absorbi zgomotele se poate obține o calitate mai bună a vieții din punct de vedere fonic? Ei bine, cei de la Askia organizează de patru ani de zile un concurs de design de produs, Askia Young Designers Award, competiție susținută de UniCredit, prin care tinerii creatori, în special arhitecți și designeri sunt provocați să găsească soluții inedite la probleme reale. Anul acesta, în cadrul Romanian Design Week aveți ocazia să vedeți prototipurile proiectelor câștigătoare, dar și planșele tuturor participanților la concursul cu tema obiecte fonoabsorbante. Mi-a plăcut maxim și ideea concursului, proiectele prezentate, dar și prototipurile expuse. Dar hai să vă spun mai multe.

adelaparvu.com despre castigatorii Askia Design Awards 2022 (1)

Askia este fondată de Dragoș Motică, nul dintre puținii designeri de produs de la noi din țară. După ce a căștigat premii internaționale pentru creațiile sale, a hotărât să-i inițieze pe tineri creativi în acest domeniu nou pentru România.

Așkia este fondată de Arcade împreună cu Dragoș Motică, unul dintre puținii designeri de produs de la noi din țară. După ce a câștigat premii internaționale pentru creațiile sale sub brandul Ubikubi, a hotărât să-i inițieze pe tineri creativi în acest domeniu încă nou pentru România. Dragoș susține că fără designeri nu au cum să fie produse în fabricile românești bunuri de valoare. Ca atare. el impulsionează industria, în special de mobilier, să apeleze la designeri pentru ca firmele de mobilă să aibă un viitor și să poată oferi locuri de muncă bine plătite, ceea ce nu se întâmplă acum, când vorbim despre o industrie care produce în mare parte în sistem lohn.

Unde ar putea fi folosite astfel de obiecte? Clar în spațiile unde sunt produse variate sunete și zgomote, în special saloane de coafură, terase, restaurante, call centre, holuri de hotel, spații de birouri etc., dar și acasă, mai ales când cineva din familie studiază la vreun instrument sau este aveți printe voi vreun pasionat de podcasturi care-și înregistrează producțiile într-una din camere. De asemenea, în locuințele unde există spații deschise, iar pardoseala este una din piatră, ceramică și se produce ecou. V-ați prins care e ideea, chiar dacă am dat doar câteva exemple. Când spun de izolare fonică, nu vă gândiți la nu știu ce plăci similare celor folosite la izolarea termică. Nu! Pot fi suprafețele care atenuează sau absorb zgomotele, iar aceste suprafețe sunt parte din obiecte folositoare și frumoase, după cum puteți vedea mai jos în cazul proiectelor câștigătoare – de la paravane care devin mobilier la corpuri de iluminat.

Piesele gândite de către Sorin Istrate se adresează în special spațiilor de lucru. Acești tabureți pot deveni și leagăne, prilej de relaxare, dar și de socializare. Îmbrăcate cu materiale fonoabsorbante au evident și rolul de a capta zgomotele.

Piesele gândite de către Sorin Istrate se adresează în special spațiilor mai generoase. Aceste taburete pot deveni și leagăne, prilej de relaxare, dar și de socializare. Îmbrăcate cu materiale fonoabsorbante au evident și rolul de a capta zgomotele.

În expoziția din cadrul Romania Design Week, piesele Torto create de Sorin Istrate sunt prezentate cu materiale frumos colorate.

În expoziția din cadrul Romanian Design Week 2022, piesele Tortoise, create de Sorin Istrate, sunt prezentate cu materiale frumos colorate.

Un sistem modular prin care se pot crea paravane cu rol de atenuare/ absorbție a zgomotelor, dar care poate fi transformat și în mobilier. Unido- așa se numește sistemul modular gândit de către Natalia Dumitru, premiată la concursul Așkia Designers Award.

Un sistem modular prin care se pot creea paravane cu rol de atenuare/ absorbție a zgomotelor, dar care poate fi transformat și în mobilier (cuier, taburete, cuburi de șezut). Unido – așa se numește sistemul modular gândit de către Natalia Dumitru, premiată la concursul Așkia Young Designers Award.

Sistemul modular Unido creat de Natalia Dumitru expus in cadrul Romanian Design Week 2022 surprinde prin simplitate și multifuncționalitate.

Sistemul modular Unido creat de Natalia Dumitru expus in cadrul Romanian Design Week 2022 surprinde prin simplitate și multifuncționalitate.

adelaparvu.com despre castigatorii Askia Design Awards 2022, designer Natalia Dumitru, Unido (3)

Elementele din lemn sunt unele de susținere pe verticală, dar și de legătură cu alte piese ori pentru rolul de cuier. Ingenios!

Elementele din lemn sunt unele de susținere pe verticală a panourilor fonoabsorbante, dar și de legătură cu alte piese ori pentru rolul de cuier. Ingenios!

adelaparvu.com despre castigatorii Askia Design Awards 2022, designer Natalia Dumitru, Unido (2)

Un set de obiecte pot absorbi zgomotele. Create sub denumirea de Enkei de către Doriana Mărășoiu și Andrei Niculescu obiectele arată frumos atât împreună, cât și separat. La prima vedere par decorative, dar rolul lor este să ne ofere o calitate fonică în spațiile gălăgioase.

Un set de obiecte pot absorbi zgomotele. Create sub denumirea de Enkei de către Doriana Mărășoiu și Andrei Niculescu obiectele arată frumos atât împreună, cât și separat. La prima vedere par decorative, dar rolul lor este să ne ofere o calitate fonică în spațiile gălăgioase.

Setul Enkei expus la Romanian Design Week 2022 în varianta tonurilor de albastru clar a atras atenția.

Setul Enkei expus la Romanian Design Week 2022 în varianta tonurilor turcoaz și albastru clar au atras atenția.

Un corp de iluminat cu aripi? Da, dar unele care au rolul de a izola fonic spațiile. Plus că arată și interesant!

Un corp de iluminat cu aripi? Da, dar unele care au rolul de a izola fonic spațiile. Plus că arată și interesant!

adelaparvu.com despre castigatorii Askia Design Awards 2022, Enkei, designeri Doriana Marasoiu si Andrei Niculescu (4)

Ai zice că e o sculptură contemporană. Ei bine este un element decorativ, dar cu rol de absobție a zgomotelor neplăcute din spațiile închise.

Ai zice că e o sculptură contemporană. Ei bine este un element decorativ, dar cu rol de absorbție a zgomotelor neplăcute din spațiile închise. Aspectul și mărimea îl fac pretabil și pentru încăperi mai mici ca dimensiuni.

Corpuri de iluminat frumoase, elegante, dar care absorb și zgomotele? Da, asta propune Alin Olariu cu piesele sale denumite LF01. Foarte frumos!

Corpuri de iluminat frumoase, elegante, dar care absorb și zgomotele? Da, asta propune Alin Olariu cu piesele sale denumite LF01. Foarte frumos!

În cadrul expozitiei de la Romanian Design Week 2022 corpurile de iluminat semnate de Alin Olariu apar firesc lângă creațiile celorlalți tineri designeri, semn că sunt deja parte din aceeași familie creativă.

În cadrul expozitiei de la Romanian Design Week 2022 corpurile de iluminat semnate de către Alin Olariu apar firesc lângă creațiile celorlalți tineri designeri, semn că sunt deja parte din aceeași familie creativă.

adelaparvu.com despre castigatorii Askia Design Awards 2022 (2)

Mergeți să vedeți expoziția Așkia Young Designers Awards 2022 din cadrul Romanian Design Week, deschisă până pe 22 mai 2022. Eu am stat și am analizat toate planșele cu celelalte proiecte și tare mult mi-au plăcut atât la capitolul idei, cât și la modul de prezentare. Sper să vă inspire și pe voi!

Dacă doriți să aflați mai multe despre concursul Așkia Young Designers Award vedeți aici: ayda.askiafurniture.ro, iar dacă vă plac unele obiecte și vă interesează să le achiziționați vedeți: contact@askiafurniture.ro

Foto expo Adela Pârvu

4 raspunsuri pentru Design pentru izolare fonică

  1. Aura spune:

    Bine ai revenit Adela,sa ne incanti cu tot ce e nou si frumos.

  2. Topor Home Deco spune:

    Foarte interesant si documentat articolul! O solutie inteligenta,cu costuri reduse. Arata uimitor designul pentru incapere

  3. Nastasache Daniela spune:

    Buna seara!
    Indraznesc sa va scriu cu rugamintea de a ma ajuta cu recomandare/indrumare cu privire la o problema cu care ma confrunt. Locuiesc intr-un apartament de 2 camere, cu o suprafata de 70 mp, open space living cu bucatarie de 40 mp. Este un apartament foarte frumos, ce trebuie renovat si care prezinta problema sunetelor de la vecini. Din pacate am senzatia ca se aude de la vecinii de deasupra prin toti peretii locuintei si incerc sa gasesc o varianta buna de izolare. Ma puteti indruma, va rog, ce materiale sunt potrivite pentru o astfel de problema sau ce firma specializata as putea contacta?
    Va multumesc tare mult ca va alocati din timpul si asa pretios pentru a-mi citi randurile si a-mi da un sfat!
    Toate cele bune!

    • Adela Parvu spune:

      Bună Daniela! Știu doar că o antifonare eficientă este acolo unde e și sursa zgomotului. Sunetele se propagă prin vibrații. Ca atare, vibrațiile tot vor ajunge la tine, chiar dacă antifonezi locuința ta. Ideal ar fi ca vecinii să-și antifoneze locuința și pentru asta ar putea folosi plăci de la Rockwool sau panouri fonoabsorbante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *