Sunt foarte entuziasmată de expoziția 100 de miniaturi de scaune ce va fi deschisă între 22 octombrie și 5 noiembrie la București. Și vreau să felicit echipele de la Intro și Techo, reprezentanții Vitra în România, pentru organizarea acestei expoziții. De ce? Pentru că ne oferă ocazia să ne punem la punct cu designul. Miniaturile sunt după piese de design celebre pe care Vitra le reeditează. Practic cu această expoziție vei putea cunoaște cea mai importantă parte din istoria designului, de la Revoluția Industrială (1800) și până la experimentul artistic, chiar dacă e vorba numai de scaune. Expoziția va fi organizată în mallul Promenada, care se deschide pe 17 octombrie 2013. De asemenea, acest eveniment va marca și inaugurarea celei mai noi librării Cărturești, evident în incinta celui mai nou și mai futurist mall din țară.
Și nu doar că vei vedea scaunele din colecția fabuloasă a celebrei firme elvețiene Vitra, dar vei avea posibilitatea să consulți schițe, fotografii și reproduceri după documente originale, ilustrând schimbările majore în curentele artistice, politice și economice ale vremii. De la epoca meșteșugului, la procesul de producție industrială și până la apariția noilor tehnologii și materiale, expoziția îți oferă ocazia perfectă să afli cât de moderni erau occidentalii în urmă cu zeci de ani. Uite, ca să te convingi până la expoziție despre ce vorbesc, ți-am pus sub imagini numele scaunului, numele de familie al designerului și anul în care scaunul a fost produs, lansat pe piață. Așa o să-ți dai seama că multe piese de design pe care noi le considerăm acum noi sau chiar futuriste, au fost realizate în anii 40 sau chiar înainte.
Miniaturile reproduc întocmai, la o scară de 1:6, creații originale de renume precum “Stuhl No. 14”, primul scaun realizat din lemn curbat cu care Michael Thonet a pus bazele producției industriale, sau “Barcelona”, un scaun creat pentru familia regală spaniolă, devenit un simbol al mișcării moderniste. Nu vor lipsi modelele experimentale, la granița dintre design și artă, precum “Bocca Lip Sofa”, un omagiu adus pictorului suprarealist Salvador Dali, sau “W. W. Stool”, un scaun ca o piesă de sculptură fantezistă creată de Philippe Starck la începutul anilor 90’ pentru regizorul Wim Wenders.
Conceptul expoziției “100 de miniaturi” îi aparține renumitului producător de mobilier Vitra, singura companie ce deține drepturile de distribuție a întregii colecții Charles & Ray Eames. Expoziția este prezentată de Intro și Techo, reprezentanții Vitra în România, cu sprijinul librăriilor Cărturești. Și fii pe fază, că astfel de miniaturi le poți cumpăra online de pe site-ul Vitra, dar e mai simplu să le cumperi de la noi direct de la Intro. Și nu te aștepta să fie ieftine doar pentru că sunt mici. Mi-am adus aminte că am văzut un reportaj la tv despre un tip care a comandat scaune Eames la preț bun pentru firma lui, numai că atunci când i-au fost livrate, n-a putut sta pe ele. De ce? Pentru că erau miniaturi! Ha,ha,ha! Ce l-a indus în eroare? Prețul – mai scăzut decât varianta mare, dar nu cu foarte mult 🙂 Ia-ți prietenii și copii și mergi să vezi expoziția. o să-ți placă!
Like
Nu ai glumit cu pretul! Sunt deosebite si tare dragalase, dar ard la buzunar!
Pai normal ca n-am glumit. Nu ma tin de poante cand e vorba de buzunarul omului 🙂
🙂
Vă așteptăm la expoziție să observați calitatea finisajelor. Sunt la același nivel cu originalele, este vorba de o muncă migăloasă realizată de câțiva specialiști în Polonia.