adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (14)

In Case, Design Interior

Contesa care și-a făcut o casă rustică, o casă votată ca fiind cea mai frumoasă din lume

Povestea contesei Dominique de Rokmorel-Golitsyna m-a cucerit pentru că-mi dovedește cât adevăr cuprinde vorba aceea cu ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să se împlinească. Dar când ceea ce-ți dorești este și mai clar formulat, rezultatul va fi cu siguranță mai mult decât te-ai așteptat. Contesa este de origine franceză, iar legătura ei cu Rusia o are prin căsătoria cu un rus dintr-o fostă familie de aristocrați. Așa s-a ales și cu numele și titlul de contesă, dar inevitabil asta i-a deschis orizonturile către cultura unei țări de care s-a îndrăgostit. Împreună cu soțul ei locuiește la Paris într-un generoasă locuință din Bulevardul Clichy, unde a adunat de-a lungul timpului nenumărate obiecte care-i hrăneau pasiunea pentru Rusia – de la piese de mobilier rustic la porțelanuri vechi rusești.

Proprietar si designer contesa Dominique de Rokmorel-Golitsyna

Proprietar si designer contesa Dominique de Rokmorel-Golitsyna

Mamă a trei fete, toate mari și care-și văd de propria-i soartă, Dominique s-a trezit că vine acel moment în viață în care rolul de părinte nu-ți mai ocupă scena cotidiană. Bijutier de meserie și un bun desenator își exersează mâna creionând pe hârtie lucruri care-i plac. Atunci când n-are inspirație, pur și simplu copiază imagini, schițând peisaje, lucruri, case. Înconjurată de toate obiectele acestea rustice în locuința ei, despre care prietenii îi spuneau că arată fie ca o aripă a vreunui muzeu dedicat Rusiei, fie ca piața de vechituri din Sankt Petersburg, contesa a copiat într-o zi imaginea unei casa rustice, datchá cum îi spun rușii. Și a avut parte de o revelație după ce a terminat schița: într-o căsuță ca asta i-ar plăcea să se retragă, o căsuță care ar fi locul perfect și pentru obiectele ei dragi.

adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (12)

Așa că s-a apucat de acest nou proiect: să-și facă o casă rustică rusească în Franța, în pădurile din Fontainebleau, aflate în zona metropolitană a Parisului, la circa 50 de kilometri de centrul capitalei franceze, păduri încarcate de istorie, unde există și Chateau de Fontainebleau ce a aparținut regilor Franței. În mod paradoxal, contesa nu și-a dorit electricitate și nici apă caldă curentă. A făcut casa asta rustică una care este încălzită cu sobe pe lemne pe care și le-ar fi dorit tradiționale rusești, dar uite că la Paris nu găsești și meșteri de genul acesta. În schimb, decorul este atât de rusificat încât detaliile de acest gen nici nu mai ies în evidență. Aici e sanctuarul dedicat pasiunii pentru Rusia, un loc unde vine ori de câte ori are ocazia, iar când e frumos afară majoritatea activităților le petrece în aer liber.

adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (13)

Casa din lemn este una mică, deși din exterior pare mult mai mare. Dar nu și-a dorit mai mult de atât. Și-a dorit un loc unde să se simtă ca în Rusia, o țară despre care știe foarte multe de la soțul ei, din cărți și mai nou din călătorii. Deși are proprietăți mai aristocratice așa, cum ar fi castelul familiei soțului ei din Munții Jura, ea spune că aici în căsuța din pădure se simte cel mai bine. Își trăiește fantezia rusească în datcha ei, care a început cu colecționatul obiectelor, a continuat cu un desen și uite, dorința ei s-a împlinit mai mult decât s-ar fi așteptat. Și-a făcut în final această casă din lemn, votată în 2013 de către cititorii prestigioasei reviste Architectural Digest ca fiind cea mai frumoasă casă din lume. De ce le-o fi plăcut așa de mult oamenilor? Pentru că se simte sufletul contensei în ea, se simte pasiunea ei, dar mai mult decât atât este visul împlinit a milioanelor de suflete de pe lumea asta. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (14)

adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (22)

adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (19)

adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (20)

adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (21)

adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (23)

adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (18)

adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (17)

adelaparvu.com despre casa rustica ruseasca, proprietar si designer Dominique de Rokmorel-Golitsyna, Foto Architectural Digest (15)
Sursa foto: Architectural Digest

20 Responses to Contesa care și-a făcut o casă rustică, o casă votată ca fiind cea mai frumoasă din lume

 1. F d spune:

  Cea mai frumoasă? Cine a votat?

 2. O casa cu suflet generos si complicat ♡♥ ca Mother Russia ♡♥ este ca o fantezie de copilllll

 3. vasile spune:

  Buna ziua,
  Gusturile nu se discuta, dar la cum aratanici pe departe nu este cea mai frumoasa casa din lume – in primul rand trebuia sa angajeze meseriasi care sa stie sa lucreze in lemn(dulgheri) imbinarile fie din cauza lemnului fie a modului in care a fost lucrat nu spune chiar nimic, lipseste acea poveste pe care ne-ai prezentat-o de atatea ori. Nu mi se pare o casa iesita din comun, este frumoasa si atat. O dupa amiaza linistita.

 4. luminita radu spune:

  Ce bine o fi ! Ma simt minunat cand ma imaginez ca sunt in casa aceasta ….

 5. VALENTINA spune:

  MINUNATTTTTT

 6. Poate ca par zgarcita la comentarii, insa nu pot sa spun decat….. superb!

 7. Mariana Dragason spune:

  Probabil ca insasi simplitatea, ideea de intoarcere in timp face ca aceasta casa sa fie cea mai frumoasa, si chiar este foarte, foarte, frumoasa in casele scumpe, luxoase, mari, nu simti ceea ce simti intr-o asemenea casuta in mijlocul naturii, aici toate sunt altfel de la mancare pana la distractie, munca odihna, toate le simti si percepi cu totul si cu totul altfel, spun asta pentru ca eu stiu f. bine ce inseamna sa ai o asemenea casuta. FOARTE FRUMOS oamenilor sensibili le trebuie mult prea putin ca sa fie fericiti.

 8. Nicu spune:

  ,,Pisica cand nu ajunge la struguri,zice ca sunt acri”
  Comentariile negative nu-si au rostul.
  Este mai mult decat o initiativa frumoasa,PUSA IN PRACTICA,este o poveste care te invaluie si te duce intr-o lume de basm.

 9. Ionut spune:

  Pentru Vasile:
  Daca stiai ce semnificatie are cuvantul rustic, sau macar ce inseamna, nu spuneai de modul cum au fost lucrate finisajele si imbinarile. Rustic tocmai asta inseamna – imperfect – ca la tara – facut cu mana fara scule moderne. Cand construiesti o casuta din lemn cu un ciocan, un fierastrau si cateva cuie (mai sunt cateva unelte…) nu poti sa faci ceva perfect. Exact asta si vrea sa exprime. Nici usile, peretii si alte elemente ale casutei nu sunt perfecte. Tocmai imperfectiunea o caracterizeaza. Cei care au crescut intr-o astfel de casuta si au participat la o „sezatoare” cu babele din sat sau la desfacut porumbul in casa ( cu povesti si intamplari haioase din viata de zi cu zi povestite la intalnirile de genul) stiu ca aceasta casa este exact ceea ce a fost intentionat sa fie.

 10. mimi spune:

  Cam incarcata pentru gustul meu, ma intreb cam cat ii ia sa faca curatenie…

  • Adela Parvu spune:

   Cred ca asta nu conteaza Mimi 🙂 Am impresia ca-i face mare placere sa ia fiecare obiect si sa-l stearga de praf, asa isi alimenteaza si mai mult pasiunea si rememoreaza clipe dragi 🙂 Cel putin eu asa patesc cand fac curat acasa 🙂

 11. […] par excelente pentru casele rustice! Mai greu găsești tapete care să se potrivească așa de bine într-o casă sau într-o pensiune din mediul rural. De asemenea pot înviora excelent un spațiu industrial sau […]

 12. […] par excelente pentru casele rustice! Mai greu găsești tapete care să se potrivească așa de bine într-o casă sau într-o pensiune din mediul rural. De asemenea pot înviora excelent un spațiu industrial sau […]

 13. […] sunt mult mai valoroase decât orice aș găsi prin magazine. Așa a simțit și proprietara acestei căsuțe vechi, casă pe care a moștenit-o de la bunicii săi. Și povestea ei este similară cu a multora […]

 14. Theo Phil spune:

  E frumoasa dar departe de a fi cea mai frumoasa casa din lume.

 15. […] că n-avem nevoie de multe lucruri și nici de spații foarte mari ca să ne simțim bine. Da, e o casă de vacanță, dar zău că pentru vârsta a treia mi se pare un model de locuință suficient de mare și de […]

 16. […] mică de țară, a fost cucerită de natură, de liniște și de aspectul exterior al casei care vorbea clar despre rustic. Ei bine, după ce a aflat amănunte privind remodernizarea casei și-a spus că o poate aduce la […]

 17. […] sunt mult mai valoroase decât orice aș găsi prin magazine. Așa a simțit și proprietara acestei căsuțe vechi, casă pe care a moștenit-o de la bunicii săi. Și povestea ei este similară cu a multora […]

 18. […] sunt din Franța. Domnul Vasile spune că și-au promovat mult pensiunea și satul lor în Franța, dar pe lângă francezi vin și nemți și olandezi. Soția sa Mărioara se ocupă cu totul de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *