Mi-a plăcut tare mult atmosfera acestei case cu arhitectură georgiană, dar mai mult mi-au plăcut ideile de decorare din care poți inspira și tu, chiar dacă locuiești la bloc. Este vorba despre paleta cromatică și textura țesăturilor de aici. Fiind o casă din Anglia, respectiv din zona Hampshire, vremea nu e tocmai prietenoasă și călduroasă așa că proprietara a avut grijă să confere o stare de intimitate și confort cu ajutorul textilelor. Și da, le-a ales în tonuri primăvăratice pentru ca ambianța să imprime o senzație de prospețime și tinerețe. Dar hai să-ți spun mai multe și să te bucuri de un loc cu adevărat elegant.
Stilul georgian este unul ce se identifică cu perioada 1714-1830 când pe tronul Marii Britanii s-au succedat patru regi cu numele de George. A fost o perioadă în care clădirile de cărămidă s-au impus ca fiind ceva tipic britanice, cu arhitectură marcată de simetrie și cu elemente romane reinterpretate, cum ar fi ușile și ferestrele cu frontoane, pilaștrii pe fațadele clădirilor publice, iar la interioarele caselor se remarcă ferestrele generoase cu profile frumos ornamentate și stucaturi ce decorează partea superioară a spațiilor, cum este și cea de față. Ei bine, într-o asemenea locuință înălțimea camerelor este generoasă, în special cele formale, adică livingul, iar lumina pătrunde din plin la interior. Dar e greu să adaptezi o casă în stil georgian, ridicată în secolul XVII în mediul rural, pentru a face față standardelor de confort din ziua de azi. Soluția? Suprafețele mari cât mai simplu și de efect rezolvate. Restul e decor.
Da, ăsta e un truc excelent cu finisajele cât mai neutre, mai ales când ai de-a face cu o arhitectură specială sau atunci când nu te poți decide asupra culorilor dominante. Ai libertate mai mare de a modifica decorul făcând apel la textile. Am spus ușor nu și ieftin, căci să nu ne amăgim, orice ține de casă este tratat ca o investiție de ani de zile, nu poți să o compari cu articolele de îmbrăcăminte. Dar știi de ce livingul pare și mai luminos aici? Pentru că pardoseala este îmbrăcată cu o mochetă deschisă la culoare care amplifică luminozitatea. Suprafețele orizontale și verticale par că se contopesc, liniile de demarcație se pierd și atunci ochiul percepe totul ca fiind continuu, deci amplu, larg. Pe fundalul deschis la culoare piesele de mobilă cu tapierii colorate vin să creioneze povestea. Și ce combinații de culoare! Mov, roz, albastru, turcoaz. De aici și senzația de prospețime. Dar fii pe fază că draperiile sunt în ton cu mocheta și nuanța pereților, deci nu sunt în contrast, ci parcă se ițesc discret din ambient, adâugând textură.
Bucătăria este foarte veselă în ciuda faptului că mobila, care ocupă o suprafață mare are un stil rustic francez, iar blaturile sunt din lemn de stejar. A fost făcută pe comandă pentru a se încadra frumos în încăpere și pentur o oferis ufieicnt spațiu de depozitare și loc de luat masa. Dar aici poți să vezi forța decorativă a accesoriilor. Câteva perne, o vază cu flori, șervetele de masă, draperiile verzi, cutiile colorate aflate la vedere, ele sunt accentele care dau culoare și transformă ambianța dintr-una neutră în una veselă și revigorantă. Și am să-i mai spun de un detaliu care nu sare în ochi, dar merită precizat: prezența discretă a aparatelor electrocasnice mici. Dacă blatul de bucătărie îți este plin cu astfel de aparate,iar ele sunt de culori diferite, aspectul general va fi unul mai dezorganizat. Așa, aici nu sunt foarte multe la vedere, dar ele sunt deschise la culoare, în ton cu zugrăveala și mobila.
Dormitoarele sunt foarte plăcute, dar la fel, suprafețele mari sunt neutre, iar pardoselile îmbrăcate în mochetă deschisă la culoare. Doar în dormitorul matrimonial s-a pus tapet și e de remarcat faptul că ceea ce este colorat pe perete este până la o înălțime de circa 2,4 metri. Asta contează mult într-o încăpere înaltă pentru că în camerele dedicate odihnei suprafața la scară umană vine să ofere intimitate camerei, nu ești copleșit de culoare, ci ai impresia că te îmbrățisează. Și din nou țesăturile, textilele de casă care vin coloreze totul prin paleta cromatică suavă, primăvăratică. Mi-a plăcut mult ambianța acestei locuințe. Sper să te inspire și pe tine!
Like
Articolul acesta vine ca un apendice la precedentul: mă refer la şmecheria cu bagheta care delimitează tapetul de porţiunea cu lavabilă şi care, este şi simeză în acelaşi timp!
Hehe, nu m-am gandit la asta, dar uite ca tu vezi legaturile Irina 🙂
imi place
Ma bucur ca-ti place Paraschiva!
Frumoasa, comfortabila, tipic englezeasca pentru middle to upper classes. Chiar si zona, Hampshire, corespunde. Mult bun gust, piese alese cu grija, tercacota din bucatarie, chiuveta, robinetii, feroneria, sash windows…multe. Asa ceva sare USOR de 1 milion de sterline