adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (7)

In Amenajari Gradina, Gradina, Horeca, Peisagisti si horticultori, Romania Mea

Acoperiș verde, adică 320 mp de grădină pe o construcție de lut în satul Berca, Buzău

Un proiect cu adevărat frumos, provocator și exemplificator despre ceea ce se poate face și la noi în țară în materie de acoperișuri verzi. Da, să ai un acoperiș verde pare simplu, dar la mijloc e o muncă foarte complexă, care trebuie făcută de profesioniști. De altfel, îți vei da seama din imagini și vei putea să apreciezi volumul de muncă, utilajele necesare, dar și complexitatea sistemului. Sunt patru straturi de materiale izolante și hidroizolante sub cel de pământ, și da în sol este mascat și sistemul de irigare. Astea nu le vezi. Ceea ce vezi însă este rezultatul final, adică un covor de plante. Spectaculos! Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (2)

În satul Berca, învățătoarea Nicoleta Marin a avut ambiția să ridice un mic complex turistic din case de lut denumit Cob Village Berca (ai să vezi curând și articolul Irinei Anghelm, colaboratoarea mea care a fost acolo). Proiectul ei s-a bucurat de atenția celor interesați de case naturale încă de demararea lui și chiar dacă n-a fost finalizat, vizitatorii și voluntarii nu ezită să vină și să vadă cu ochii lor locul. De ce? Pentru că se organizează ateliere interesante. Unul dintre ele a fost cel condus de către peisagiștii de la Arta Grădinilor care au găsit aici locul perfect amenajarea unui acoperiș verde. Și încă unul de o suprafața mare, adică 320 de metri pătrați. Cristian Anghel, proprietar al firmei Arta Grădinilor, este promotorul acoperișurilor verzi și grădinilor verticale în România. La Berca a făcut mai mult decât să amenajeze aceasă grădină, hai să-i spun suspendată. A adus cu el zece studenți de la arhitectură peisagistică și timp de o săptâmână acești tineri au pus umărul la treabă, familiarizându-se cu ce înseamnă la propriu un acoperiș verde.

Etapele de izolare si hidroizolare a acoperisului verde

Etapele de izolare si hidroizolare a acoperisului verde

Sunt cinci clădiri în complextul de la Berca, iar una dintre ele urmează să fie restaurant. Acoperișul acesteia n-a fost îmbrăcat cu învelitoarea Tegola care se regăsește pe celalalte construcții de lut. De ce? Pentru că o grădină suspendată are nevoie de straturi izolante sub solul în care sunt fixate plantele. Cristian Anghel spune că există două tipuri de acoperișuri verzi – cele intensive cu o pătură vegetală, cum e aici la Berca, sau extensive, unde stratul de sol pus deasupra celor ce asigură izolarea și hidroizolarea ajung la 80 cm grosime, un substrat suficient pentru a găzdui arbuști și arbori maturi. Desigur, nu orice acoperiș se pretează pentru o grădină suspedantă, spre exemplu trebuie să aibă o anumită pantă, dar aici condițiile acestea au fost întrunite.

De la randare (in prima poza) la gradina adevarata pe acoperis

De la randare (in prima poza) la gradina adevarata pe acoperis

Așa ceva nu se poate face fără proiectare prealabilă. Așa cum ai nevoie de un proiect pentru casă, așa e și pentru grădină, cu atât mai mult cu cât este una suspendată. Sunt calcule de făcut pentru a vedea dacă structura de rezistență permite amenajarea unui acoperiș verde. Ceea ce vezi în etapa finală de proiectare, adică în randările proiectanților, este doar vârful aisbergului. Toate imaginile acelea frumoase despre cum va arată grădina se bazează pe proiecte mai complexe de rezistență, de instalații. E muncă dom’le! Și e o mare responsabilitate. Eu n-aș avea curajul să-mi fac o grădină, darămite un acoperiș verde fără proiect. Poți să te trezești cu casa peste tine, cu alunecări de sol, cu probleme. Dar aici totul a fost făcut ca la carte, doar ți-am spus ca a fost un atelier, ca să nu spun workshop. La câte etape sunt și la câți oameni lucrează prețul de 65 de euro + TVA  pe metru pătrat pentru un astfel de acoperiș nu mi se pare deloc mult. Vorbim despre unul cu pătură vegetală, nu pădure deasupra casei.

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (5)

Îmi pare rău că n-am imagini mai elocvente, dar și din cele de față poți să-ți dai seama ce mult se schimbă aspectul unei clădiri care are acoperiș verde. Mi-a plăcut faptul că domnul Cristian Anghel de la Arta Grădinilor a montat și jardiniere și elemente decorative în ansamblul grădinii suspendate, tocmai pentru a conferi varietate și puțin volum suprafeței plate. Oricum, de acum încolo dacă vrei să vezi cu ochii tăi cum arată un acoperiș verde poți merge la Berca. Și dacă vrei să-ți faci o grădină, fie ea în curte sau pe acoperiș nu uita că partea de proiectare este esențială și că pentru ea lucrează cel puțin doi arhitecți. Și muncesc la greu! Să nu crezi că ceea ce se face pe calculator nu presupune muncă, talent și cunoștințe. Din contră, e o treabă migăloasă și ea trebuie plătită. Pe baza proiectului afli nu doar cum va arăta grădina ta, ci și cât te poate costa. Aici la Berca Cristian Anghel a dat de peste un client deschis la minte. Bravo Nicoleta pentru mini satul tău Cob Village Berca și bravo Cristian și echipei sale pentru o lucrare de referință la noi în țară. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (9)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (8)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (1)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (6)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (2)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (3)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (7)

25 Responses to Acoperiș verde, adică 320 mp de grădină pe o construcție de lut în satul Berca, Buzău

 1. Muntean Maria spune:

  Acest articol imi intareste visul de-a construi 2 casute de cob ( pt. 2 persoane ) cu acoperit verde, la pensiunea noastra (iedera -Pianu de sus). Multumim ! –

 2. Imi pare rau, nu inteleg nimic din pozele astea! Sunt degeaba, ramane doar ideea…

 3. Marianne spune:

  Mie imi place cum sunt aranjate sau cum este creat acel aranjament cu
  lemnele taiate…

 4. cezar spune:

  Da, din pacate nu se vede in nici o poza cladirea aia de lut… vazuta normal de la sol.

  • hapylica spune:

   Adevarul este ca nu se vede gradina suspendata de pe acoperis.Eu vad o gradina amenajata in panta.Pe forumul eGradini exista o gradina pe tersa unei vile care arata superb.

 5. Nik spune:

  Interesant , dar pacat ca nu sa intelege nimic din fotografii. Parca in mod deliberat nu s-au prezentat mai multe unghiuri. Eu personal stiu despre ce este vorba , dar nu ma poate inspira cu nimic , este doar o intindere mare de plante suculente de rocarie etc. Pacat , sunt dezamagit.

 6. Irina Anghel spune:

  Cand va fi postat si articolul meu, veti intelege mai bine, pentru ca am facut si fotografii panoramice.Marianne, acela este habitatul pt albinele ce vor asigura longevitatea ecosistemului.

 7. Ovidiu spune:

  Draga Adelina, Berca este municipiu, nicidecum sat. A fost comuna, dar declarat oras de ceva vreme (cred ca sunt vreo 5-6 ani). Intr-adevar, imaginile nu prea sunt edificatoare.

 8. Adriana spune:

  In Romania cine poate construi o casa din cob sub pamant? Imi plac reportajele. Am un teren de la parintii mei intr-o zona minunata, cu drum forestier si putine case in jur. De pe terenul respectiv se vede lacul la E, M-tii Ciucului la N, si M-tii Nemira in S-V (va trimit si o poza). As dori sa contruiesc o casa nu mai mult de 100mp, sub pamant, sau acoperit cu pamant, din cob, lut,sau baloti de paie. Nu ma pricep asa ca as dori sa stiu daca exista un arhitect care sa-mi proiecteze o astfel de casa si meseriasi care sa o cosntruiasca. Doresc o casa care sa fie in armonie cu peisajul. Am vazut fotografii cu case sub pamant pe aceast site; https://adelaparvu.com/2014/06/23/spectaculoase-case-ingropate-in-armonie-cu-pamantul/. O astfel de casa se poate construi si din cob?

  DSC03023

  • Adela Parvu spune:

   Peisajul e superb Adriana! Înainte de proiect ai nevoie de un studiu geotehnic, care ajută orice arhitect ca să-și dea seama dacă o astfel de casă este pretabilă pe terenul tău. Există arhitecți care să proiecteze așa ceva, de asemenea, e adevărat mai greu, dar se găsesc și meșteri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *