adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo Re Natur (3)

In Amenajari Gradina, Gradina

Spectaculoase acoperișuri cu plante! Asta da soluție contra prafului din orașe

Nimic nu mă încântă mai mult din toată treaba asta cu acoperișurile verzi decât reducerea prafului din orașe. Dar sunt sigură că pe tine te vor suprinde și soluțiile arhitecturale. Îți spun din start că nu e ușor să ai un acoperiș verde și că îți trebuie răbdare ca natura să-și facă damblaua, adică plantele să răsară și să se dezvolte, dar și după ce acoperișul tău e gata, va fi cu siguranță o minunăție. De ce ai face așa ceva? Din grijă pentru tine, pentru familia ta, dar și pentru ceilalți. Specialiștii din întreaga lume, grupați în asociații de profil, au făcut numeroase studii și au ajuns la niște concluzii uimitoare. Hai să-ți spun mai multe despre ele, cine știe ce idei îți mai vin și ție.

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo  FBB (8)

Da, sunt frumoase, naturale și spectaculoase, dar acoperișurile verzi contează mult și în climatul interior al clădirii. Închipuiește-ți că acest strat consistent de sol și vegetație asigură o excelentă izolare termică. Iarna ți-e cald și bine în casă, iar vara ți-e răcoare. Ce înseamnă asta? Mai puțină energie termică folosită pentru climatizarea casei, deci și reducere de costuri la factura de întreținere. Un alt aspect important, în special la orașe, e acoperișurile verzi rețin în proporție extraordinară, adică 99% apa de ploaie. Asta înseamnă mai puțină apă scursă în canalizare, deci mai puține probleme și la acest capitol. Plus că nu uita, apa degradează clădirile, așa că retenția naturală în solul plantelor face ca pe fațadele clădirilor să nu fie afectate de apă, nu mai spun de lipsa inundațiilor la baza clădirilor, la subsolul acestora.

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo FBB (2)

Ceea ce m-a surprins este faptul că Asociația Acoperișurilor Verzi din Germania (FBB) susține că acoperișurile verzi sunt o excelentă protecție împotriva poluării electromagnetice. Ei bine, la asta nu m-aș fi gândit. Toate undele emise de antenele companiilor de telefonie mobilă și de la te miri ce alte dotări și tehnologii pe care le folosim, dar pe care nu le vedem, se opresc cumva în grădina de pe acoperiș. Pe lângă asta, acoperișurile verzi reduc zgomotul și praful, asigură protecție la temperaturi extreme. Toate aceste avantaje i-au provocat pe arhitecții din lumea întreagă să proiecteze clădiri cu arhitectură surprinzătoare care să includă acoperișuri vii, practic, să regândească funcționalitatea unui spațiu până acum deloc exploatat.

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo  FBB (4)

Și tot la capitolul aspecte minunate trebuie menționat faptul că acoperișurile verzi atrag fluturii. Asta e de-a dreptul încântător! Mi-am și imaginat orașele pline de fluturi și păsări :). Dar pe lângă toate lucrurile bune și frumoase trebuie să-ți spun că un acoperiș verde nu e deloc ieftin. Uite, spre exemplu firma nemțească Re Natur are o experiență deja de 20 de ani în asemenea lucrări, iar ei spun că sistemul de izolare pentru acoperișuri verzi, ce include folii speciale contra înfiltrării apei și împiedicarea dezvoltării rădăcilor vegetației, are un cost încă destul de ridicat. Iar la infrasctructură se adaugă toate cele necesare grădinii, de al sol la plante, plus servicii de întreținere. Ai nevoie de specialiști care să-ți facă un acoperiș verde ca lumea și să aibă grijă de el în timp. Partea bună pentru noi este că putem beneficia de cele mai actuale tehnologii în materie, după ce ele au fost testate și dezvoltate deja în alte țări. Cert este că e mai ușor ca un astfel de acoperiș verde să se facă lao casă decât la bloc, unde e nevoie de acordul aosciației de proprietari.

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo Re Natur (1)

Să știi că și la noi în țară s-au făcut asemenea lucrări, doar ți-am prezentat casa bordei din Olănești, dar merită să-ți spun că și noi avem o Asociație a Constructorilor de Acoperișurilor Verzi. Mai mult, anul trecut, mai exact în aprilie 2013, Arta Grădinilor, specializată în asemenea lucrări, a organizat o interesantă conferință de acest gen de la noi din țară, unde invitatul de onoare a fost chiar Dusty Gedge, Preşedintele Asociaţiei Europene a Acoperişurilor Verzi (EFB), care are și o emisiune tv foarte interesantă pe canalul Nature. Pe lângă soluțiile pentru acoperișuri verzi s-a discutat și tema grădinilor verticale, un subiect la fel de incitant. În orice caz, te-ai prins: dacă îți odreșți așa ceva, poți găsi profesioniști și la noi în țară. Până te gândești tu ce și cum, te las să te minunezi de câteva acoperișuri verzi ingenioase. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo  FBB (7)

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo  FBB (3)

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo Re Natur (2)

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo FBB (9)

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo FBB (10)

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo  FBB (5)

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo  FBB (6)

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo FBB (1)

adelaparvu.com about green roof, acoperisuri verzi, Photo Re Natur (3)Sursa foto: Re Natur, FBB

22 Responses to Spectaculoase acoperișuri cu plante! Asta da soluție contra prafului din orașe

  1. Mirel spune:

    super!!!!!!

  2. mimi spune:

    Iti multumesc pentru acest articol, am vazut si pe viu astfel de acoperisuri, sunt extraordinare, pacat ca, deocamdata, sunt destul de costisitoare si nu oricine si le-ar permite.

    • Adela Parvu spune:

      Da, sunt costisitoare Mimi, dar ca orice inovatie pe lumea asta, cu cat se vor face mai multe, cu atat vor scadea si costurile. Astept si eu niste raspunsuri vizavi de cat costa un astfel de proiect, dar inteleg ca sunt multe variabile in joc 🙂

    • Mimi, atenție! Sunt costisitoare dacă apelezi la firme de specialitate! gțndește-te că aeste tipuri de acoperișuri au o istorie in scandinavia…unde s-a folosit doar resurse naturale….deci, cât de scump poate să fie? ;). Nu vreau s0-mi fac reclamă, dar dacă cauți bine pe site-ul meu, vei vedea cum făceau cei din scandinavia.

  3. irenadaiana spune:

    pe cei de la gradini verticale ii am si eu pe blog la loc de avangarda. Am si comandat cateva cuiburi de la ei dar n-am folosit decat unul pana acum. Ideea acoperisurilor verzi este extraordinara si imi tot fac vant de cativa ani sa incerc asa ceva pe cusca gainilor. Nu radeti de mine , m-am gandit ca acolo n-ar fi asa nevoie de o izolatie nemaipomenita pentru ca deja e acoperita cu tabla si e intr-o singura apa. Am nevoie as zice eu doar de o folie si sa fac deasupra o margine din scandura cam de 30 cm inaltime. Apoi , jardiniera rezultata s-o umplu cu pamant si cu plante. Ar fi cam 5 mp de verdeata – plante pitice , taratoare , smocuri de iarba decorativa. 🙂 Pacat ca-i asa scump pentru a transforma un acoperis normal.

    • Adela Parvu spune:

      Mi se pare foarte tare ideea cu acoperisul verde pentru cotetul gainilor! Genial, as spune! Ai aflat cumva cat costa un acoperis verde?

      • irenadaiana spune:

        sincer , am citit odata pe un site pe vremea cand eram in cautarea unor folii impotriva infiltratiilor la terasele de bloc. Nu mai tin minte nici suma nici ste-ul dar stiu ca am cam ramas cu gura cascata. Noroc ca intre timp n-a mai fost nevoie de o asemenea lucrare.

  4. Aurelia Tamasi spune:

    In Montreal sunt gradini, chiar si sere pe acoperisuri, uite aici un link http://montreal.lufa.com/en/about-the-farm. Recicleaza apa si folosesc lumina solara sa o incalzeasca iarna. Am auzit si de stupi cu albine pe acoperis ( un proiect facut de studentii de la o universitate)..
    Imi place idea cu iarba pe cotetul gainilor…o sa incerc asta cand ajung pe la ai mei la tara…banuiesc ca gainile for fi superincantate…

  5. irenadaiana spune:

    dar de „casutele hobbitilor” ce spuneti? Cele partial sapate in pamant?Am citit pe undeva ( din pacate nu mai stiu pe unde) un articol si am si vazut niste emisiuni cred ca pe BBC Travel daca nu ma insel.

  6. Bun articol. Puțin îmi spun și eu părerea despre aceste acoperișuri. Îmi voi face și eu una…dar nu deasupra casei. Eventual deasupra cuptorului din lut din grădină sau deasupra unei anexei. De ce? Pentru că un astfel de acoperiș are nevoie de o hidroizolație foarte bună și de o structură foarte rezistentă. Deci costuri ridicate! O casă bună, sănătoasă trebuie să trăiască, să „respire” (prin respirație să se înțeleagă difuzia vaporilor, a umidității) împreună cu cei ce o locuiesc. Când ai pus plasticul sau cauciucul pe acoperiș, ai oprit acest proces (în acel loc). Și mare atenție : acoperișul verde este un bun termoizolator vara (datorită plantelor sau a umidității dacă este irigat), dar iarna se schimbă lucrurile : numai este vegetație, rămâne doar pământul, ceea ce este o masă termică, adică absoarbe temperatura, fie ea rece sau caldă). Așadar, pentru eficiență maximă este nevoie de termoizolare suplimentară între căpriori. :). Cei care vor neapărat să eperimenteze, soluțiile sunt cele tradiționale, scandinave cu scoarță de mesteacăn (descriere aici http://www.natural-home4u.com/acoperis-verde-detalii ) sau pur si simplu, peste astereală îți pui membrană din plastic cu bule (cea folosită la hidroizolarea fundațiilor) peste care o pânză antirădăcină, pământ și iarbă. Recomandăm aceeași vegetație care se află în zona imobilului

  7. Andra spune:

    Salutare, e visul meu de cand mi-am cumparat apartament la ultimul etaj intr-un bloc de 11 etaje. Pacat ca legea nu imi permite acest lucru, cu atat mai mult cu cat blocul a fost recent „reabilitat termic”. Astept, totusi, cu speranta, sa „vina moda” si la noi si sa se schimbe legea, pentru a pune in aplicare acest vis. Pana atunci, articolul e foarte bun ca inspiratie pentru planuri 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *