adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (25)

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

La Iași, fiică și mamă creează „O lume mică”… pe gherghef

Vai ce mult mi-au plăcut aceste gherghefuri decorative! Ce idee frumoasă, dar să vezi ce poveste de suflet ascund în spate. Sânziana (32 ani) lucrează în grafică și toată ziua e cu ochii în ecranul calculatorului. Mama ei Cati (54), la fel, are o slujbă care o ține în fața computerului. Și cum e viața asta că trec zilele și nu știi unde s-au dus și nu vezi să lași ceva în urmă. Sânziana a observat că mama ei este din ce în ce mai tristă. Chiar vorbeam cu ea și am ajuns la concluzia că cei ajunși la 50-60 de ani sunt o generație tare greu încercată. Tinerețea lor n-a fost ca a zlobiilor occidentali flower-power, iar după 89, când sperau la o viață mai bună, s-au trezit dezamăgiți pentru ca acum să fie aproape uitați, prost plătiți și considerați bătrâni pentru posturi mai bune. Așa că Sânziana n-a mai stat pe gânduri și a pornit un proiect care să o scoată pe mama ei din rutină și să-i ofere motive de bucurie.

Sânziana și mama ei Cati

Sânziana și mama ei Cati

Da, când copiii își ajută părinții în sensul de a-i provoca să dea ceea ce au mai bun din ei, să scoată la iveală creativitatea iese ceva de suflet. Până la urmă ce avem nevoie cu toții? Da, avem nevoie de bani, dar știi cum e cu banii, ăștia se cheltuie. În schimb atenția, afecțiunea nu pot fi cumpărate, dar pot fi dăruite și primite. Și Sânzianei i-a venit ideea cu gherghefuri decorative pentru că și-a dat seama că o activitate în care s-ar implica amândouă ar lega și mai tare relația lor. A căutat pe net, a comandat unele modele de gherghefuri chiar din SUA, unele ovale, și i-a spus mamei mei să-și dea frâu imaginației. Nu neapărat ca o sursă de venit, ci ca un proiect care să le apropie și pe ele, să petreacă timp împreună, iar în urma acestei activități să ofere un crâmpei de frumos pentru ceilalți. Așa s-a născut O lume mică! Da, o lume mică pe un gherghef, căci fiecare lucrare are o poveste, este un univers de gânduri și trăiri încapsulate în materiale colorate cusute cu fire de dragoste.

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (2)

Și ce să vezi? Proiectul chiar s-a materializat. Cati când ajunge acasă se pune pe creat lumi mici, unele chiar personalizate, căci lumea a început să-i ceară ba ca și cadou de nuntă, de botez sau pur și simplu daruri cu simboluri pe placul celor dragi. Și satisfacțiile sunt mari, căci te simți împlinit când la finalul zilei vezi că ai lăsat ceva în urmă. Sânziana a cusut și ea alături de mama ei, dar acum a ajutat-o să-i facă pagină de Facebook și un cont pe Breslo. Mi-a spus că mama ei se bucură de fiecare like, de fiecare comentariu și că asta îi dă încredere în ea. Da, de încredere avem cu toții nevoie, de apreciere, de confirmarea că ceea ce facem nu e degeaba. Dacă mai este și frumos, e extraordinar! Sânziana a reușit să-i redea siguranța de sine mamei ei și să o implice într-o activitate relaxantă, căci după orele de stat cu ochii în calculator, colajele acestea pe gherghefuri sunt balsam pentru trup și suflet. Mie îmi place să spun – mâinile care trebăluiesc eliberează mintea, dar înalță sufletul.

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (21)

Cum îți spuneam O lume mică este un proiect mamă și fiică, Sânziana spunându-mi că nu s-a gândit și nici nu proiectează ceva la scară mare. Un gherghef îi ia mamei ei, în funcție de complexitate, între două și șase zile până să fie finalizat, așa că treaba asta migăloasă nu e pentru a fi făcută industrial. E așa, cu drag, pe îndelete. Dacă iei în calcul că un gherghef, adică numai suportul, costă între 20 și 40 lei (15-20 cm diametru) îți dai seama că prețul total de 40-70 lei n-ar avea cum să acopere munca depusă. Și sunt așa de frumoase! Le poți pune pe perete, le poți așeza pe rafturi sau el poți suspenda. Sunt multe idei de decorare a casei cu ele, dar mai ales sunt cadouri cu totul speciale. Și Sânziana are grijă să facă rost de materiale de la ațe colorate, la fetru, de la aplicații brodate la etamine colorate. Intră blogul lor olumemica.wordpress.com, dar și pe pagina de Facebook a celor două femei frumoase ieșencence și spune-ți părerea despre lumile lor mici. Un proiect tare frumos! Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (24)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (1)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (23)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (22)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (20)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (19)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (18)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (17)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (16)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (15)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (14)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (13)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (12)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (9)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (11)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (8)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (4)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (7)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (5)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (6)

adelaparvu.com despre gherghefuri deocrative, gherghefuri O lume mica (3)

13 raspunsuri pentru La Iași, fiică și mamă creează „O lume mică”… pe gherghef

 1. Gina spune:

  Ce frumoase sunt!!!! Aceeasi tendinta a avut-o si mama si-am incurajat-o sa tricoteze si sa croseteze 🙂 Din pacate nu stam in acelasi oras, dar cand ne vedem, imi arata mandra ultimele lucrari si facem schimb de idei si de modele 🙂

  • Adela Parvu spune:

   Ce frumos Gina! Sa-i transmiti salutari din partea mea! Daca ai chef poate imi trimiti cateva imagini. Ce rau imi pare ca nu poti posta aici, dar poti posta pe Facebook 🙂

   • Gina spune:

    Spre rusinea mea nu am fotografiat nimic 🙁 Data viitoare cand merg voi face poze macrameurilor, caci doar ele au mai ramas 🙂 Lucreaza doar iarna; in restul anului au de lucru in gradina, scot si cresc pui, etc…:)

 2. cristina spune:

  Lovely ! <3 🙂

 3. Mi-nu-nat! Multumesc frumos pentru clipele de calitate oferite. Sunt deosebite lucruşoarele făcute şi de mare efect. Sănătate, inspiraţie şi spor!

 4. radhacross spune:

  ‘Small is beautiful’
  ‘Olumemica’…suflete frumoase
  Imi aduc cumva aminte de spiritul nipon in expresia lui cea mai aleasa,iar mai aproape,chiar langa noi de arta populara ori expozitiile de desen ale copiilor.
  Dumnezeu-Dragutul si Maicuta Lui sa le bucure inimile.

 5. Mariana Oancea spune:

  Intotdeauna admir tot ceea ce inseamna obiecte lucrate manual.Sunt foarte frumoase si excelenta ideea de a le „inrama” in gherghefuri.O rama simpla care da voie „continutului” sa se exprime, sa fie vazut. Felicitari si cum se spune fara fb „nu existati”! Asa ca, eu va voi urmari pe fb.
  Adela, tu imi placi si ai vazut ca iti citesc articolele, pentru ca nu faci diferenta intre case de lux sau nu, obiecte mai mult sau mai putin lucrate, intre simplu si complex,etc, culoare, frumos, pasiune si suflet sa fie … Tin aproape !

 6. MANUELA BANESANU spune:

  Sunt minunate! Iti insenineaza ziua!

 7. Georgeta Mironescu spune:

  „Urzite” cu migală și stropi de iubire, aceste daruri clădesc gânduri bune, leagă punți miraculoase și cizelează ce e mai frumos în noi. O clipă de încântare, poate valora o veșnicie. Vă îmbrățișez cu drag, să aveți spor în toate și fericire!

 8. Mrs. Mona spune:

  CEA MAI SANATOASA TERAPIE – TERAPIE DE SUFLET CU PASTILE DE FRUMOS SI MINUNAT 😉 si ce sa mai spun de povestea in sine care aia ar trebui brodata cuvant cu cuvant. Acum vreo 10 ani m-am apucat si eu de pictat in urma unei crize si am aflat ca Dumnezeu ne binecuvanteaza cu creativitate nu numai in lucruri practice dar si in lucruri spirituale aproape, ca expresia artistica. si noi femeile avem nevoie de frumos si acest avenue este incantator. Ne dam noi mari si tari dar suntem tare gingase. Bineinteles ca si barbatii dar ei se amuza altfel, construind sau pescuind. sau stiu 2 barbati f inteligenti , super-tehnici de meserie , dar care in timpul liber cos goblin si asta este relaxarea lor ideala. tot timpul faci ceva ptr altii dar cateodata trebuie sa incepi sa faci si ptr tine ca nu se va supara nimeni 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *