Foto ScavulloDesign

In Cum sa..., Idei pentru acasa

Cum și unde așezi măștile venețiene, africane sau tradiționale în casă? Hai să vezi 30 de idei

De curând am primit câteva mailuri în care câțiva cititori mă rugau să le dau idei despre cum ar putea să-și expună în casă măștile venețiene, africane sau de-ale noastre tradiționale acasă. Da, aceste obiecte, pe lângă valoarea lor simbolică sau de artizanat, sunt de cele mai multe ori suveniruri dragi din călătorii. Așa că e firesc să ți le dorești la vedere în casă pentru că-ți aduc aminte de momente plăcute. Dar cum și unde le expui? Ei bine, am selectat câteva idei de decorare care cu siguranță îți vor prinde bine. Am luat în calcul atât numărul măștilor, care poate fi mic sau mare, cât și mărimea lor, dar implicit și valoarea lor. Cele care sunt prețioase, originale sau unicate merită să fie adăpostite de praf și puse în siguranță. Altele, care sunt mai ușor de îngrijit, cum sunt cele din lemn sau ceramică pot fi expuse fără probleme pe pereți, inclusiv în spații exterioare protejate, de genul verandelor, teraselor sau bucătăriilor de vară. Unele, din ceramică, merg chiar și în spații umede, cum ar fi băile. Dar hai să vezi grupajele de idei de mai jos.

Foto Fine Focus Photography
Foto Fine Focus Photography

Când ai măști prețioase, adevărate opere de artă, ele merită să fie adăpostite de praf, să beneficieze de mediu cât mai constant ca și temperatură și departe de razele soarelui. Cum poți să te bucuri însă de ele? Ei bine, uite, poți spre exemplu să ai un mobilier cu rafturi dedicate, cu sistem de iluminat punctual și evident geamuri de sticlă (vezi foto mai sus). Le poți așeza pe suporturi speciale, astfel încât să apară la același nivel în cadrul camerei. E ca și cum ai crea o mini expoziție. Dacă nu ai o mobilă de acest gen sau nu dorești să comanzi una, atunci poți feri de praf și razele soarelui măștile tale în spatele unor cutii speciale, dar să le agăți pe perete. Practic ar fi ca niște tablouri, doar că vor avea carcasă transparentă. Astfel de carcase ți le pot face pe comandă cei care se ocupă de acvaristică.

Foto Interior Art
Foto Interior Art

Dacă ai puține măști, adică una sau două, nu te chinui să le găsești un loc special pe perete, ci uită-te cum ai putea să le așezi în ansamblul mobilierului tău din cameră. În funcție de mărimea măștii sau măștilor, poți să le așezi pe rafturi. Până strângi o colecție, e în regulă să ai aceste obiecte alături de cărți sau alte obiecte decorative. Vezi mai jos câteva idei.

Foto Content Architecture
Foto Content Architecture
Foto Maienza Wilson
Foto Maienza Wilson
Foto California Closets
Foto California Closets

Ce faci cu o măștile de mari dimensiuni? Ei bine, ele chiar merită să fie puncte de atracție pentru că inevitabil, oriunde le-ai pune ele vor capta atenția. Uite, dacă ai șemineu în living, o astfel de mască poate fi obiectul decorativ care să marcheze zona. De asemenea, două măști impresionante ca mărimi pot fi așezate simetric pe perete. Chiar și într-un spațiu cu plafon în pantă, o poziționare simetrică poate ordona percepția asupra ambientului. În general, e bine să ții cont ca pentru aceste tipuri de măști generoase ca volum, ca mărime merg tare bine compoziție simetrică. Adică dacă ai una singură să o pui undeva central într-o cameră, ca să echilibrezi în jurul ei ambientul. Dacă ai două, ele să încadreze o zonă dintr-un spațiu. Așa îți va fi mai ușor să le găsești locul.

Foto Conrado
Foto Conrado
Foto Fein Zalkin Interiors
Foto Fein Zalkin Interiors
Foto Kamarron Design
Foto Kamarron Design

Dacă ai doar câteva măști pe care dorești să le pui pe perete ca să mai decorezi suprafețele goale de prin casă, gândește-te la zonele cu suprafețe mici. De ce? Pentru că dacă ai doar câteva măști și ele sunt mici ca dimensiuni odată puse răsfirat sau grupat pe un perete mare, ele vor părea și mai mici, mai meschine. Așa, dacă vei căuta zone de perete mai mici, cum ar fi cele de lângă ferestre sau deasupra unei piese de mobilă, cum ar fi un bufet sau comodă, vei crea practic un colțișor dedicat, un aranjament tematic. În plus, dacă le pui lângă ferestre, o să-ți fie mai ușor să le și ordonezi, pentru că le poți așeza simetric în raport cu tocul tâmplăriei. Poți să le pui și de-a lungul peretelui de lângă o ușă interioară. De asemenea, te poți folosi de elemente prezente în casa ta cum ar fi o sobă, șemineu sau un stâlp pe care să le decorezi cu aceste măști puse pe verticală una sub alta. Uite mai jos câteva exemple.

Foto Lori Dennis
Foto Lori Dennis
Foto CWB Architects
Foto CWB Architects
Foto Charmean Neithart Interiors
Foto Charmean Neithart Interiors
Foto Raymond Design
Foto Raymond Design
Foto The Sky is the Limit Design
Foto The Sky is the Limit Design
Foto Prull Custom Builders
Foto Prull Custom Builders

Când ai deja tablouri pe pereți, dar vrei să găsești și loc pentru măștile tale, nu te gândi să le pui separat. Poți crea un colaj de lucrări astfel încât printre fotografii înrămate și tablouri să inserezi măștile decorative. Poți aplica principiile de decorare despre care ți-am spus în articolul despre așezarea tablourilor pe perete. Adică? Adică poți alinia măștile în raport cu tema desenelor sau fotografiilor ori în raport cu linia ramelor de tablou. Vezi mai jos câteva idei.

Foto Danish Design Store
Foto Danish Design Store
 Foto Sylvia Beez
Foto Sylvia Beez
Foto Design Platform
Foto Design Platform

Într-o casă unde există un perete colorat sau suprafețe colorate, precum nișele ori porțiuni decorative, măștile pot fi ușor ordonate. De ce? Pentru că organizarea este imprimată în primul rând de culoare. E ca și cum suprafața deja nuanțată ar fi un tablou, fundalul unui tablou sau dacă-ți place mai mult ca un parspartu. Uite, în zona casei scării interioare poți pune măștile grupat, la fel într-o zonă din sufragerie, aliniat cu dulapul de celalată parte a golului de ușă sau fără teamă într-o nișă dedicată.

Foto Gleason and Tankard
Foto Gleason and Tankard
Foto Esther Hershcovich
Foto Esther Hershcovich
Foto Scale Architects
Foto Scale Architects
Foto Saint Dizier Design
Foto Saint Dizier Design
Foto Smart Interiors
Foto Smart Interiors
Foto Susan Lachance Interior Design
Foto Susan Lachance Interior Design

Pentru colecționari numărul mare de măști va fi o provocare. De ce? Pentru că e necesară o suprafață dedicată, dacă nu cumva chiar o cameră separată. Și totuși cum poate fi aceasta aranjantă? Ei bine, poți să te gândești la o formă ordonată de dreptunghi, oval sau pătrat în care să așezi măștile. Chiar dacă ele au forme și mărimi diferite, faptul că vor fi ordonate într-o formă pe care o poți percepe clar de la distanță va da senzația unei expoziții bine gândite. Poți măsura și marca locul respectiv în colțurile sale cu bandă de hârtie până așezi măștile ca să ai siguranța că respecți forma. De asemenea, în organizarea măștilor poți porni din centrul formei, unde așezi masca cea mai mare, iar în jurul ei să le grupezi pe celelalte. Dacă nu ai o zonă centrală sau mobila îți ocupă o suprafață mare din cameră, poți să grupezi colecția ta într-un colț al camerei și te întinzi pe două laturi, dar ai în vedere ca aceste laturi să fie egale. Așa vei crea un aranjament special și ferit de razele directe ale soarelui, dar clar delimitat.

Foto TAC studios
Foto TAC studios
Foto Becky Harris
Foto Becky Harris
Foto KuDa Photography
Foto KuDa Photography

Când te lovești de problema lipsei de spațiu și totuși ți-ai dori să ai măștile la vedere, uită-te la zonele libere și de impact. Una dintre acestea poate fi deasupra bibliotecii sau deasupra ferestrei. De asemenea, măștile pot veni în completarea unei suprafețe decorate sau mobilate parțial, cum ar un brâu cu plăci ceramice pe o terasă sau deasupra unei piese de mobilă din hol, living sau dormitor. Da, mai ai posibilitatea să completezi un loc liber între diferite elemente din casă, cum ar fi între o oglindă și tocul ușii. Și când pur și simplu ai peste tot mobilă, nu uita că rafturile acestea pot servi pentru expunerea obiectelor tale preferate, dar să te ajuți de suporturi pentru ele. Sper să te inspire ideile de față!

Foto California Closets
Foto California Closets
Foto Gatling Design
Foto Gatling Design
Foto Earth Art Landscape
Foto Earth Art Landscape
Foto Justina Blakeney
Foto Justina Blakeney
Foto ScavulloDesign
Foto ScavulloDesign

4 raspunsuri pentru Cum și unde așezi măștile venețiene, africane sau tradiționale în casă? Hai să vezi 30 de idei

  1. Mariana Oancea spune:

    Imi plac mastile, am si eu cateva,unele mici, altele mai mari, mai ales din lemn. Am una chiar din piele. Multumesc pentru idei Adela!

  2. […] la fel nu vei găsi nici multe obiecte decorative. Cum se face că are acest aspect elegant? Prin așezarea simetrică a mobilierului, forma acestuia, și foarte important – corpurile de iluminat. Vei putea vedea că acestea au nu […]

  3. […] îți spun eu, că ea se află în SUA, mai exact în Newport, aproape de golful Narragansett Bay. Colecționari de artă, proprietarii și-au dat seama că nu au suficient loc în casă, așa că și-au dorit o […]

  4. […] de o bibliotecă solidă, pentru că ai multe cărți, și alta este să ai câteva rafturi pentru obiecte de decor sau tablouri care sunt mai ușoare. M-am gândit să fac o selecție de idei cu rafturi și etajere […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *