Da, se întâmplă ca atunci când îți amenajezi singur casa să cumperi un parchet pentru că l-ai văzut ca mostră în magazin, dar după ce-l pui acasă să ajungi să fii în dilemă, căci nu mai știi cu ce să-l potrivești. Ei bine, de această dată îți ofer câteva idei și imagini care să te inspire. Problema cu acest tip de pardoseală, denumită deseori parchet zebrano sau zebrato, numele făcând aluzie evident la dungile inegale și variate ca și nuanță, este că odată montat pe o suprafață mare devine vibrant. Da, are un model care pare să umple dintr-o dată toată încăperea. Poate fi din plută, din bambus sau un parchet laminat cu folie decorativă. Cu ce asortezi acest gen de parchet? Păi în primul rând dacă tot l-ai montat gândește-te la el în raport cu celelalte suprafețe ale camerei. În plus, nu uita ca poate fi acoperit. Dar hai să-ți spun pe rând câteva idei de ambientare.
Dacă locuiești la bloc acest tip de parchet nu e deloc o alegere greșită, din contră, un model mărunt se potrivește în spații mici. Dar plătește atenție armoniei întregii camere. Dacă ai deja o suprafața vibrantă, adică pardoseala, în rest mergi pe mobilă cât mai simplă și zugrăveli asemenea. Privește camera pe orizontală în trei părți – pardoseală, mijloc și plafon. Ei bine, dacă ai o pardoseală cu model, e clar că plafonul e bine să fie simplu, iar în rest mergi pe linii simple, mobilă cu volume curate, huse și decorațiuni culori uni.
Dacă îți dorești și puțină culoare, o poți avea fără probleme. Cum? Prin modele discrete prezente pe covor, perne sau în decorațiuni (vezi aici tablourile). Astfel de pardoseli se potrivesc de minune în încăperi cu mobilă minimalistă sau modernă, dar cu huse sau tapițerii în culori clare, fără imprimeuri.
Dacă îți dorești canapele închise la culoare, alege nuanțe neutre, cum sunt cele din zona griurilor. Acestea le poți asorta ușor cu orice. De la un gri poți trece frumos către mov, care poate colora pereții sau câteva accente culoare albastră. Ideea este ca la mijlocul camerei să ai cât mai puține imprimeuri, iar culorile și texturile să fie unele relaxante,care să tempereze jocul vibrant al pardoselii.
Dacă îți place stilul rustic sau shabby chic, atunci încearcă să alegi obiectele mari (fotolii, canapele, rafturi) cât mai apropiate ca și culori, astfel încât pardoseala să rămână suprafața cea mai încărcată, deci o echilibrezi cu alburi, griuri.
Dacă ai deja canapele cu huse în dungi sau unele florale, atunci la nivelul de sus al camerei aplică un brâu de culoare, care va atrage atenția din prima mai mult decât pardoseala. Iar ca și covoare sau carpete folosește ceva simplu, ori în nuanța huselor canapelei ori apropiat de cea a pardoselii sau dacă nu un gri neutru.
Dacă vrei să scoți în evidență pardoseala vibrantă, poți folosi piese de mobilă, chiar suprafețe închise la culoare, dar ai grijă ca totul să fie către minimalism, adică piese de mobilă cât mai simple, fără ornamente, aplicații, accesorii sau detalii elaborate.
Dacă ai mobilă cu aspect de lemn, fie din PAL sau din lemn, este foarte importantă orientarea desenului fibrelor de lemn. Ideal ar fi ca aceste desene și modele să fie paralele cu pardoseala, pentru a crea un joc de linii perpendiculare. Altfel, va fi nevoie să alegi un covor sau carpete în nuanțe deschise, albe ca să fragmentezi spațiile la întâlnirea dintre mobilă și parchet. Sper să-ți prindă bine sfaturile acestea!
[…] Cu ce asortez un model de parchet cu dungi subțiri și variat colorate? […]
♥ la fix
Merci!
„Plateste atentie”??:(( „acorda atentie”.. E limba romana! SUPERB articolul
Alina, stiu ca pare ca fiind o traducere din engleza, dar daca folosim expresia „a da, a acorda atentie” putem la fel de bine sa spunem in loc de „a da” „a plati”. Imi place sa folosesc aceasta expresie cand vine vorba despre amenajari pentru ca in procesul de reamenajarea a unei locuinte platim multe lucruri, servicii, dar nu si atentie 🙂 Este felul meu de a ma exprima si mi-l asum.
Foarte frumos! Intotdeauna ne vii in ajutor!