adelaparvu.com despre shabby chic_foto kika_4

In Idei pentru acasa

Cum recunosti stilul shabby chic? Afla chiar aici!

Ți-am povestit despre stilul provensal ca fiind rusticul francez. Ei bine, shabby chic este stilul rustic englez, dacă vrei. În engleză se mai numește și cottage style, adică vine de la căbănuțele și căsuțele de vacanță ale englezilor situate în zona de coastă sau în minunatele lor peisaje rurale, cu verdele acela intens de-l vezi în serialele lor.

adelaparvu.com despre shabby chic_foto kika2

Acest stil a apărut, de fapt, ca un fel de reciclare a obiectelor vechi, într-o perioadă în care magazinele occidentale au fost invadate de piese din plastic, pop art și disco, foarte colorate sau strălucitoare, dar care nu se potriveau oriunde și oricum. În nici un caz în casele englezești de la țară. Proprietarii de căsuțe și-au mobilat interioarele cu piese vechi rămase de pe te miri unde. Fie că erau moștenite, desperecheate, fie că aveau mici defecte, ele au fost văzute ca fiind perfecte într-o casă în care se locuiește temporar. Și uite așa s-a conturat unul dintre primele trenduri eco, de reciclare, dacă vrei. În ce perioadă? Prin anii 80, la sfârșitul cărora, mai exact în 1989 antreprenoarea Rachel Ashwell a definit acest stil cu sintagma shabby chic și care este marca ei înregistrată.

adelaparvu.com despre shabby chic_foto kika_4

Cum arată stilul shabby chic? Prin ce se definește? Prin simplicitatea finisajelor și o aparentă neglijență în aspectul lor. Adică nu e totul ca la carte, de aceea vei vedea mult lemn și patină de vechi, dar în niciun caz ceva zdrențăros sau cum mai vezi cu mobila decojită. Paleta de culori cuprinde pasteluri de la verde, roz, la albastru, gri, crem și nuanțe de alb. Țesăturile sunt și ele cu modele rustice simple de la dungi (din zona de coastă) la motive florale și de multe ori decorațiunile textile sunt bogat ornamentate, inclusiv cu volănașe. Ca și elemente arhitecturale poți întâlni coloane, stucaturi care sunt reutilizate în moduri inedite. Și da, sunt prezente accesoriile din fier cu patină și multe flori proaspete ca de contrast :). Shabby chic s-ar defini prin dezordine controlată în sensul că sunt alăturate obiecte diferite, dar care împreună conferă interioarelor o atmosferă boemă, romantică. Pentru că-și are originea în Anglia, e firesc ca să găsești multe piese de porțelan, sticlă, veselă.

adelaparvu.com despre shabby chic_foto kika3

A fost o coincidență fericită că tocmai azi, când m-am pregătit să vă scriu despre stiluri, am primit și noutățile de la kika. Austriecii oferă colecții de mobilă, decorațiuni și accesorii în spiritul acestui stil. În imagini vezi propunerile lor, iar dacă te interesează prețurile, nu ezita să intri pe site-ul lor sau să urmărești pagina de Facebook.

11 raspunsuri pentru Cum recunosti stilul shabby chic? Afla chiar aici!

  1. Antheea P spune:

    Mă bucur ca ai explicat pe intelesul tuturor cum sta treaba cu stilurile astea. Dupa cum ai observat multe magazine in ultimul timp merg pe trendul asta si chiar devine enervat pt ca te bucuri ca ai luat ceva dragut dintr-un magazin ( o piesa de mobilier, o colivie, un suport de flori, un ceas de pete…etc.) si mai mergi puțin si dai peste alt magazin cu aceleași obiecte la prețuri mult mai mici. Si nu este ok. Cred ca pana la urma cam toată marfa provine din China, ca aia fac de toate, si acum depinde de renumele magazinului pentru a se departaja la preț. Tu ce părere ai,am dreptate? Cum putem sa ne orientam spre prețul bun dar sa nu facem rabat la calitate?

    • adela parvu spune:

      Draga mea or fi facute toate in China, dar diferenta de pret nu e doar in functie de magazin, ci si de design. Una e ca o firma sa produca in China, dar designul sa-l conceapa in Franta sau Olanda, spre exemplu, si alta e sa cumperi produse facute in China si copiate dupa cele care au designul creat in Occident. Varianta buna raport pret calitate incepe sa fie pe internet, respectiv in magazinele online. Singura dificultate este sa-ti dai seama de dimensiunile obiectului si textura lui 🙂 Deci, recomad o documentare pe internet si apoi o vizita prin magazine.

  2. Mihaela spune:

    Nu doar in casele de vacanta gasesti acest stil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *