adelaparvu.com despre cabana de munte cu acoperis verde construita de studentii NTNU, cabana Holvasgamma Norvegia (9)

In Amenajari Gradina, Gradina

Perfect camuflată în peisaj, căsuță cu acoperiș verde construită de studenți

Sunt mai mulți dintre voi care văd pe net tot felul de case interesante, dar nu știu unde sunt construite sau cum arată la interior. Una dintre ele este cea de față, iar povestea ei este foarte interesantă. Este o mică cabană de vacanță situată în zona centrală a Norvegiei, în regiunea Trøndelag și construită în anul 1972, de către studenții danezi de la facultatea de arhitectură din cadrul Univesității Norvegiene de Sțiințe și Tehnologie – NTNU, a doua ca mărime din țara fiordurilor. Studenții și-au dorit să locuiască un an în natură. A fost parte a unui proiect prin care tinerii vroiau să experimenteze traiul fără civilizație. După un an de zile cabana cu acoperiș verde, denumită Holvasgamma, ar fi trebuit demolată, dar evident că studenții nu s-au îndurat să facă asta, așa că ea a rămas în picioare.

adelaparvu.com despre cabana de munte cu acoperis verde construita de studentii NTNU, cabana Holvasgamma Norvegia (3)

Cășuța a fost ridicată pe locul unei vechi ferme țărănești, lângă ea mai existând rămășițele unei case care a fost locuită până în anii 1950, dar a cărei proprietari au decis să se mute în altă parte a satului. Dar locul păstrează și urme de locuire mai vechi, de pe la 1700. Deci n-au ales stundeții chiar întâmplător locul, cu vedere către lacul din apropiere. În anii care au urmat, după ridicarea cabanei, ea a fost folosită de către localnici ca și refugiu de vânătoare sau pentru excursii montane. În 1978 a fost reconsolidată de către un grup care a stat aici, iar de atunci este înscrisă în circuitul turistic al membrilor universității. Aici se pot caza grupuri de până la 8 turiști, cu condiția ca unul dintre ei să fie membru al universității sau al vreunei asociații parte din cele agreate de instituția de învățământ. Banii pentru închiriere merg în fondurile universității, iar întreținerea cabanei se face de către voluntari. Asta mi se pare o idee genială! Îmi confirmă cât de practici sunt nordicii, încă din faza de pregătire educațională. Uite AICI poți afla mai multe despre cum poate fi închirată cabana cu opt locuri de dormit.

adelaparvu.com despre cabana de munte cu acoperis verde construita de studentii NTNU, cabana Holvasgamma Norvegia (5)

În regiunea Trøndelag mai există încă alte 23 de căsuțe operate de către universitate (vezi AICI detalii despre ele). Documentându-mă despre cabana de față, am aflat lucruri tare interesante și despre instituția de învățământ NTNU. Are 50 de departamente răspândinte în cele șapte campusuri, 100 de laboratoare dedicate cercetării și un număr de 3300 de studenți absolvenți în fiecare an, studenți care vin din toate colțurile lumii. Dacă-ți spun că are un buget anual de 800 de mii de dolari americani înțelegi de ce calitatea învățământului este asigurată. Studiile și cercetările din cadrul universității fondate în 1910, cum ar fi extragerea petrolului din Marea Nordului, creșterea sănătoasă a somonului în ferme piscicole sau interepretarea a 9000 de ani de istorie a umanității au adus în prim plan specialiștii de aici. Există circa 350 de organizații studențenști afiliate univesității, iar studenții ei organizează anual în orașul Trondheim două dintre cele mai de succes festivaluri UKA, cel mai mare festival de artă și muzică din Norvegia și ISFiT eveniment internațional de conferințe studențești. Am mai aflat ceva interesant pe ziua de azi. Cine știe? Poate că și copiii tăi vor ajunge să studieze AICI. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre cabana de munte cu acoperis verde construita de studentii NTNU, cabana Holvasgamma Norvegia (2)

adelaparvu.com despre cabana de munte cu acoperis verde construita de studentii NTNU, cabana Holvasgamma Norvegia (4)

adelaparvu.com despre cabana de munte cu acoperis verde construita de studentii NTNU, cabana Holvasgamma Norvegia (9)

adelaparvu.com despre cabana de munte cu acoperis verde construita de studentii NTNU, cabana Holvasgamma Norvegia (8)

adelaparvu.com despre cabana de munte cu acoperis verde construita de studentii NTNU, cabana Holvasgamma Norvegia (1)

adelaparvu.com despre cabana de munte cu acoperis verde construita de studentii NTNU, cabana Holvasgamma Norvegia (6)

adelaparvu.com despre cabana de munte cu acoperis verde construita de studentii NTNU, cabana Holvasgamma Norvegia (7)

Surse foto: org.ntnu.no/ jennandromy.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *