Culorile acestea de la interior ca și obiectele în nuanțe vibrante mi-am făcut din prima cu ochiul. În plus, vegetația luxuriantă mi-a stârnit curiozitatea. Dar numai când am văzut bucătăria mi-am dat seama că trebuie să fie un designer la mijloc. Și n-am greșit! Diane Burn este unul dintre acei oameni fericiți pentru care meseria este o adevărată plăcere. Este designer de interior, profesie care o poartă în toate cele patru zări ale lumii. A avut la rândul nenumărate case în metropolele lumii, de la Paris la New York, dar când a ajuns în Insula Taboga din Panama, denumită și Insula Florilor, a știut că-și dorește un refugiu aici. O insulă vulcanică, un magnet pentru turiști, unde coloniștii spanioli au pus temelia bisericii San Pedro la 1524, la unsprezece ani după ce Vasco Núñez de Balboa a debarcat pentru prima dată. Istorie, cultură și peisaje de vis către Golful Panama cu vedere catre capitala țării aflată la 20 kilometri distanță. De vis!
Dar Diane Burn nu vorbea spaniola când a ajuns aici și nici nu știa cum să găsească o proprietate pe care s-o cumpere. De altfel, nu prea erau case de vânzare, cu excepția uneia, o ruină așezată pe o coamă de deal cu acces cam greoi, dar de pe terasa căreia se vedea o priveliște de vis. Nici nu e de mirare că a cumpărat-o. Pentru Diane a fost o provocare profesională de-a transforma căsuța părăginită într-o oază exotică așa cum visa. A avut norocul să dea peste un meșter priceput, Armando Lopez, genul de om creativ, cu ajutorul căruia a făcut mare parte din lucrări. A împrumutat din tradiția locului nuanțele calde și a condimentat totul cu piese de mobilă și decorațiuni aduse din toate colțurile lumii. Diane spune că dacă alții nu se despart de obiecte mult mai mici și mai simbolice, ea nu se desparte de antichitățile ei.
Decorul final rezultat este unul de-a dreptul romantic. Două elemente din lemn cu îngeri sculptați, piese de secol XVIII, au fost cumpărate din Rouen, Franța, și tot de la francezi a achiziționat și baldachinul în stil Louis al XVI-lea montat în dormitor. Măștile decorative din Guatemala au ajuns pe terasă, iar măsuțele din India și sofalele tibetane în camera de zi și în logie. De la italieni, din satul Porto Ercole a cumpărat o parte din țesăturile cusute de mână la fel ca și plăcile ceramice decorative de la Nove, de lângă Veneția. Diane și-a creat aici un refugiu eclectic în care toate aceste obiecte sunt frumos armonizate conferind micuței case o atmosferă cu totul inedită. Mi-a plăcut mult căldura acestui decor sofisticat. E greu să combini atâtea lcururi diferite, dar care să rimeze superb împreună. De aia bănuiam eu că e casa unui designer. Sper să te inspire și pe tine!
Arata splendid! Culori calde, prietenoase, culorile pamantului, nisipului, soarelui la asfintit cand te mangaie cu razele lui… Este exact ceea ce iubesc!
Ma bucur ca te-am nimerit cu prezentarea asta Mariana 🙂
Foarte frumoasa, am avut si eu ocazia sa stau in Taboga doua zile, putin mai incolo de casuta asta. Este o insula foarte frumoasa si cu oameni deosebiti.
Frumoasa si interesanta casa. Cu ce material este tencuita, parca ar fi lut?!
Acum exista o varietate de tencuieli decorative pe care le gasesti in magazine, dar pentru a obtine acest aspect natural e nevoie de un mester priceput pentru ca majoritatea dintre ei aplica tencuielile astfel incat perete sa iasa drept. E greu sa obtii genul acesta de denivelari care par neintentionate 🙂