adelaparvu.com despre sisteme de colectare a apei de ploaie, Foto Rewatec (1)

In Amenajari Gradina, Gradina, Produse gradinarit, Shopping

Genial! Sisteme de colectare a apei de ploaie, pe care o poți folosi la udatul grădinii sau la baie

Ce mult mi-a plăcut ideea asta de-a colecta apa de ploaie într-un mod atât de ingenios, funcțional și mai arată și bine. Îți spun sincer că prima dată mi-au atras atenția vasele mari ca de flori, dar nu înțelegeam de ce au robinet în partea de jos, iar în partea de sus sunt umplute cu pietre, dar n-au plante. Ei bine, ele pietrele sunt de decor, iar interiorul vasului e plin cu apă și e primul element dintr-un sistem complex de colectare a apei pluviale, ce include un rezervor care se îngroapă. Rezervorul este dotat cu pompă specială și are un echipament prevăzut cu un plutitor pentru a stopa supraîncărcarea în cazul unei ploi torențiale, spre exemplu. Am trecut direct în subiect, dar zău că mi se par fascinante sistemele astea în condițiile în care poți face economii utilizând apa care cade practic din cer.

adelaparvu.com despre sisteme de colectare a apei de ploaie, Foto Rewatec (9)

Am aflat de la domnul Ion Bălușescu, inginer de profesie, cel care aduce aceste sisteme la noi, că apa colectată poate fi folosită în multe moduri: de la udatul grădinii la spălatul mașinii, de la utilizarea apei pentru spălarea hainelor la mașina automată și până la folosirea apei colectate pentru wc-uri. Domnul Bălușescu locuiește în Germania din 1985 și s-a întors în țară la începutul anilor 2000, pentru ca în 2005 să aducă tot felul de sisteme interesante și la noi în țară. Fiind specialist atestat în Germania în instalații termice și sanitare (mi-a plăcut cum a accentuat cuvântul atestat), la debutul afacerii a venit cu panouri solare, ca mai apoi să se concentreze pe stații de epurare. Cele mai recente produse pe care le aduce sunt cele de la Rewatec, adică cele despre care îți spun eu acum.

adelaparvu.com despre sisteme de colectare a apei de ploaie, Foto Rewatec (5)

adelaparvu.com despre sisteme de colectare a apei de ploaie, Foto Rewatec (4)

Dar poate te interesează cum funcționează sistemul de colectare a apei de ploaie (sau pluviale cum le spun specialiștii). Ei bine, apa este direcționată prin sistemul de jgheaburi și burlane către rezervorul îngropat. După cum vezi, vasele decorative pot fi o soluție dacă se dorește accesul rapid la apă, altfel apa de ploaie se varsă direct în rezervor, de unde cu ajutorul pompei este direcționată unde se dorește. Acum, există variate dimensiuni de rezervoare și capacitatea celui necesar casei tale se calculează în funcție de suprafața acoperișului și de utilizările apei. Există unele sisteme foarte complexe, complet automatizate, de încarcă rezervorul singure, ajustează presiunea, fac dreg diverse, după cum mi-a spus o grămadă domnul inginer, dar eu am rămas cu o idee fixă și clară: apa de ploaie se poate colecta și tu o poți folosi unde ai nevoie.

adelaparvu.com despre sisteme de colectare a apei de ploaie, Foto Rewatec (10)

Dacă te preocupă faza cu filtrarea apei pentru spălatul hainelor, spre exemplu, să știi că se poate monta un filtru înainte de intrarea în rezervor, deci și problema asta se poate rezolva. Dar pot să-ți spun că față de apa din fântâni sau puțuri, cea de ploaie nu este dură, ci una chiar moale, deci fără calcar. Cât costă sistemele de colectare a apei pluviale? Pot să-ți dau doar prețuri orientative pentru că sunt clienți care folosesc apa doar pentru udatul grădinii și mașinii și alții care vor cel mai complex sistem cu senzorii și alte nebunii, iar prețurile astea ar fi între 3000 și 10.000 de euro. Acum poate fi și mai puțin de 3000 de euro dacă vrei să folosești apa doar pentru grădină sau dacă rezervorul tău este de cea mai mică capacitate. Știi ce? Uite, te invit să intri pe site-ul instalații-de-epurare.ro unde ai multe detalii tehnice și dacă nu te descurci sună la unul din telefoanele 0721 056 047 sau 0727 337 593. Firma domnului Bălușescu este în Brașov, dar cu echipa sa te poate ajuta să ai de la sistemele prezentate și până la montaj toate serviciile incluse. Mai jos ai și o prezentare din care-ți poți da seama cum sunt schemele instalațiilor. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre sisteme de colectare a apei de ploaie, Foto Rewatec (6)

adelaparvu.com despre sisteme de colectare a apei de ploaie, Foto Rewatec (8)

adelaparvu.com despre sisteme de colectare a apei de ploaie, Foto Rewatec (7)

adelaparvu.com despre sisteme de colectare a apei de ploaie, Foto Rewatec (3)

adelaparvu.com despre sisteme de colectare a apei de ploaie, Foto Rewatec (11)

30 Responses to Genial! Sisteme de colectare a apei de ploaie, pe care o poți folosi la udatul grădinii sau la baie

 1. E de domeniul trecutului..cand apele de ploaie erau curate. Am in constructia casei rezervor de 3 tone de apa de ploaie. Acum 2 ani am ars toata gradina si gazonul, iar de atunci n-o mai folosesc la udat.

  • Adela Parvu spune:

   Anghelina, e ciudat faptul ca ploaia oricum cade peste gradina ta, dar inteleg din ceea ce spui ca ai ars gazonul si gradina din cauza apei colectate. De ce ar fi mai acida apa de ploaie din rezervor decat din cer? Nu pricep.

   • eugen spune:

    apa de ploaie dupa o perioada de seceta, nu se recomanda sa fie colectata, deoarece este plina de substante chimice din atmosfera, praf de pe acoperis si pesticide

 2. niko spune:

  acest sistem de colectare a apei, exista si la ora actuala in Transilvania (mostenire saseasca) doar ca se facea in butoaie. Si eu cind am cumparat casa, am gasit acest sistem la burlan, care se poate ridica, atunci cind ai exces de apa si se lasa sa curga in butoi, cind doresti sa se umple. Lipseste doar rezervorul mare (unii si-au sapat bazine in curte, acoperite) dar trebuie si bazinele curatate din cind in cind.

 3. Rodica spune:

  EXCEPTIONAL….
  nu am mai vazut ceva atat de ingenios si de folositor !

 4. Andreea F spune:

  Nu numai baietii sunt la curent cu chestia asta, Adela. Noi avem de peste 10 ani in functie un rezervor subteran de 12.000 de litri, colectam apa de pe toata suprafata acoperisului. Nu platim factura la apa niciodata 🙂 Am fost nevoiti sa recurgem la acest sistem, deoarece nu exista alimentare cu apa in zona, la doar 7 km de Cluj… Asa ca, a fost facut de noi dupa planurile tatalui meu care a fost arhitect: cu bazin de decantare, filtre si bineteles sistem de golire.

  • Adela Parvu spune:

   Foarte tare Andreea! Si folositi la apa inclusiv pentru spalat vase?

  • Floris spune:

   Andreea ma interesează si pe mine sistemul. Poți sa îmi dai mai multe detalii te rog. Sau un nr. de tel. de la tata.

   • Andreea Florea spune:

    Floris, din pacate tatal meu nu ne mai poate ajuta, dar sistemul e de fapt foarte simplu. Teoretic, un inginer bun si pasionat ar trebui sa stie cum se face. Noi avem un bazin subteran din beton armat unde intra cam 12.000 de litri si doua bazine mici cam de 1-2 mp patrati fiecare. Unul este inaintea bazinului principal. Aici intra toate burlanele care aduc pe sub pamant apa de pe acoperis, trec print-o plasa de sarma unde raman toate frunzele uscate iar praful se depune la fund. Pe la mijlocul innaltimii bazinului de decantare este o gaura cu filtru (plasa deasa) care lasa apa sa intre in bazinul mare. Bazinul mare are un sistem de golire cu robinet la care se ajunge din bazinl nr 3 care este uscat, unde poti cobori pe o scara sa dai drumul la robinete daca vrei sa golesti totul. Bazinul mare mai are si o scurgere de „prea plin”, situata in partea de sus, de unde apa, daca este prea multa curge pur si simplu afara printr-o teava. Teoretic as putea sa fac si eu un plan daca crezi ca ce am scris e prea complicat…

 5. felicia spune:

  Da o idee extraordinara.Multumim !

 6. Sandy spune:

  Si cand se colmateaza bazinul ?!!? Plus ca la noi vara mai mult nu ploua decat ploua, nu stiu sincer cat ar fi de practic…. Rezervoarele mici ar fi dragute ca idee, dar cand se umplu ce ce intampla? Refuleaza? Ca la noi cand ploua … apoi ploua cate 10 zile is 10 nopti. Nu mi se pare prea reusita ideea cu burlanelul lateral, ar trebui un sistem care atunci cand rezervorul s-a umplut sa redirectioneze debitul inapoi spre burlan, sau sa blocheze circuitul exterior cu totul.

  • Adela Parvu spune:

   Sandy, cred ca inainte sa spui ca nu e ok ar trebui sa consulti specificatiile tehnice ale producatorilor. Crede-ma ca nemtii nu fac lucruri pe jumatate 🙂 Toate lucrurile mentionate de tine sunt rezolvate. Intra pe site-ul lor ca-l ai in link si delecteaza cu toate caracateristicile tehnice.

 7. Daniel Balea spune:

  Buna seara.
  Felicitari pentru articol dar nu si pentru seriozitatea firmei.
  Le-am trimis o cerere de oferta acum doua saptamani iar azi dimineata am reinoit cererea. Si…nimic.
  Asta imi spune multe. Produse nemtesti vandute de romani. Pacat.
  Insa datorita dumneavoastra ne-am hotarat sa luam usi de la TGG.
  Multumim.
  Cu stima,
  Daniel Balea

 8. Cristi spune:

  Buna Adela,
  referitor la sistemul de colectare a apei pluviale descris mai sus eu am o situatie aparte in care apa de la 5 case insiruite s-ar aduna in bazinul care se afla pe terenul meu. In acesta as pune o pompa cu nivel iar cand ploua excesiv, apa sa fie evacuata in afara terenului. As putea folosi sistemul de mai sus prin montarea unui contor la priza care alimenteaza pompa iar consumul sa se achite pausal? Cum se poate realiza asta? De asemenea m-as putea folosi de apa din bazin pentru udat. Multumesc pentru orice sfat?
  Cristian

  • Adela Parvu spune:

   Cristi, aici este o problemă mai delicată. Nu cred că aceste sisteme sunt suficient de mari pentru așa ceva. Cel mai bine ar fi să consulți un arhitect peisagist sau un inginer în instalații.

 9. Ideea este cat se poate de interesanta si inteligenta costurile nu stiu ce sa spun .Inca caut solutii pt mine .

 10. elisabeta spune:

  Buna ziua,
  Cum as putea sa cumpar si eu un reservor subteran de circa 1500-2000 litri? Am tot incercat sa contactez pe domnul inginer dar nu reusesc sa obtin un raspuns concret. Sunt foarte interesata de acest rezervor pentru colectarea apei pluviale.
  Ma puteti ajuta?
  Multumesc,
  Elisabeta

 11. As fi interesat sa stiu cat ar costa un proiect asa amplu, despre peisagisti sau arhitectii nu imi permit deci trebuie sa gasesc metode simple pliate pe nevoile mele si pe puterea mea de munca Multumesc mult. Cu respect

 12. Szilagyi Rodica spune:

  De unde se pot procura rezervoarele de apa tip ghiveci de flori, cele care sunt umplute cu pietre albe?
  Multumesc.

 13. VICENZZO spune:

  buna ADELA PARVU. Da este wow sidaca este mai vechi… oricat de vechi ar fi tot nou ramane si este foarte folositor…. sistemul este foarte simplu doar putin gandit si putina imaginatie si punerea in practica… multumim oricum de reamintirea acestui sistem de colectarea apei pluviale care acum in perioadele acestea e de mare ajutor. Natura ne da tot ce ne trebuie numai sa stim cum sa folosim. MULTUMESC ADELA PARVU

 14. Dan spune:

  Cu cele mai mari resurse de apa dulce din Europa, suntem rasfatati de soarta si nu o pretuim cum se cuvine, o poluam, o degradam.
  Apa potabila este cel mai mare dar de la Dumnezeu, fara ea nu putem face nimic, fara ea s-au prabusit civilizatii si imperii.
  In cealalalta extrema, cu apa potabila foarte putina sunt multe tari de pe glob.
  In Australia, recuperarea apei de ploaie pentru uz gospodaresc face parte din strategia guvernamentala, gandita temeinic (recomandari, planuri, schite):

  https://www.yourhome.gov.au/water/rainwater

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *