adelaparvu.com despre gloxinia, sfaturi de ingrijire pentru gloxiniaText Carli Marian (5)

In Gradina, Sfaturi plante

Gloxinia dispare complet iarna, dar crește din nou, deci nu arunca ghiveciul de flori!

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Flori mari catifelate sub formă de clopoțel și frunze mari pufoase, aceasta este scurta descriere a plantei de gloxinia. Deși nu are florile parfumate să știi că gloxinia compensează prin varietatea mare de culori pe care le oferă. Poate avea flori de un alb imaculat sau pot fi purpurii, violet, mov închis în variante simple sau în combinație cu alte culori. Deși poate părea mai pretențioasă să știi că dacă-i oferi puțină atenție te vei bucura mult timp de florile sale. Dar hai să citești cum trebuie s-o îngrijești, dar și cum să nu repeți greșeala multora care o aruncă la gunoi pentru că au impresia că planta a murit.

adelaparvu.com despre gloxinia, sfaturi de ingrijire pentru gloxiniaText Carli Marian (6)

Cel mai important aspect în îngrijirea gloxiniei ține de udare. Această operație trebuie efectuată în permanență prin absorbție, adică prin aplicarea apei în farfurioară pentru ca solul să absoarbă apa de jos în sus. Acest tip de udare va preveni întotdeauna excesul de apă în sol și astfel se va evita apariția putregaiului la nivelul tubercului. Cel mai bine este să lași ghiveciul într-o farfurie cu apă călduță timp de o oră, iar procedeul să-l repeți de fiecare dată când pământul se simte ușor uscat. Ai grijă să menții pământul reavăn pe tot parcursul sezonului de creștere și înflorire.

adelaparvu.com despre gloxinia, sfaturi de ingrijire pentru gloxiniaText Carli Marian (3)

Iar dacă vrei flori mari și colorate cât mai intens atunci îți recomand să folosești un fertilizant special pentru flori al cărui formulă chimică N:P:K să conțină un raport mai mare de Fosfor, ceva de genul 15:30:15 (vezi pe ambalaj). Îngrășământul este bine să-l aplici la fiecare două săptămâni în perioada de creștere, în condițiile specificate pe eticheta producătorului. Pe lângă fertilizant, pentru a avea flori cât mai frumoase să știi că important este și solul, care trebuie să aibă un drenaj bun și un pH ușor acid. În ceea ce privește lumina să știi că gloxinia preferă locurile luminoase fără soare puternic, deoarece acesta poate distruge florile și frunzele. Îți recomand doar pervazele cu expoziție estică, vestică sau nordică.

adelaparvu.com despre gloxinia, sfaturi de ingrijire pentru gloxiniaText Carli Marian (2)

O etapă extrem de important din ciclul de viață al gloxiniei o repezintă hibernarea din sezonul rece, când planta dispare complet de la suprafața solului. De cele mai multe ori iubitorii de plante în această etapă sunt dezamăgiți fiind convinși că planta a murit și aruncă ghiveciul la gunoi. În fapt, planta se află în fază dormindă, iar ghiveciul trebuie lăsat într-un loc întunecos, uscat și ferit de frig. Imediat însă ce iarna s-a terminat este bine să replantezi tuberculul într-un vas puțin mai mare cu un sol ușor acid și să reîncepi programul de udare. Vei vedea că imediat din tubercul vor apărea frunzuțe noi, urmând ca, în foarte scurt timp, planta să-și recapete frumusețea pe care o pierduse cu un an în urmă. Sunt sigur că ți-ar plăcea să ai la pervaz toate culorile de gloxinia, iar acum ai un motiv în plus să-ți realizezi visul deoarece știi exact cum trebuie s-o îngrijești. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!

adelaparvu.com despre gloxinia, sfaturi de ingrijire pentru gloxiniaText Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre gloxinia, sfaturi de ingrijire pentru gloxiniaText Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre gloxinia, sfaturi de ingrijire pentru gloxiniaText Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre gloxinia, sfaturi de ingrijire pentru gloxiniaText Carli Marian (5)

17 raspunsuri pentru Gloxinia dispare complet iarna, dar crește din nou, deci nu arunca ghiveciul de flori!

 1. Cristina spune:

  Am si eu pe rosu si mov si intradevar este superba cand infloreste. Ce sa fac insa cu frunzele? Au crescut foarte multe frunze. E normal?

 2. rada spune:

  +-frunzele puse in apa vor da radacini, dupa care va aparea un tubercul/de fapt-viitorul bulb/. planteaza-l si vei avea noi gloxinii pentru tine si prietenii tai

 3. rodica spune:

  sunt superbe.am si eu una batuta, mov cu alb si este extraordinara de frumoasa si gingasa.
  Rodica
  0744 86 32 37

 4. Flori spune:

  In timpul iernii cand frunzele si tulpina dispar planta trebuie udata? Mie in fiecare an mi-au disparut gloxiniile, nu au mai rasarit iar in primavara si ma gandesc ca motivul ar putea fi faptul ca le-am lasat in balconul neincalzit iarna, balconul fiind inchis cu termopan, si le-am udat din cand in cand.

  • teo spune:

   NU udati gloxinia in timpul iernii..acoperiti ghiveciul cu orice si lasati bulbul in el..iar primavar schimbati pamantul si puneti bulbul la suprafata,foarte putin acoperit cu pamant

 5. VASILICA spune:

  Ce pret are aceasta floare?

 6. saitis ana spune:

  incepand de luni 05 iun o poti lua de la Lidl la 11,99 lei

 7. radub spune:

  toată lumea cu mania de a scoate bulbii,pune bulbii,o tâmpenie, de parcă în natură stă cineva să frece bulbii de colo,colo.Eu le țin în același ghiveci de 6 ani, cu același pământ,peste care doar completez anual, și-l mineralizez cu îngrășământ specific vara și sunt o frumusețe rară.

 8. Anda spune:

  Pot sa ii schimb acum ghiveciul?
  A fost cadou si este destul de putin pamant pentru cati boboci are. Multumesc
  .

  • carli marian spune:

   Buna ziua! recomandarea mea este sa asteptati terminarea infloririi pentru a face transplantarea, astfel incat planta sa nu sufere niciun stres!

 9. Ilea Adriana spune:

  Buna ziua.
  Am si eu o gloxinia cumparata de Craciun.
  Cred ca i-am pus prea multa apa desi de o sapt nu am mai udat-o,pamintul e tot umed.
  Florile nu s-au deschis si tulpina a devenit maro.
  Atit florile cit si frunzele sint pleostite.
  Am mutat-o la un geam luminos unde apune soarele.
  Cum as putea sa o salvez?
  Cum sa usuc pamintul,se poate pune ceva pentru absorbtia umezelii?
  Sa ii schimb ghiveciul si pamintul?
  Multumesc!

  7D945814-80D9-469F-B456-343AF6432ABE

 10. Szabo Maria spune:

  Se pot tăia din frunzele de la nivelul solului?

  • ionescu spune:

   Da, din frunze se prăseste. Eu asa am făcut si am vreo 20, dacă vrei îti dau, dacă esti din zona mea, fără plată.

 11. Corina spune:

  Buna ziua planta nu se uda in exces.Udarea se face prin absorbție nu direc in ghiveci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *