adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (8)

In Amenajari Gradina, Gradina, Romania Mea

Absolut de vis grădina lui Bogdan!

Am avut impresia că am ajuns în decorul unui film, când am pășit pe poarta acestei case din București. O grădină urbană cu numeroase zone de relaxare, cu foișor, chiar și cu o mini plajă și file de basm pe care le răsfoiam cu privirea în fiecare felinar, fiecare ghirlandă de scoici atârnată, fiecare ramură de viță. Am ajuns către seară, într-o zi înnorată de octombrie, dar în ciuda câtorva stropi răzleți de ploaie totul mi s-a părut minunat, absolut magic! Cu ce să încep? Asta m-am întrebat când mi-am scos aparatul de fotografiat. Și ce mult mă bucur că l-am avut la mine. Nici nu mai contează că imaginile nu mi-au ieșit cum mi-aș fi dorit pentru că sunt sigură că vei înțelege din cele făcute cu mâinile tremurânde de entuziasm despre ce este vorba.

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (42)

Proprietarul acestei grădini este Bogdan, mare iubitor de frumos, de animăluțe și de călătorii. A avut ambiția să demonstreze că poți face cu resurse financiare modeste un colț de rai. Cui să demonstreze? În primul rând lui însuși și apoi prietenilor. Când a venit prima dată să vadă căsuța asta cu grădină din cartierul Colentina, odată intrat pe stradă a vrut să renunțe. I se părea că e strada ciudată, prea departe de centru, prea modeste casele. Nici n-ar mai fi dorit să intre pe poartă. Dar și-a spus că dacă tot a ajuns până aici ar trebui să arunce un ochi. Când a intrat în curte, care era toată betonată a avut o tresărire. Cu ochii minți și-a văzut visul, și-a imaginat fiecare colțisor și a știut că acesta va fi căminul lui. A avut noroc și de un preț bun pe casă și odată mutat s-a înarmat cu răbdare. Visele se îndeplinesc cu trudă, cu încercări și în timp. Nimic nu se face frumos peste noapte, dar important este ca atunci când se demarează un proiect să fie clădit și continuat cu dăruire și suflet.

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (38)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (21)

Bogdan spune că partea cea mai grea, mai costisitoare și mai îndelungată a fost înlăturarea betonului din curte. Nu era pic de verdeață aici. Dar și-a făcut planurile și în circa zece ani de zile a ajuns să aibă această oază frumoasă care ne inspiră și pe noi. A accentuat de nenumărate ori că nu a cheltuit o avere, dar și-a dat răgaz și a fost indulgent cu el pentru a obține tot ceea ce și-a imaginat. După ce a scăpat de beton a împărțit spațiul curții în două – o fâșie de verdeață cu gazon și vegetație și o alta fâșie, lângă casă cu pavaj unde se află garajul și apoi foișorul construit de el. Multe seri după serviciu și multe weekend-uri Bogdan a bricolat, meșterit și grădinărit singur sau altături de prieteni în grădina sa. Asta e marea lui pasiune să-și decoreze și să-și amenajeze casa și grădina. Călătorește des la Sibiu, orașul în care s-a născut, iar de prin satele din apropiere a avut ocazia să scotocească în podurile celor care-l lăsau să descopere vechituri.

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (23)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (33)

Dacă poți să crezi, foișorul din curte are două laturi create din uși vechi din lemn cu ochiuri de sticlă, aruncate de cineva pentru că fuseseră înlocuite cu termopane. I s-au părut frumoase și a considerat că e păcat de ele să ajungă pe foc, așa că le-a adus la București neștiind ce o să facă cu ele până când i-a venit ideea să ridice un foișor ca loc de refugiu în grădină. Foișorul l-a construit lângă o viță-de-vie care a crescut spontan (Bogdan spune că de la un ciorchine de strugure aruncat aiurea prin curtea lui) și pe care a cruțat-o, căci i-a fost milă să o taie. Acum vița-de-vie este direcționată pe una dintre intrările în foișor și formează adevărate arcade de verdeață. La interiorul foișorului are canapele construite de ele din materiale recuperate pe lângă una cumpărată din magazin. Multe decorațiuni – de la lămpi, lampioane la scoici le-a strâns în timp în perioadele vacanțelor sau excursiilor prin țară sau străinătate. Alte lucruri le-a meșterit chiar el.

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (35)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (4)

Către fundul curții a creat o zonă de plajă, cu nisip pe jos, separată de foișor printr-o perdea de plante. Are și bar acolo, dar și un duș de exterior. Gardul l-a îmbrăcat cu plante cățărătoare, dar și cu decorațiuni și luminițe ca de brad. Mobilierul tot așa, l-a achiziționat în timp și a ales accesorii pentru fiecare loc de ședere în parte (perne, pleduri, huse). Și pentru că de la vecini se vedea urât un calcan, l-a colorat în turcoaz pentru a prelungi cumva senzația de cer albastru. În spațiul cu gazon are pe margine hortensii superbe, care îmbracă gardul, dar și balansoare, copaci cu decorațiuni din sticlă ce atârnă ca în pomul de Crăciun. Magazia deși a cumpărat-o de-a gata, a vopsit-o în culori vii. Și pe lângă fiecare construcție sau tulpină de copac a așezat ghivece, felinare și obiecte decorative. Nu știi la ce să te uiți mai întâi, căci totul pare desprins din scenografia unui platou de filmare.

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (9)

Și în dreptul casei a creat o zonă de bar dintr-un banc de lucru, mai exact unul de tâmplărie. Și nu s-a oprit aici, ci a continuat cu o etajeră și pe fațada casei. Apoi gardul de la poarta principală este îmbrăcat cu iederă, care acum toamna își schimbă culoarea frunzelor în roșiatic. A folosit mult bambus în grădină pe care-l are plantat fie în ghivece, fie direct în sol. Sunt chiar mai multe specii și Bogdan spune că ele se dezvoltă diferit, dar că se îndesesc relativ repede și că mereu trebuie tunse, căci sunt ca buruienile. Are multe vase cu lavandă, fiind una din plantele lui preferate. De asemenea, a plantat și licheni, care se întind frumos și acoperă o bună parte din pavaj. Și peste tot are lampioane, felinare, suporturi protejate pentru lumânări puse alături de pietre, scoici și alte decorațiuni.

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (11)

Nu mi-a venit să cred când Bogdan a spus că el și-a imaginat mult mai mult decât a reușit să facă, dar eu cred că ceea ce obținut este ceva extraordinar. Și crede-mă că imaginile nu sunt deloc flatante. Superbă grădină! Dacă e adevărat că amenajarea unei grădini reflectă sufletul proprietarului, înseamnă că avem de-a face cu un om tare deosebit. Felicitări Bogdan și multumesc că m-ai primit în grădina ta! Sper să găsești și tu inspirația în grădina aceasta!

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (36)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (2)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (3)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (5)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (6)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (32)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (31)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (27)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (28)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (26)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (29)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (10)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (12)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (13)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (14)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (17)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (40)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (18)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (15)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (34)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (39)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (30)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (16)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (37)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (19)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (24)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (7)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (8)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (41)

adelaparvu.com despre gradina lui Bogdan in Bucuresti, design Ochisoru 13 (44)

16 raspunsuri pentru Absolut de vis grădina lui Bogdan!

 1. Lumi spune:

  De vis <3

 2. Iulia spune:

  Frumos,linistit. Cum ar trebui aranjata gradina lui case care cu tot cu casa are 500 mp?
  Multumesc

 3. emil spune:

  o mica schita era foarte utila in intelegerea elementelor in spatiu. in rest, o gradina placuta.

 4. greenbusi spune:

  excelenta realizare, felicitari

 5. Virginia spune:

  Multumesc, multumesc de vis intr-un asa spatiu

 6. Cora spune:

  uimitoare oaza de verdeata in asfaltul Capitalei!

 7. deli spune:

  un om fericit !! admiratie

 8. Cristina spune:

  Foarte frumos! Felicitari proprietarului si, de asemenea, felicitari pentru articol. Imi puteti spune va rog, din ce sunt facuti peretii casei? Sunt placati sau sunt din panouri sandwish? Arata foarte bine! Multumesc!

 9. NORI spune:

  Buna seara.As dori un sfat pentru o curte 10/20m2 dar pe unde intra si masina. Pe o margine am pus pomi fructiferi pitici si alte flori de vara insa am troscot in restul curtii .Acest troscot s_a cam uscat pe alocuri dar as dori ceva simplu dar frumos. Me

  ntionez ca este o gradina dreptunghiulara. Multumesc si astept raspuns cat mai repede. O seara buna va doresc!

 10. Daniel spune:

  Buna Ziua,

  Ma poate ajuta cineva cu un nr. de telefon pentru rezervarea locatiei?

  Va multumesc

 11. Maria Stanfa spune:

  Buna Adela,

  Am si eu nevoie de un nr de telefon pt un botez la casa lui Bogdan. Se poate?
  Multam
  Maria

 12. Elena spune:

  Buna seara, Adela! Locatia se inchiriaza pentru petreceri private? Un numar de contact/site/adresa de email se poate? Multumesc mult, Elena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *