adelaparvu.com despre Schlumbergera sau Craciunica, Text Carli Marian (5)

In Gradina, Sfaturi plante

Cum îngrijesc Crăciunița pentru a fi plină de flori?

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Cari Marian ing.horticol si designer florist

 

 

 

 

 

 

 

 

Una dintre cele mai frumoase flori din sezonul rece este Schlumbergera sau Crăciunica ori Crăciunița, așa cum este cunoscută de toată lumea. Această plantă este da fapt un cactus, care formează în sezonul rece o mulțime de flori fie portocalii, roșii, albe, cyclam sau roz. Și cum deja ne apropiem încet, încet de Crăciun să știi că Schlumbergera este companionul perfect în decoararea căminului pentru sărbătoare și cel mai bun cadou pentru iubitorii de flori. Să știi că numele botanic de Schlumbergera provine de la numele celui care a descoperit-o – grădinarul francez Frédéric Schlumberger. A fost printre primii europeni care au cultivat această plantă, adusă probabil din Brazilia. La Chateau des Anthieux, aproape de Rouen, Frédéric Schlumberger a cultivat și aclimatizat în serele sale această plantă îndrăgită acum de noi toți.

adelaparvu.com despre Schlumbergera sau Craciunica, Text Carli Marian (7)

Crăciunica sau Crăciunița este o plantă longevivă și, dacă vei avea grijă de ea în mod corespunzător, te vei putea bucura de frumusețea ei pentru o perioadă lungă de timp, adică vreo 20-30 de ani. Dar pentru a înflori trebuie să-ți spun că are nevoie de un amplasament cu multă lumină, dar fără soare direct. Schlumbergera, pentru a-și declanșa toamna devreme procesul de inducție florală, are nevoie să surprindă momentul în care zilele încep să fie din ce în ce mai scurte și temperaturile numai mari de 15°C, dar nici mai scăzute de 11°C. În această perioadă de formare a bobocilor este foarte important să nu muți ghiveciul, deoarece boboci se pot desprinde foarte ușor din pricina insuficienței luminii, care îi poate determina să se răsucească.

adelaparvu.com despre Schlumbergera sau Craciunica, Text Carli Marian (1)

Odată ce florile s-au format, poți așeza planta într-un loc luminos cu tempertură moderată. Îți recomand ca florile fanate (ofilite) să le îndepărtezi în mod regulat, deoarece, în acest fel, vei stimula continuarea înfloririi pentru mai mult timp. În perioada în care este plină de flori, Crăciunica se udă regulat menținând un sol reavăn tot timpul, dar fără excese care pot determina putrezirea coletului. Ca și regulă de udare cam o dată pe săptămână în perioada înfloririi este mai mult decât suficient. Atenție! Nu o confuda cu Floarea Paștelui despre care ți-am scris AICISper ca informațiile mele să-ți prindă bine și Crăciunița care nu ți-a mai înflorit de mult timp să prindă culoare prin cât mai multe flori!

adelaparvu.com despre Schlumbergera sau Craciunica, Text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre Schlumbergera sau Craciunica, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre Schlumbergera sau Craciunica, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Schlumbergera sau Craciunica, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre Schlumbergera sau Craciunica, Text Carli Marian (4)

10 raspunsuri pentru Cum îngrijesc Crăciunița pentru a fi plină de flori?

 1. ileana spune:

  Am si patru astfel de flori>una roz,una portocalie, cyclam si una rosie.Cea cyclam si cea rosie,cred ca au in jur de 15 ani.Dar nu-mi dau seama ce e cu ele,ca anul acesta nu arata asa bine.

 2. eftimia spune:

  am o mare intrebare…..eu am o craciunica de 10 ani si nu a inflorit niciodata ce sfaturi imi dati?

  • Oana spune:

   Nici la mine nu a inflorit pt ca in casa era cald 22 grade, in momentul in care am mutat/o in balcon (inchis), a inflorit f frumos si de atunci in fiecare toamna o mut pe balcon. Sper sa va fie de folos informatiile mele.

 3. Belli spune:

  In familia noastra sunt la loc de cinste, parintii mei au primit ca dar de nunta in urma cu 55 de ani, de atunci in fiecare an infloresc 🙂

 4. smeu mihaela spune:

  am si eu o craciunita de 1 an dar nu da nici un semn ca ar inflori,ce puteti sa mi spuneti,la cati ani poate inflori?

 5. Ecaterina Grădeanu spune:

  Nu știu cum să procedez cu crăciunița mea care acrescut fff mare și nu mai încape nicăieri !

 6. Ecaterina Grădeanu spune:

  Crăciunica mea a crescut f f f mareși nu mai încape nicăieri !Ce fac, să nu o stric ?

 7. silvia spune:

  am si eu 3 ghvece cu craciunica,doua dintre ele au vre-o 8 ani si nu au facut nicio floricica deoarece le-am deranjat de la locul lor in perioada cand ar fi trebuit sa imboboceasca,iar cea de-a treia mi-a oferit floricele exact in acelas an cand am plantato o splendoare si o incantare ,al doilea an a inflorit de doua ori m-a uimit de-a dreptu.am prasito dintr-o frunzuta gasita pe jos intr-un supermarket.cred ca m-a rasplatit ca am luato din picioarele oamenilor.

 8. […] în magazine, e bine să-ți spun câteva lucruri despre ea pentru a o păstra și după ce trec sărbătorile de iarnă. Ardisia crenata este un mic arbust decorativ pe care îl vei găsi în florării doar în sezonul […]

 9. Dulea alina spune:

  Bună ziua, Vreau și eu un cactus de Crăciun galben, mulțumesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *