adelaparvu.com despre casa circulara in Aspen, casa SUA, foto NYT, Michael Brands (7)

In Case, Design Interior

De-a dreptul unică această casă circulară

Cu siguranță nu e nici prima nici ultima de acest gen, dar casa asta uimește prin forma sa organică și modul de amenajare interioară. Și asta cu atât mai mult cu cât a fost concepută la începutul anilor 1970, mai exact în 1973. Gândită ca și casă de vacanță, clădirea a fost inspirată de forma circulară a scoicilor, dar arhitectul spunea într-un interviu că întotdeauna i-au plăcut modul cum sunt concepute corturile amerindiene, deci se prea poate ca și acestea să fi fost o sursă de inspirație. Acum, în engleză, casa este cunoscută sub denumirea Magic Mushroom Home, făcându-se aluzie la ciupercile halucinogene consumate de către artiști în ani 1970. Este ridicată în cunoscuta stațiune americană Aspen și a fost proiectată de Andre Ulrych, arhitect de origine poloneză, care s-a stins din viață în 2013 la vârsta de 78 de ani, conform Aspentimes. Arhitectul considera că o casă circulară, cu toate încăperile care se deschid către zona centrală, unde e situată scara, e mult mai prietenoasă decât o clădire paralelipipedică plină cu încăperi ca niște cutii.

adelaparvu.com despre casa circulara in Aspen, casa SUA, foto NYT, Michael Brands (6)

Actualii proprietari

Actualii proprietari

Deși a fost construită în 1973, casa a atras din noua atenția în 2009 când noii proprietari Peter și Patty Findlayau renovat-o, iar publicația New York Times a făcut-o cunoscută luminii întregi. Cele câteva imagini captate de fotograful Michael Brands au dezvăluit un interior de-a dreptul original, cu multe zone ce par desprinse de la interiorul unei peșteri. Placările atipice cu piatră, care îmbracă ziduri neregulate, ce par vălurite, prezența plantelor, a lemnului, își lasă impresia că eși într-un cuib uriaș. Noii proprietari au redecorat casa la interior pe gustul lor și multe zone au fost remobilate, dar cert este că inițial arhitectul și-a dorit ca unghiurile drepte să nu se simtă deloc la interior, iar actualii proprietari au încercat să respecte asta. Sunt clar pasionați de artă și aceasta este prezentă peste tot, inclusiv în spațiul grădinii, unde au montat mai mult sculpturi contemporane, care subliniază arhitectura orginală a casei.

adelaparvu.com despre casa circulara in Aspen, casa SUA, foto NYT, Michael Brands (4)

 

Conform materialului video prezentat de CNN Money (poți să-l vezi AICI), proprietarii spun că se simt excelent în această casă care îi surprinde de fiecare dată, căci sunt multe detalii frumoase. Nicio fereastră nu este la fel cu alta, multe dintre ele sunt decorate cu vitralii, iar fluxul în casă se simte ca și cum ai fi mereu într-o mică excursie. Îi surprinde și pe ei de fiecare dată senzația pe care au la interior, iar invitații lor, mai ales artiștii spun că locuința le conferă o senzație de relaxare, siguranță, protecție și că-i inspiră.

adelaparvu.com despre casa circulara in Aspen, casa SUA, foto NYT, Michael Brands (2)

 

Faptul că la interior sunt multe plante ai impresia că ești într-o casă construită în copac. Da, vegetația ce imbracă zona centrală circulară te face să ai senzație de apropiere cu natura. Proprietarii spun că ei cred că această casă reflectă pe deplin personalitatea arhitectului, considerat un adevărat artist. Chiar și așa ei se simt bine aici. Este o casă interesantă, care ne demonstrează că imaginația omului n-are limite și că atunci când vine vorba despre locuințe, creativitatea pare să-și aibă sursa în poveștile pentru copii. De-a dreptul unică locuința asta. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa circulara in Aspen, casa SUA, foto NYT, Michael Brands (3)

adelaparvu.com despre casa circulara in Aspen, casa SUA, foto NYT, Michael Brands (5)

adelaparvu.com despre casa circulara in Aspen, casa SUA, foto NYT, Michael Brands (9)

adelaparvu.com despre casa circulara in Aspen, casa SUA, foto NYT, Michael Brands (8)

adelaparvu.com despre casa circulara in Aspen, casa SUA, foto NYT, Michael Brands (10)

adelaparvu.com despre casa circulara in Aspen, casa SUA, foto NYT, Michael Brands (7)

6 raspunsuri pentru De-a dreptul unică această casă circulară

 1. Daniela spune:

  E frumos amenajata, dar imi da o senzatie de „rece”

 2. rabbyt spune:

  Frumos! Atât arhitectura cât și utilizarea pietrei face această casă unică.

 3. radhacross spune:

  exagerat figurativa,eclectica si chiar kitschoasa

 4. dan spune:

  imi da senzatia de pestera..e buna pt hibernat

 5. Mrs. Mona spune:

  Este interesant cum aceasta strucura te face sa te gandesti daca esti afara sau inauntru 😉

 6. […] plăcut tare mult sezația de cuib pe care această casă de lemn o emană prin finisajele ei, mobila și decorațiunile atente alese. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *