De regulă, în decembrie ne place să decorăm casa frumos, iar eu ca și designer florist mă bucur să creez aranjamente cu crenguțe dintr-un pom fructifer extraordinar de frumos. Să știi că-l poți crește și tu. Se numește Malusx robusta `Red sentinel` sau Mărul de Crăciun. Este un pom fructifer ce înflorește abundent cu flori albe, parfumate după care formează aceste fructe roșii extrem de atractive, ce se păstrează pe ramură până de Crăciun. Pomul ”Red Sentinel” este un pom de dimensiuni reduse, care produce foarte multe mere mici dispuse în ciorchine, aspect ce îl face extrem de frumos și potrivit pentru grădinile cu dimensiuni reduse sau chiar pentru un balcon însorit.
Fructele sale, odată ce s-au copt, le poți consuma în stare proaspătă, caramelizate sau le poți folosi pentru a realiza un delicios jeleu de mere. Să știi că orice fruct necules, după câteva înghețuri, la un moment dat se va înmuia și astfel va deveni o sursă de hrană delicioasă pentru păsările sălbatice. Pe lângă faptul că sunt niște delicii atât pentru om cât și pentru păsări, acest gen de măr, așa cum ți-am mai spus, este extrem de decorativ și ar fi păcat să nu tai câteva ramuri pline cu fructe și să le așezi într-o vază cu apă. Vei vedea că foarte ușor poți crea un decor spectaculos pentru masa de Crăciun.
Dacă vrei să-l cultivi la tine în grădină sau pe balcon, trebuie să-ți spun că preferă expozițiile însorite, dar adăpostite de vânturi și solurile fertile, dar bine drenate. Dacă vrei o reușită la prindere, te sfătuiesc ca la plantare să adaugi în groapă ceva gunoi de grajd bine fermentat sau compost menajer. La plantarea în grădină îți recomand ca în primi ani să adaugi și un tutore care să-l susțină împotriva curenților de aer.
Pe lângă plantare îngrijită are nevoie și de puțină atenție, mai ales dacă ți-l dorești în grădină, pentru că nu suportă concurența gazonului și a buruienilor din jur. De aceea îți recomand să păstrezi pământul liber pe o rază de circa 30 cm în jurul său. Această zona liberă te sfătuiesc ca primăvara devreme, când solul mai este încă umed, s-o acoperi cu un strat de mulci, pentru a menține solul ușor umed pe tot parcursul verii. În rest, ar mai avea nevoie de ceva tăieri spre sfârșitul iernii sau primăvara devreme, când se elimină creșterile deteriorate de frig, bolnave sau crescute anapoda.
În concluzie, acest gen de măr nu este greu de întreținut, însă aduce atât de multe beneficii celui ce-l îngrijește încât ar fi păcat să nu-l aibă în preajmă. Iar dacă nu vrei să crești unul sau nu ai suficient spațiu, dar ți-ar plăcea să decorezi casa cu astfel de ramuri, să știi că le găsești în florării la prețuri rezonabile. Sper ca Mărul de Crăciun să te inspire și să ai parte numai de momente memorabile alături de cei dragi!
Frumos. Ne puteti spune de unde putem lua puieti pt. plantare. Multumim
Foarte interesant, deosebit dar…. de unde il cumparam in Romania ???!!!!
Crengute gasesti in florarii Marius si tot din florarii poti afla si de unde ai putea gasi pomul 🙂
Multumim de informatie, m-a pus pe ganduri acest pomisor.
Nu ingheata el iarna? Care este perioada optima de plantare si
ce fel de sol prefera (acid, neutru sau alcalin)?
Multumesc anticipat.
Are culorile Craciunului, rosu, nu-i de mirare ca se numeste „Mărul de Crăciun”.
Arata foarte bine in aranjamentele florale.
doi asemenea pomisori se gasesc in parcul Titan la iesirea spre Campia Libertatii
[…] tot a început frenezia de Crăciun și ea vine la pachet cu mult sclipici, reni și steluțe, cei doi tineri arhitecți de care-ți […]
[…] de jad aşa cum îi spune şi numele are aspectul unui mic pom îmbrăcat cu frunze cărnoase, de un verde puternic, ce aminteşte de verdele jadului. Cel mai […]