Când spun primăvară, eu deja mă gândesc la zambile, ghiocei, narcise, brândușe, irișii cu bulb, muscarii și la un zumzet plăcut de albine. Și pentru că venirea primăverii debutează cu Mărțișorul și apoi cu Ziua Femeii, cele mai oferite cadouri sunt florile de sezon, fie ele tăiate, fie la ghiveci. Dar ce se întâmplă cu aceste flori? Ei bine, merită ca ele să fie îngrijite ca să le avem pentru mai mult timp. De această dată mi-am propus să-ți dezvălui căteva secrete astfel încât să te bucuri de frumusețea florilor de primăvara la ghiveci și pentru anul viitor. Pentru asta trebuie să te învăț cum trebuie să ai grijă de ele fără să dai greș. Hai să citești mai jos.
În primul rând, trebuie să știi că odată aduse în casă aceste flori trebuie să stea cât mai departe de sursa de căldură, dar cât mai aproape de fereastră, iar aici ar fi bine să primească din când în când aer proaspăt. Deci cel mai bine e să alegi un loc la fereastră, dar fără calorifer dedesubt. Florile de primăvară, bulboase, în ghiveci se simt cel mai bine undeva în balcon sau direct în grădină. Vei observa destul de ușor reacția pozitivă a acestor flori la schimbarea mediului din interiorul casei cu cel din exterior. Să știi că dacă vor sta la o temperatură prea ridicată și udarea va fi defectuoasă, florile vor rămâne mici, chircite și vor dura foarte puțin.
În principiu aceste flori au nevoie ca pământul să fie ușor umed în permanență, dar fără să băltească apa. Dacă totul va decurge normal, vei vedea că după înflorire, plantele vor începe să se deprecieze. În această fază te sfătuiesc să nu intervii prin tăieri cu foarfeca decât pentru eliminarea florilor ofilite. Este obligatoriu să lași frunzele să se usuce complet de la sine pentru că doar în acest fel vei permite ca toți nutrienți existenți în frunze să ajungă încet, dar sigur să fie depozitați în bulbi.
În momentul în care frunzele s-au uscat în totalitate, atunci le poți îndepărta și poți începe procesul de scoatere la suprafață a bulbilor din pământ. În perioada următoare, adică cea de vară – toamnă, bulbii trebuie să-i depozitezi într-un loc răcoros și uscat doar după ce i-ai învelit într-o hârtie groasă. Hârtia lasă bulbilor posibilitatea să respire, dacă vrei să mă exprim așa, și împiedică formarea mucegaiului. Într-o pungă de plastic se va face condesc și bulbii vor putrezi. Odată cu începutul lunii octombrie, bulbii îi poți planta fie în grădină, fie într-un ghiveci cu pământ proaspăt. Plantarea la ghiveci să știi că va determina o înflorire timpurie și astfel vei putea avea flori chiar în preajma Anului Nou.
Dacă te-ai hotărât să plantezi bulbii direct în grădină, atunci ei vor înflori în primăvară. Florile bulboase, pe lângă frumusețea lor trebuie să știi că au două mari avantaje; sunt perene și sunt rezistente la ger. Din propria experiență îți spun că o grădină plină cu flori de primăvară este ca un tonic excepțional pentru suflet. În final îmi doresc ca informațiile mele să-ți fie utile și primăvara ce vine să-ți fie veselă și colorată!
Sunt un real tonic al ochiului si-al sufletului! Ce frumusete !!!
Adela draga, am doua intrebari adresate fie tie , fie designerului florist:
1. Plantarea bulbilor la ghiveci, in ideea ca ghivecele vor ramine mereu afara, cind se realizeaza?
2. Ce ierbicid sa folosesc pt zona destinata trandafirilor? Am cumparat anul trecut, din comert, recomandat de specialist. Pe linga faptul ca nu s-au imputinat buruienele, parca si-au sporit numarul!
Multumesc …
Buna Mala!Bulbii ii poti planta in ghivece mari din lut imediat ce s-au ofilit! Ca si erbicid iti recomand STOMP 330 EC.
Multumesc frumos!
foarte dragute ghivecele de flori! Mi-ai dat cateva idei grozave.. multumesc!
Minunat articol în prag de martie. Și multe lucruri utile. E o placere sa te citesc! O săptămână minunată!
MULTUMIM PENTRU SFATURI DECI BULBI DE FLORI POT STA IN PAMANT PE TIMP DE IARNA SA INTELEG MULTUMIM
Cei prezentati in acest articol – Da, dar sunt si specii de plante ale caror bulbi nu rezista peste iarna in gradina!
câtă frumusețe atât în imagini cat si in descrierea voastra….Doamne, frumoasa-i primavara, iar voi i-ati dat aripi …..spor si mult succes in ceea ce faceti
Si tu ne dai aripi prin comentariu tau Mcooper801 🙂
vorba cantecului…aripi daca as avea , catre tine as zbura…seara faina sa ai si….maine-i o noua zi…trebuie sa ne o facem si mai frumoasa ca cea de astazi…
Ce frumos ai spus 🙂 Multumesc! Asa sa fie ziua de maine cum ai spus tu – si mai frumoasa!
daca am ajuns la ziua de maine este un dar si trebuie sa ne o facem si mai frumoasa pt ca INCA mai existam ….succes in toate
Tocmai am primit un coșuleț superb plin cu lalele si zambilute si imi e asa frica sa nu moara!!!! Is superbe, păcat ca nu pot sa vi le arat!!!!! Multumim de ajutor
buna, referitor la bulbii plantati in borcane (care sunt f de efect): din cate se vede in poza nu preau au pamant… da-ne cateva detalii, daca se poate. referitor la udare (ma gandesc ca apa nu are unde se scurge), cam cat pamant, cam ce tipuri de bulbi pot fi plantati asa, etc. multumim frumos.