Dacă n-ai comandat încă buchetul de flori pentru 8 Martie, uite aici idei şi locuri de unde o poţi face. Avem designeri florali foarte talentaţi, iar ingeniozitatea lor mi-a dat multe bătăi de cap când am făcut documentarea pentru acest articol. Am avut de ales între sute de imagini şi evident că la final sunt nemulţumită. Sunt mult mai multe propuneri reuşite. Dar fii atent că ai linkurile în articol atât pentru site-urile floriştilor citaţi, cât şi pentru paginile lor de Facebook. I-am întrebat pe fiecare care sunt comenzile primite pentru mâine, ce propuneri şi noutăţi au, dar şi ce ne recomandă dintre florile mai puţin cunoscute de noi.
Care e trendul la noi? Clar flori de primăvară! Eu mă bucur că am regăsit în propunerile designerilor şi garoafe pe care le iubesc! Fii pe fază cu trandafirii. Acum sunt foarte scumpi pentru că e extra sezon pentru ei. Aşa că dacă îţi doreşti un buchet deosebit mergi pe mâna designerilor florali care au recomandări excelente cu flori de sezon. Într-un buchet contează enorm combinaţia de flori.
Dar, atenţie şi la ambalaj! Toţi designerii sunt atenţi la acest aspect şi mesajul lor e clar: EVITAŢI CELOFANUL ŞI STANIOLUL. Asta face un buchet să pară ieftin. Chiar dacă cumpăraţi flori de la colţ de stradă, cereţi ca ele să fie ambalate în hârtie simplă albă sau într-una care imită paginile de ziar. Este mult mai elegant şi atrage atenţia asupra florilor, nu asupra ambalajului.
Tot în trend sunt coşuleţele de flori, aspectul cât mai natural al aranjamentelor, dar şi decoraţiunile şi accesorile pentru ele, de la mici insecte până la păsări. Practic fiecare aranjament sau coşuleţ e o poveste în sine, nu doar nişte flori frumos aşezate împreună.
Costurile? Aveţi variante accesibile de la cornetul de ziar cu flori de sezon care începe de la 15 lei, coşuleţe de flori în jur de 30-50 lei şi până la aranjamentele arhitecturale care ajung la câteva sute, în funcţie de complexitate. Buchetele? Unul frumos, multicolor, aşa ca-n filme, costă de la 120 lei în sus. Dar o dată pe an e 8 Martie, nu?
Iată mai jos ce comenzi si ce propuneri au designerii de la noi, în ordinea primirii răspunsurilor. Şi fii pe fază că aceşti specialişti îţi pot furniza flori şi pentru nuntă, buchete de mirese şi aranjamente florale pentru evenimente private sau business.
Arh. Daniela Stelea de la Moood giuvaere florale are cereri de ranunculus, anemone, lisiantus, lalele, muscari, viburnum, dar spune că trandafirii încă sunt căutaţi. Se cer în general flori cu un aspect cât mai natural, spre ideea de aspect de grădină, dar cu tendinţa către imaginea de lux. Culorile florilor comandate sunt dulci de la roz prăfuit, lila, verde foarte deschis la corai şi piersică, dar şi combinaţii îndrăzneţe precum mov/corai, galben/mov/albastru, spune arh. Daniela Stelea care subliniază “culoarea vedetă a anului 2013 este însă verdele smarald. Deci, în 2013 se poartă combinaţiile complementare cu această culoare: auriu, roz prăfuit, piersică etc.”
Propunerile Mood giuvaere florale sunt combinaţiile inedite, asocierea de mai multe tipuri de flori: trandafiri, lalele, orhidee sau anemone, lathyrus, trandafiri şi ranunculus. Lalelele combinate cu lathyrus, viburnum şi trandafiri sau hortensiile combinate cu trandafiri, trachelium lavanda. De asemenea, arh. Danilea Stelea mai spune că “bujorul rămâne încă printre preferinţe şi poate fi asociat cu lathyrus, ranunculus, lavanda, anemnone, astilbe. După caz, acesta poate fi înlocuit în extrasezon cu trandafirii David Austin. De asemenea, în aranjamentele florale se pot insera dulciuri, jeleuri, ciocolată, bezele, turtă dulce, dantelă. Ce flori ar recomanda arh. Daniela Stelea dinte cele mai puţin cunoscute la noi? Gloriosa lily, delphinium, allium şi florile de ceapă.
Liliana Masgras de la Andeli Design spune că există o tendinţă în designul floral care se propagă de la maeştrii în domeniu şi care spun că floarea anului 2013 va fi bujorul, romantic, catifelat, luxuriant. „În 2013 vor exista 3 stiluri dominante în arta florală: eco, vintage şi exotic. Vintage – simplu, elegant, relaxant în nuanţe de roz, lila, verde mint, gri. Aspectul eco întâlnit în multe domenii, nu putea lipsi din aranjamentele florale, cu frunze dantelate şi muguri de foarte multe tipuri care conferă un plus de prospeţime. În stilul exotic fructele sunt de mare efect.” Indiferent de stilul preferat, Lialiana Masgras mai spune că florile trebuie să pară ca proaspăt culese din grădină.
Pentru ziua de 8 martie Liliana Masgras are cereri de buchete şi aranjamente cu trandafiri în combinaţii foarte variate cu alstroemeria, ranunculus, frezii, lalele, eustoma (lisianthus) anemone. Şi chiar dacă nu sunt foarte populare la noi, ea recomadă flori precum eucaris, frangipani, flori de cireş, maci.
Carmen Ioniţă de la Flowers by Carmen Ioniţă spune că florile cele mai cerute sunt clar freziile şi lalelele, urmate de zambile, anul acesta în combinaţii de alb cu verde. De asemenea, în trendul acestui an sunt şi aranjamentele în coşulete naturale. Şi chiar dacă nu sunt foarte cerute la noi, Carmen Ioniţă recomandă în buchetele şi aranjamentele pe care le creează florile de grădină cum ar fi flox şi wax flower (flori de ceară) care arată foarte bine în combinaţie cu alte flori. Vezi şi alte propuneri pe site-ul Carmen Events.
Carli Marian de la Tria’s – unul din lanţurile mari de florării de la noi – spune că cele mai cerute flori sunt cele la ghiveci, cum ar fi zambila, narcisa, croccus, iris pitic, primula, care sunt vândute individual sau în coşuri. El spune că o combinaţie cromatică frumoasă e multicoloră, unde sunt alăturate flori roz cu galben, albastru, mov sau portocaliu, ceea ce conferă optimism şi prospeţime unui buchet sau aranjament. Dar la Tria’s sunt promovate coşurile cu flori durabile, adică plantele cu tot cu ghiveciul lor mascat într-un coş, iar deasupra aşezat mușchi vegetal. Ideea a fost preluată şi de alte florării. Elementul esențial într-un asemenea coș îl reprezintă accesoriile: buburuzele, fluturii, ghemele de ratan, rămurelele, rândunicile, care nu trebuie să lipsească în opinia designerului.
Dhaniel Nora designerul şi proprietarul de la Purple flowers & events spune că pe lângă tradiţia de a dărui flori de primăvară de 8 Martie, aceste flori sunt şi foarte îndrăgite de către femei. Şi pentru că vor să aducă un plus de culoare cei de la Purple flowers & events aduc din Olanda flori mai puţin întâlnite la noi, ca de exemplu zambilele roşu-corai sau portocalii sau lalelele papagal roz. Lalele papagal se remarcă prin forma specială a petalelor. De asemenea, designerul a constat că aranjamentele de flori în găleţi de zinc au mare succes. Luciul gri-argintiu al tablei zincate merge de minune cu florile colorate, le pune în evidenţă prin contrastul de textură care se creează.
Dhaniel Nora ne atenţionează să nu uităm că într-un buchet de flori cel mai important element sunt florile! Dacă suprafaţa ocupată de verdeaţă este mai mare decât suprafaţa acoperită de flori, atunci nu e ok! Un buchet nu e important datorită mărimii lui, ci datorită gestului de a fi dăruit, spune pe un ton categoric designerul.
Flori mai puţin cunoscute pe care ni le recomandă? “Mă bucur că Amarylisul a început să fie folosit din ce în ce mai mult şi Alliumul este o floare superbă cu o siluetă frumoasă. Craspedia adaugă un efect minunat în orice buchet în care este folosită. Leucospermumul are o formă foarte interesantă. Chiar îmi aduc aminte că fiica (10 ani) unei cliente de-a noastre a spus despre Leucospermum galben că arată ca o galaxie.”
Otilia Caloian coordonator la Flori Frumoase spune că cele mai cerute aranjamente de 8 Martie sunt cele business, în stil Ikebana, comandate de către marile companii. Aranjamentele sunt realizate, în special din orhidee în combinaţie cu flori de primăvară precum frezille sau lalelele. Ce recomandă Otilia Caloian? Coşuleţele în două culori, din garoafe roşii şi albe, care sunt deosebite şi accesibile ca preţ. De asemenea şi aranjamentele cu Amaryllis roşu şi alb, precum şi brioşele din flori, pe care Flori Frumoase a început să le promoveze din această primăvară.
Alina Drăguţ de la Fleur Blanche spune că cele mai cerute sunt florile de sezon: lalelele (roşii, galbene, mov), freziile (de toate culorile) şi zambilele. Dar, “ca orice designer floral, şi noi ne dorim să scăpăm de banala zambilă în celofan. Anul acesta am venit cu multe propuneri pentru clienţii nostri, pentru a aduce ceva nou şi cochet, chiar şi pentru cei cu buget redus. De exemplu 3 lalele ambalate în foaie imitaţie de ziar şi cu şnur de mărţişor ataşat.”
Alina Drăguţ spune că există flori, mai puţin cunoscute, dar care în combinaţie cu lalele sau frezii pot schimba radical aspectul unui buchet, cum ar fi Veronica, Genista, Ranunculus sau Anemone. Noutatea de la Fleur Blanche de 8 Martie? Aranjamentele tip carte, care au fost comandate în număr mare şi foarte lăudate. Dar cei de la Fleur Blache promovează şi aranjamentele accesorizate, fie că este vorba de un decor din beţe uscate sau scoarţă de copac.
Darius Dadoo de la Maison Dadoo spune că floriştii săi se axează pe aranjamente în vase atipice precum ceainice, ceşcute, vase de metal cu modele vintage şi chiar şi buchete ambalate în “ziar” sau hârtie de orez albă sau chiar neagră, care arată foarte elegant. În plus, designerul propune aranjamente arhitecturale de flori, un trend nou la noi în ţară.
Mihaela Cetanas designer de interior şi proprietara Flor de May spune că cel mai puţin de 8 Martie au fost florile exotice. În schimb are deja multe comenzi pentru flori de primăvară. Buchetele comandate sunt legate în hârtie de mătase în culori pastelate, iar aranjamente în coşuri împletite, o imagine emblematică a primăverii, în opinia Mihaelei Cetanas, care spune că aceste aranjamente în coş au avantajul siguranţei şi rezistenţei florilor fixate în buretele floral. Ce oferă special Flor de May de 8 Martie? Brioşe din flori, cornete cu flori, cutii premium ciocolată & flori, dar şi aranjamente în ceşcuţe porţelan (tea cup flowers).
Mihaela Cetanas recomandă flori mai puţin cerute şi cunoscute la noi precum Stocks, Antirrhinum, Veronica, Skimmia, Greanvillea Viburnum, care sunt foarte frumoase în buchete şi aranjamente de primăvară şi aduc un plus de culoare, ritm şi textură. De asemenea proprietara de la Flor de May spune despre garoafe, care există acum în foarte multe variante de culori de la roz, apricot, crem, galben, fucsia, violet, lavandă, că ar trebui să fie apreciate pentru că arată minunat în buchete şi aranjamente.
Ce propuneri inedite are de plante mai puţin folosite la noi? “Îmi plac foarte mult crenguţele înflorite de prun şi cireş, crenguţele de salcie înmugurită. Există de asemenea soiuri noi de flori ‘clasice’ Eustoma lavanda (Lavandel) sau maron (Brown), trandafir sau lalele Rainbow, frumoşii trandafiri David Austin în varianta clasică sau hibridizaţi (Happy Piano sau Vuvuzela) – toate foarte frumoase, care merită atenţia şi afecţiunea noastră. Bineînţeles, totul depinde de tema şi conceptul aranjamentului, de destinaţia şi sezonalitatea lui, pentru că florile vorbesc pentru noi.”
Like