adelaparvu.com despre de unde incepi amenajarea casei (13)

In Idei pentru acasa

De unde începi amenajarea casei tale?

Primesc zeci de mesaje zilnic în care sunt întrebată sau rugată să-mi dau cu părerea vizavi de amenajări sau să ofer sugestii legate de culori ori finisajele din diferite locuințe. Aș face-o cu mare drag, dacă aș putea. De ce nu pot? Pentru că nu cunosc oamenii, nu le cunosc dorințele, așteptările, visurile, stilul de viață. Am observat că cei mai mulți au impresia că amenajarea casei este ceva legat ori de vreo rețetă de ambientare – pui culorile acestea și obții efectul acesta -, ori de modă. Dar nu este așa dragii mei! O casă vorbește despre tine și familia ta, o casă trebuie investită cu ceea ce te reprezintă, cu valoriile și principiile tale, cu emoții și trăiri, cu aspirații și visuri. Și da, am ajuns la concluzia că cel mai greu lucru pe lumea asta este să te cunoști pe tine, să știi ce-ți place și cum îți place, la ce visezi și de ce visezi într-un anume fel.

adelaparvu.com despre de unde incepi amenajarea casei (4)

Ce reprezintă pentru tine locuința ta? Și am să răspund cum e în cazul meu, provocându-te și pe tine să-ți răspunzi în intimitatea sufletului tău. Locuința reprezintă pentru mine locul unde primesc pupături și îmbrățisări când ajung acasă, locul unde sunt aproape de cei dragi pe care-i iubesc și dacă-i văd cu părul vâlvoi sau în chiloți prin casă și dacă își aruncă șosetele prin baie pe lângă coșul de rufe și dacă sunt la patru ace pregătiți să meargă la teatru. Este locul unde pictez sau bricolez fără să mă stresez că murdăresc pereții, locul unde mănânc împreună cu ai mei și printre ei e și cerșetorul de câine mic și isteric pe care-l avem. E locul unde sunt înconjurată de cărțile mele preferate și de cele scrise de soțul meu și prietenii lui poeți și scriitori, locul unde picturile și lucrările de artă de pe pereți sunt amintiri și cadouri dragi de la oameni extraordinari pe care-i prețuiesc, locul unde regăsesc obiecte care mă bucură prin culorile lor sau prin faptul că au motive tradiționale, care-mi hrănesc dragul de țară și de români. Este locul unde mă simt protejată și iubită, locul în care după ce am închis ușa știu că nu mă mai judecă nimeni (în afară de mine). Ce-mi doresc eu să regăsesc acasă? În primul rând pupături și îmbrățisări! Ele vor fi mereu la modă, mereu în tendințe!

adelaparvu.com despre de unde incepi amenajarea casei (5)

Și totuși, în ciuda faptului că nu am acordat mare atenție pentru amenajarea casei mele, cine vine în vizită se simte bine, îi place la noi. De ce? Nu știu, dar știu că împreună cu soțul meu am pus fiecare obiect într-un anume loc pentru că lucrurile au o anumită semnificație sau utilitate pentru noi. Le-am așezat astfel încât să ne fie comod, dar să ne și placă. Cele care nu ne-au plăcut le-am vopsit, le-am transformat sau le-am dat. Am cumpărat lucruri noi când am avut nevoie. Am organizat totul în funcție de noi pentru că ne cunoaștem obiceiurile. La gemenii mei în cameră nici nu m-am băgat. Au 15 ani așa că singuri și-au organizat spațiul, singuri și-au decorat sau, mai bine spus, mâzgălit mobila și tot siguri își fac curat, că doar e camera lor. Și da, acolo unde e camera familiei, livingul, camera de zi, cum vrei să-i spui, i-am invitat să „invadeze” spațiul cu muzică pentru că primele spectacole le dai întotdeauna în fața alor tăi.

adelaparvu.com despre de unde incepi amenajarea casei (12)

Care e visul meu legat de casă? Să primesc pupături și îmbrățisări! Și știi care-i culmea culmilor? Că le primesc și atunci când ai mei nu sunt acasă. E câinele meu care mă așteaptă. Dar și în lipsa lui primesc pupături și îmbrățisări prin culorile din tablouri, prin poveștile din cărți, prin obiectele care-mi aduc aminte de bunici, de părinții și frații mei și de alți nenumărați oameni frumoși. Casa mea, o locuință simplă, este singurul loc înspre care sunt mereu grăbită, locul unde reușesc să mă opresc din goană, locul unde îmi găsesc liniștea, locul unde pot fi eu cu mine și locul unde nu mă plictisesc niciodată. Visul meu este să rămână așa: locul unde voi primi pupături și îmbrățisări, unde pot fi eu cu mine și unde să nu mă plictisesc niciodată. Mă uit în jurul meu și mă simt binecuvântată! Știu cine sunt și ce-mi doresc și pentru că știu asta îi pot ajuta și pe alții. Sunt o ființă fericită care primește pupături și îmbrățisări, iar eu vreau să le dau mai departe!

adelaparvu.com despre de unde incepi amenajarea casei (134)

Acum, da, sunt situații când ești pierdut în tumultul vieții, când te iei cu treabă, când nu ai timp și vrei ajutor pentru a simți că ești tu când ajungi acasă. Și da, pentru asta îți este de ajutor un designer. Dar cum? Ei bine, el trebuie să înțeleagă ce vrei, el este, dacă vrei, ca un artist pregătit să-ți redea portretul, un portret al sufletului tău exprimat prin culori, materiale, texturi, lumini. Dar reține: portretul îți aparține! Culorile sufletului tău sunt numai ale tale, artistul, oricât de artist ar fi, n-are cum să te reinventeze, n-are cum să te facă mai bun, mai frumos, mai adevărat decât ești. Când face asta este un alt portret, iar tu nu te vei identifica cu el. Deci, ce ai de făcut? Să știi ce vrei! Să știi ce poți! Să știi de ce! Când casa ta este investită cu sufletul tău nu te vei plictisi niciodată de ea, culorile vor avea o semnificație pentru tine, obiectele îți vor fi dragi pentru că știi de ce le-ai ales. Eu cred că nu există case urâte, ci doar portrete nefericit pictate. Eu cred că o casă este al treilea înveliș al omului, iar ca orice înveliș el ascunde un suflet. Este casa ta și, chiar dacă nu știi să-ți pictezi propriul portret și ai nevoie de un artist, nu uita că ceea ce vede artistul este sufletul tău unic și irepetabil. Scoate-l la iveală! Ai curajul să te exprimi, nu-ți fie frică de nimeni și de nimic pentru că, în final, dacă e să-ți fie teamă, singura persoană de care te temi cu adevărat ești tu. Deci, te-ai prins de unde începi amenajarea casei tale?

adelaparvu.com despre de unde incepi amenajarea casei (1)

24 Responses to De unde începi amenajarea casei tale?

  1. da, da!! minunat articolul! cred ca o sa tinem cont si de pisicii casei in amenajarea locuintei 🙂 catelul se potriveste perfect in decor

  2. DAN SILVIU BALANESCU spune:

    SUPERB ! Felicitari !!!!

  3. cristina niculae spune:

    Emotionanta dezvăluire a căldurii personalităţii tale minunate draga Adela 🙂 Iti doresc din tot sufletul sa împarte mereu in casuta ta, de imbratisari, pupături si o viata plina de culorile bucuriei! 🙂

  4. Emilian spune:

    e adevarat ce spui, am terminat de renovat 2 camere si am trecut prin zeci de modificari-alegeri, am lucrat toata iarna doar la o camera ca sa iasa cum imi doresc, dar acum am inteles despre ce este vorba
    In spatele fiecarei culori se afla mult mai multe decat o culoare. De exemplu Rosu :

    „Este culoarea preferata de catre persoanele curajoase, voluntare si comunicative. Rosul este simbolul vietii, puterii si vitalitatii, semnifica vointa de a obtine rezultate, de a infrunta viata cu dificultatile si problemele ei. Este o culoare foarte importanta in medicina chineza si cea indiana (AYURVEDA), are capacitatea de a ameliora metabolismul, de a stimula functiile ficatului si activitatea sexuala masculina.

    Indicatii: anemie, raceala, gripe, dureri reumatice, tulburari respiratorii, anumite forme de depresie nervoasa, astenie fizica, frigiditate, astm bronsic. Contraindicatii: hipertensiune arteriala, febra, crize de nervi, temperamente sangvine, tulburari emotionale.”

    Ce rost are sa intrebam ce culoare sa alegem ? trebuie sa stim noi ce nevoi avem.

    „In practica traditionala feng shui fiecare culoare trebuie aleasa in functie de zodiac (daca sunteti o zodie de apa, foc, aer sau pamant), datele nasterii, amplasarea casei si anul ei de construire, cele 5 elemente si trigramele personale. Culorile au rolul de a diminua energiile negative si de a spori energiile pozitive. In trecut, chinezii foloseau culorile ca simboluri pentru anotimpuri: rosul – vara, verdele – primavara, galbenul si portocaliul – sfarsitul verii, albul – toamna si albastrul – iarna.

    In feng shui culorile sunt fie yin, fie yang si trebuie sa mentina un echilibru intre yin si yang. Rosul, portocaliul, galbenul si negrul sunt culori yang, iar verdele, albastrul si albul sunt culori yin. Violetul poate fi ori yin, ori yang in functie de combinatia intre rosu si albastru. La fel se procedeaza si cu celelalte culori nascute din combinatii pentru a se vedea daca sunt yin sau yang.”

    Dati un search pt culori feng shui sau terapia culorilor si gasiti o groaza de documentatie, dar ideea e: camera, casa pe care o amenajam ne completeaza pe noi, ne completeaza nevoile noastre, golurile, lipsurile. De aceea e ceva particular, e ca si un medicament, mai exact ca si un tratament, cu cat e mai exact prescris, mai individual pt „boala” afectiunea dvostra cu atat e mai eficient.

    Ca sa va dati singuri seama de ce tratament aveti nevoie, trebuie sa vedeti mai intai zeci, sute de variante de amenajari, de mobile de combinari de culori si dupa veti simti exact ce va place, ce va completeaza. Asta va recomand eu. Acest blog e minunat caci va ofera exact ce aveti nevoie, ce mi-a oferit si mie, posibilitatea de a vedea multe multe exemple si de a-mi alege ce imi doresc ce simt ca ma face fericit si ma umple de energie pozitiva cand privesc.
    Nu va pripiti, cu cat mai bine ales va fi mai eficient. Eu am parcurs aproape tot acest blog.

  5. monica fratila spune:

    noroc cu emisiunea de la tv ca te-am cunoscut ….si placut !abia astept sa te vad pe facebook , dar acest articol este super….mult suflet ….asa te-am cunoscut , emotionata cu lacrimi in coltul genei, sufletista !

  6. cora spune:

    Un articol SINCER. Frumos! In principiu, oricine stie unde sa aseze mobilierul. Este nevoie insa de a crea o ambianta, bazata pe unitatea cromatica si stilistica. In rest, fiecare membru al familiei trebuie sa se regaseasca cu ceva (idei, obiecte, munca depusa). Altfel, ar fi ca la hotel – impersonal.

  7. Am citit tot ce-ai scris pana acum, dar, acest articol m-a emotionat profund si, ma regasesc in cele scrise. Multumesc pentru ca existi!…

  8. Horatiu Foca spune:

    Esti minunata. Am sa-ti trimit cateva poze si eu cu interiorul meu, nu cel de la birou . E foarte greu sa educi un om ca investitia in casa e un fel de extensie a personalitatii lui. In dormitorul ala se va trezi in fiecare dimineata si in functie de culorile alese ziua va incepe din prima mai frumos cand soarele ii aduna niste culori pe perna. O spun din experienta personala. Asta ca sa nu apara comparatii insipide (ce priveliste frumoasa ai tu, iti permiti mai mult, tu poti sa vezi o padure pe geam cand te dai jos din pat, eu doar niste blocuri gri), soarele e gratuit pentru toata lumea. La fel si imaginatia. Mie mi se pare indispensabila, un fel de „putere superioara” pe care daca nu o exercit, imi pierd valoarea ca om.
    La fel de importante pentru un om sunt hobby-urile, activitatile. Si suntem fiinte foarte complexe.

    Dar oamenilor le e putin frica sa se exprime, sa incerce lucruri noi, sa iasa din „obisnuit”.
    Asa ca ideea acestui exemplu mi se pare geniala. Sa insuflam putin curaj punandu-ne pe noi in fata!

  9. Irina Anghel spune:

    Minunat subliniată reflecţia sufletului asupra lucrurilor exterioare! Ca de obicei, ne faci confesiuni limpezi şi oneste. O reţetă a amenajării locuinţei poate fi dată lesne în cazul în care aceasta are destinaţia închirierii pe termen mediu şi lung – mobilier minimalist, funcţiuni moderne; – de fapt, o versiune universală şi impersonală, cel mult reinterpretată pe bugetul proprietarului. Dar Acasa presupune un suflet propriu, un cheag al celor care o locuiesc, o personalitate conturată în timp. Nu degeaba spun că Acasa mea este o persoană: mă gândesc permanent la ea, ştiu când are nevoie de îmbunătăţiri, de curăţenie, de muzică, de lectură. Acasa şi demnitatea nu mi le ia nimeni, nici tornada, nici banca; este un mod de a fi, o filosofie personală, pentru că, locul cel mai sigur pe lume este iubirea Sinelui.

    • ileana spune:

      Recunosc ca nu prea mai am timp sa te „citesc”in fiecare zi,dar cand am,iau de la un capat la altul toate articolele si le savurez pur si implu.Pe mine ma relaxeaza f.tare aceste lucruri,scrii frumos,esti f.calda,sincera,carismatica placuta si atunci cum sa nu imi placa ceea ce scrii.Poate intr-o zi,ne vom si cunoaste personal,Pana atunci,s-auzim numai de bine si la cat mai multe articole.Felicitari doamna cu suflet ales.

  10. ecaterina spune:

    ARTICOLUL este de mare ajutor celor care doresc sa amenajeze propria casa ,,cuibusor,,Multumim!.Dar atunci cand construiesti o pensiune esti responsabil pentru linistea,starea de bine,zile de relaxare si sa le fie pe plac celor care vor trece pragul,dar sa revina cu drag,atunci cand ajung in mijiocul DELTEI ?In aceasta situatie sunt eu.

  11. Adriana spune:

    Multumesc foarte mult.Asa ma gandeam si eu.Mai ales acum ca nu mai inchiriez cabana decat celor foarte foarte apropiati mie, acum o pot personaliza fara sa ma gandesc oare ce zic ceilalti. Inca o data MULTUMESC

  12. Enikő Filep spune:

    Ai dreptate, Adela, pentru a avea casa pe care ţi-o doreşti trebuie mai întâi să te cunoşti pe tine însuţi, apoi să ai curajul să spui cu voce tare: Da, aşa sunt eu! şi abia după aceea să-ţi decorezi casa după personaliatea ta, fără a-ţi păsa ce spun alţii şi care sunt tendinţele în amenajări.

  13. Cristina spune:

    Multumesc pentru acest tur de onoare al casei sufletului tau. Ai dreptate, ca de obicei. In plus, am sa imprumut noua formula de salut: Pupaturi si imbratisari! 🙂 Adela rules! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *