adelaparvu.com despre casa decorat in stil nautic, arhitectura Austin Patterson Disston Architects, Foto Tria Giovan (15)

In Case, Design Interior

Delicate nuanțe la interiorul acestei case scăldate în soare

Parcă ar fi un desen fin de porțelan reprodus la scară mare decorul acestui interior. Foarte elegant totul, dar confortabil deopotrivă. Șarmul este conferit de combinațiile de nuanțe subtil jucate în contraste plăcute. Da, alb și albastru peste tot, dar ce frumos sunt intercalate și cât de rafinat sunt puse în evidență de prezența tonurilor de bej, galben pai și lemn. Este o casă de vacanță aflată pe malul mării, în laguna din New Island, New York, o casă ce s-a dorit să aibă o atmosferă marină, dar uite că aceasta a fost superb sugerată în ambient fără apelul exclusiv la binecunoscutele dungi. Ele sunt prezente, dar discret, doar cât să susțină tema decorului interior. Dar hai să-ți spun mai multe, căci este o casă într-un stil despre care nu știam, dar am aflat acum.

adelaparvu.com despre casa decorat in stil nautic, arhitectura Austin Patterson Disston Architects, Foto Tria Giovan (10)

Proiectată astfel încât să fie orientată către apă, casa aceasta este una în stil Shingle, care s-ar traduce mot-a-mot stilul șindrilă. Este un stil arhitectural tipic american care a apărut după 1876 odată cu popularitatea școlii de arhitectură New England în SUA. Ce au făcut specialiștii acestei școli? Au epurat de ornamente fațadele caselor și le-au tratat ca pe un volum compact, întreg, placat cu lemn, iar la interior volumetria caselor a fost gândită pentru prezența unor spații ample, deschise către exterior. Desigur, șindrila ce le îmbracă a fost materialul omniprezent pentru ele, de unde și denumirea stilului, dată în 1949 în disertația de doctorat a istoricului Vincent Scully de la Universitatea Yale. Termenul a fost preluat și de către alți arhitecți, dar și în articole de presă, iar din 1971 a fost adoptat ca atare, adică stilul Shingle, odată cu publicarea unor lucrări ce conțineau această denumire în titlul lor. Clădiri și case tipice acestui stil aparțin exponeților ca arh.Charles Follen McKim și arhitecților Peabody and Stearns (din păcate multe din case demolate, dar bine că au fost imortalizate în fotografii).

adelaparvu.com despre casa decorat in stil nautic, arhitectura Austin Patterson Disston Architects, Foto Tria Giovan (3)

Ei bine, și casa de față este una în stil Shingle, și evident că șindrila nu lipsește. Dar ți spun sincer că nu mă încântă neapărat exteriorul, cât modul de ambientare de la interior conceput de arhitecții de la biroul Austin Patterson Disston Architects. În marea de alb a finisajelor pereților, mulți dintre ei lambrisați cu lemn, am remarcat în primul rând tâmplăria, una cu geamuri mici, dar multe, a cărei carojat imprimă din start un aer de vacanță casei. Și da, ai să vezi pe ici pe colo mici ferestre rotunde, ca de hublou, ce aduc un plus de șarm. Apoi, mi-a plăcut căldura și naturalețea pe care o conferă pardoselile din lemn, care te duc cu gândul la bărci și iahturi. În acest ansamblu însă, există note contemporane, deși mobilierul este unul mai degrabă către rustic.

adelaparvu.com despre casa decorat in stil nautic, arhitectura Austin Patterson Disston Architects, Foto Tria Giovan (8)

Poate nu te-ai aștepta, dar accentele contemporane sunt date de țesături și decorațiuni, de la imprimeurile tapițeriei mobilierului la draperiile elegante și covoarele moi și confortabile. Da, covorul din sufragerie mi-a plăcut la nebunie! Am aflat că este realizat pe comandă de către firma americană Custom Cool Rugs. Aceste desene delicate, ce par desprinse de pe seturi de porțelan sunt incredibil de moderne. Nuanțele de albastru îmi sugerează cerneală, una ușor diluată, dar grațios întiparită în decorurile țesăturilor. Îți dă o senzație de casă artistică, de parcă ar fi fost pictată efectiv în tușe de penel, tușe care se văd superb în lumina razelor solare ce pătrund in plin la interior. Tare mult mi-a plăcut decorul interior. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa decorat in stil nautic, arhitectura Austin Patterson Disston Architects, Foto Tria Giovan (1)

adelaparvu.com despre casa decorat in stil nautic, arhitectura Austin Patterson Disston Architects, Foto Tria Giovan (7)

adelaparvu.com despre casa decorat in stil nautic, arhitectura Austin Patterson Disston Architects, Foto Tria Giovan (2)

adelaparvu.com despre casa decorat in stil nautic, arhitectura Austin Patterson Disston Architects, Foto Tria Giovan (5)

adelaparvu.com despre casa decorat in stil nautic, arhitectura Austin Patterson Disston Architects, Foto Tria Giovan (4)

adelaparvu.com despre casa decorat in stil nautic, arhitectura Austin Patterson Disston Architects, Foto Tria Giovan (6)

adelaparvu.com despre casa decorat in stil nautic, arhitectura Austin Patterson Disston Architects, Foto Tria Giovan (9)
Foto: Tria Giovan pentru Austin Patterson Disston Architects

19 raspunsuri pentru Delicate nuanțe la interiorul acestei case scăldate în soare

 1. Bety spune:

  Superbă casă. Albastrul gingaș dă o tușă reușită interiorului. Foarte frumos!

 2. rpzepolschi spune:

  e o casa…classic-fericita

 3. Valentina Alexandrescu spune:

  Uau.. si eu sunt fermecata de acest interior..

 4. Aida spune:

  rafinament si cu mult bun gust

 5. Raluca spune:

  Sa zic iar „ce culori calde!” ? 😀
  Imi place tare mult combinatia asta de alb si ablastrel!
  Cred ca devine o optiune serioasa: sa fac o camera cu pereti albastri!! 🙂 Macar de as face niste baieti sa locuiasca in ea! :))

 6. Liliana Blaga spune:

  As putea citi un camion de carti aici…

 7. Radu spune:

  Cu un ochi neutru, pot spune ca este o casa interesanta. Dar pentru gustul meu e cu mult prea mult alb.

 8. Ioana spune:

  Totul e superb! Oare la noi se gasesc covoare ca cel din fata canapelei? Pare o harta uriasa. E genial!

 9. Anto spune:

  arata regal…rafinat, simplu, cu gust…

 10. david spune:

  miros proaspat de primavara, de natura inflorita!

 11. Aura spune:

  Minunat..Faci baie in cada si admiri marea

 12. Ani Verjus spune:

  Finisarile sunt de exceptie! Simpla, eleganta, fara pampoane…o casa pe care si-o poate permite orice persoana sau cuplu din clasa mijlocie…din alta tara evident!

 13. Gabriela Ioan spune:

  O casa in care m-as muta si maine! Visul meu este sa locuiesc undeva pe malul marii.
  Albastrul, in acest context , îi dă voie vietii sa-si faca de cap intr-un sens bun!

 14. Adela spune:

  Imi plac f mult canapeaua si fotoliile Ma poate ajuta cineva cu o recomandate unde gasesc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *