adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (9)

In Balcoane, Colaboratori, Gradina, Romania Mea

Soții Tudorache și-au făcut singuri grădină pe terasa blocului

Carli Marian inginer horticol si designer florist

Carli Marian inginer horticol si designer florist

Nu am crezut vreodată că pe o terasă de bloc de la noi, care nu este concepută din start pentru această destinație, poți să-ți amenajezi o grădină. Este drept am mai văzut garduri vii, perdele de protecție realizate cu ajutorul arborilor, arbuștilor, dar o grădină cu arbori și flori toate containerizate, zău că nu am mai văzut. De aceea grădina doamnei doctor oftamolog Angela Tudorache, care locuiește în București, mi s-a părut o idee de amenajare pe care trebuia să ți-o împărtășesc și ție. M-a chemat să-mi dau cu părerea ca specialist pentru diverse soiuri pe care le are și a fost o surpriză să dau peste oaza acesta de verdeață. De la început trebuie să-ți spun că nu este o grădină mare, nu este una tipică ce respectă toate rigorile unei amenajări peisagistice, dar este acel loc pentru tihnă, pentru visare care se vede prin fereastra livingului, este acel colț verde după care Angela a tânjit foarte mult timp.

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (16)

Familia Tudorache nu a beneficiat de la început de un asemenea apartament prevăzut cu o terasă, dar în momentul în care a apărut această posibilitate de-a achiziționa bucata de circa 15 mp de terasă de la etajul 6 al blocului în care locuiesc, atunci visul de aduce natura cât mai aproape de cămin a început să prindă contur. La început doamna doctor și-a imaginat o adevărată grădină suspendată, una în care pe planșeul terasei să poată fi adus un strat consistent de sol în care să fie plantate soiurile preferate. Deși credea că grădina mult visată trebuia să fie creată pe un strat de pământ, condițiile tehnice au convins-o pe Angela că locul nu ar fi permis niciodată creșterea un molid argintiu pe care și-l dorea, fără ca cest lucru să implice modificări în structura clădirii. Astfel s-a recurs la o grădină complet containerizată, adică numai cu plante la ghiveci.

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (11)

Să știi că totul a început cu doar 3 ghivece cu brazi după care s-a mai adăugat unul și încă unul până a ajuns să fie exact ca în fotografii. O astfel de grădină să nu crezi că se aranjează de la sine sau că este o chestiune ușoară. Din contră, presupune mai mult efort mai ales primăvara când trebuie să transvazezi plantele, arborii în funcție de necesitățile fiecăruia, să reorganizezi ghivecele astfel încât să le oferi suficient spațiu de dezvoltare, să se integreze armonios între ele, să intervi cu tăieri de întreținere și evident să ai grijă tot timpul să previ supraaglomerarea. Dacă plantele vor fi prea înghesuite atunci circulația aerului va fi deficitară și va favoriza dezvoltarea unui mediu propice pentru boli și dăunători. Dar atunci când pasiunea este mare, nimic nu pare prea greu, ci doar un fel de terapie cu plante.

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (1)

Dacă vrei și tu să concepi un mic colț verde trebuie să știi că vei obține un efect plăcut întotdeauna dacă vei avea plantele dispuse în mod panoramic, exact așa cum a simțit să le așeze și Angela. Adică în planul îndepărtat s-au amplasat arborii de dimensiuni mai mari, după care, în ordine descrescătoare mărimii, altele mai mici către planul apropiat. Să știi că o astfel de grădină construită preponderant din conifere are marele beneficiu de a fi frumoasă în orice anotimp și practică pentru că nu produce foarte mult frunziș toamna. Un aspect extrem de important în estetica locului este să menții farfurioarele pentru fiecare ghiveci în parte, pentru că doar în acest fel vei putea evita spălarea pământului atunci când plouă și evident noroiul, ce se poate creea prin scurgerea apei din ghivece. Așă că indiferent cât de mic este spațiul pe care îl ai și tu poți creea mici oaze de relaxare pornind de la câteva ghivece așezate ordonat. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (14)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (15)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (10)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (13)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (17)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre gradina pe terasa blocului, text Carli Marian, Foto Carli Marian (1)

 

14 raspunsuri pentru Soții Tudorache și-au făcut singuri grădină pe terasa blocului

  1. estera spune:

    Superb,ce ingenios

  2. Adriana spune:

    Ce oaza de relaxare! Eu m-am mutat de curand si am un balcon destul de generos pe care vreau sa il „populez” cu plante. Ce specii de arbusti de dimensiuni mai mici mi-ati recomanda? Balconul este orientat catre apus, asadar nu are lumina solara directa decat seara.

    Si cum se numeste planta cu frunze rosiatice din pozele de mai sus? Este absolut superba, iar contrastul pe care il face cu plantele din jurul ei este nemaipomenit! 🙂

  3. Angela spune:

    Este un artar japonez ( acer palmatum dissectum ) rosu, in poze se observa si unul aceeasi varietate, dar verde. Are frunzele rosii tot timpul anului, mai intense la culoare cele expuse la lumina, iar toamna sunt aramii. Este cu crestere lenta pe verticala si este si foarte usor de modelat ca forma, se poate oricand defolia ( desfrunzi ) in timpul perioadei de vegetatie, pentru a-si indesi frunzisul sau pentru a inlocui eventual frunzele arse de soare sau afectate de intemperii, de aceea este o specie preferata de cei care realizeaza bonsai. In plus, se pare ca aceasta specie ( cu nenumarate varietati existente ), constituie piesa de rezistenta a oricarei gradini care se respecta, nemaivorbind bineinteles de cele japoneze.
    Referitor la alti arbusti care ar merge cultivati la containere nu foarte mari si intr-un spatiu nu prea mare ( eu am la dispozitie 80 mp, in articol s-a strecurat o eroare cu cei 15mp ), poti incerca cu specii de molid argintiu ( picea pungens glauca globosa ) , chamaecyparis obtusa nana, chamaecyparis pissifera, juniperus blue star sau pacific blue, pinus mugo mugus sau pumillo si multe altele, care au crestere lenta si pot fi ajustati usor. Acum se gasesc usor in Dedeman si Hornbach. Eu am strans cam in 3 ani ce se vede in poze.
    Mult succes si nu ezitati sa cautati pe net despre ingrijirea lor! Veti fi uimita de cat de priceputa veti deveni!

  4. Cora spune:

    F. frumos!

  5. Mirela spune:

    Ma intereseaza daca terasa este afiliata apartamentului sau daca este tersa comuna de bloc, din care familia respectiva a achizitionat o parte. Terasa blocului meu ar putea fi amenajata, dar nimeni nu vrea sa faca nimic. Eu stau la etajul 4, dar blocul are 8 etaje.

  6. Aranjate foarte frumos. Iar puse in ghiveci este mai usor sa le iei in casa in anotimpul rece caci nu cred ca toate rezista bine la frig si vant, pe acoperis. Bine gandit 🙂

  7. Irina Anghel spune:

    Fiind îndrăgostita de Toscana, am vrut sa aflu absolut tot despre ce poate oferi, in principal, Florența, încat am strecurat in itinerar inclusiv gradina botanica. Așa cum au scris multi pe bloguri dedicate, este o dezamăgire: plante in containere, fara vibrație, fara personalitate. Tocmai de aceea va scriu: initiativa doamnei doctor este net superioara si admirabila! (Scuze, androidul meu se joaca cu diacriticele.)

  8. Iulia spune:

    Cine sta in anasamblu poate sa-mi spuna o parere generala despre calitatea finisajelor si a constructiei in sine?(daca ati avut probleme cu infiltratii, igrasie etc)
    As vrea sa cumpar un apartament, dar am mai auzit pareri negative.

    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *