adelaparvu.com despre biblioteca pentru copii, Swiss Cottage Library London, design artist laura Ford, Foto Modus Operandi (1)

In Idei pentru acasa

Spațiu pentru copii interesant amenajat de un sculptor

Mi-au atras atenția nu doar nuanțele liniștitoare, ci și liniile și volumele unduitoare ale acestui spațiu, așa că am investigat ca să aflu mai multe. Am descoperit că este vorba despre o bibliotecă pentru copii și zău că e tare frumos amenajat totul. Plăcut, relaxant, dar și stimulant pentru cei mici. Biblioteca aceasta se află în Londra, mai exact la Swiss Cottage Central Library, bibliotecă găzduită într-o clădire proiectată de Sir Basil Spence (1907 – 1976) cunoscut pentru clădirile cu arhitectură modern-brutalistă pe care le-a conceput. Modern-brutalist așa a fost denumit acest stil arhitectural în anii 50, denumire adaptată după termenul francez béton brut, folosit de către Le Corbusier pentru a caracteriza clădiri de interes public masive, realizate din beton, material lăsat ca atare, la vedere în finisajul construcțiilor. Ei bine, oaza asta dedicată copiilor se află chiar în centrul acestei clădiri din beton și sticlă a lui Sir Basil Spence, clădire completată cu alte spații de către biroul John McAslan & Partners specializat în arhitectură educațională (foarte interesant! merită să vezi site-ul lor dacă te interesează amenajării de școli, universități, biblioteci etc).

adelaparvu.com despre Swiss Cottage Central Library

Este interesant faptul că autoritățile publice din Londra au apelat la un sculptor să reamenajeze spațiul bibliotecii pentru copii. De ce? Pentru că astfel au creat nu doar un loc special, ci și unul cu valoare estetică și culturală, un reper pentru generațiile viitoare. Având în vedere că spațiul este public, deci acces liber pentru cetățeni și turiști, iar clădirea în sine este un obiectiv arhitectural modern al Londrei, cei din conducerea insituției au apelat la Laura Ford, artista cunoscută pentru lucrări mari, fantastice ce reprezintă păpuși și animale supradimensionate, personaje ce parcă par desprinse din povești. Ca atare nu întâmplător au apelat la ea să recreeze spațiul din punct de vedere ambiental pentru copii, fiind asociată cu lumea basmelor. Lucrarea a fost realizată între 2001 și 2003.

adelaparvu.com despre biblioteca pentru copii, Swiss Cottage Library London, design artist laura Ford, Foto Modus Operandi (3)

Ce a făcut artista? S-a gândit să-i provoace pe cei mici și să le insufle dorința de a explora mai mult cărțile din rafturile și informațiile arhivate electronic, accesibile de la calculatoare. Laura Ford s-a inspirat din desenul hărților pentru a crea în bibliotecă un covor care să-i incite pe cei mici către investigare, dar și să directioneze privirea către zonele de interes. De asemenea, a creat un mobilier prietenos, sinuos, în acord cu desenul de pe covor, iar colțul dedicat lecturilor publice apare ca o canapea stratificată ce recompune imaginea unui deal terasat. Totul cu gândul de-a concepe aici un tărâm dedicat cunoașterii, un loc unde imaginația celor mici să fie stimulată și amplificată. Mi-a plăcut mult și cum a gândit artista spațiul, dar și cum este materializat cu ajutorul artiștilor de la Modus Operandi. Sunt sigură că o parte dintre ideile ei te vor inspira și pe tine!

adelaparvu.com despre biblioteca pentru copii, Swiss Cottage Library London, design artist laura Ford, Foto Modus Operandi (4)

adelaparvu.com despre biblioteca pentru copii, Swiss Cottage Library London, design artist laura Ford, Foto Modus Operandi (1)

adelaparvu.com despre biblioteca pentru copii, Swiss Cottage Library London, design artist laura Ford, Foto Modus Operandi (7)

adelaparvu.com despre biblioteca pentru copii, Swiss Cottage Library London, design artist laura Ford, Foto Modus Operandi (5)

adelaparvu.com despre biblioteca pentru copii, Swiss Cottage Library London, design artist laura Ford, Foto Modus Operandi (2)

adelaparvu.com despre biblioteca pentru copii, Swiss Cottage Library London, design artist laura Ford, Foto Modus Operandi (6)
Foto: Modus Operandi

3 raspunsuri pentru Spațiu pentru copii interesant amenajat de un sculptor

  1. estera spune:

    superb,la noi nu se gandeste nimeni la copii

  2. […] Adela Parvu Mi-au atras atenția nu doar nuanțele liniștitoare, ci și liniile și volumele unduitoare ale […]

  3. silvia spune:

    Un spatiu care conecteaza pe copii cu natura: verdele calm si formele straturilor geologice , florile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *