adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Steve Warner, Outhouse Design (1)

In Amenajari Gradina, Gradina

Idei simple, de efect pentru o mică grădină urbană aflată între ziduri înalte

Majoritatea spațiilor dedicate grădinilor private de la oraș sunt de dimensiuni mici și cam dificil de amenajat, căci multe dintre ele sunt separate de ziduri înalte. Dar oricât de mic ar fi spațiul exterior al unei casei el poate fi frumos și practic aranjat. Am ales să-ți prezint o soluție care arată bine și care te poate inspira și pentru grădina ta urbană. Este vorba despre o lucrare a unor specialiști australieni, respectiv peisagistul Steve Warner de la Outhouse Design, care a lucrat cu un tâmplar talentat și un artist vizual pentru crearea unor obiecte mai deosebite. De ce mi-a plăcut grădina? Pentru că specialistul a aplicat aici câteva principii de bază care-ți vor prinde bine și ție dacă ai grădină mică. Și primul principiu pe care l-a aplicat a fost – puțin, dar de efect, puțin, dar impecabil realizat. Hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Steve Warner, Outhouse Design (4)

Proprietari acestei mici grădini urbane și-au dorit să aibă un loc de relaxare în aer liber, unde să poate savura seara un pahar de vin ori să aibă un loc de lectură în weekend. De la această idee a pornit și peisagistul atunci când a conceput banca suspendată. Într-un spațiu mic n-ai loc pentru mult mobilier și atunci s-a gândit la o singură piesă în jurul căreia să se concentreze toată atenția din punct de vedere estetic, dar și piesă care să nu ocupe din suprafața curții (de aceea a suspendat-o, deci fără picioare). De asemenea, în jurul băncii se pot aduce temporar masă și alte scaune pentru a crea un loc de luat masa în aer liber (deși proprietarii au hotărât ca sufrageria din casă să fie una cu deschidere către grădină și ca atare aici să fie locul de luat masa). Pentru vegetație prea mult spațiu nu a existat, așa că peisagistul a ales să facă un desen minimalist la nivelul solului, adică plăci simple, montate pe lățime care să dea impresia de spațiu mai larg și care să asigure traseul dintre diferitele zone ale casei. Această direcție a plăcilor concentrează atenția asupra bănci atunci când este privită de la interior din partea frontală. Un covor suplimentar de gazon înverzește spațiul, iar pe margini sunt șiruri de plante.

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Steve Warner, Outhouse Design (2)

E riscant ca într-un spațiu mic să fie plantată multă vegetație pentru că rădăcinile arborilor și arbuștilor pot afecta structura gardurilor și a zidurilor. Așa că pentru a ține totul sub control, peisagistul a creat o jardinieră pe lângă gardul înalt unde a prevăzut un singur arbore (lângă bancă) Cersis Canadensis. Acesta nu crește foarte mare, în plus, este spectaculos pentru că, atunci când înflorește, florile sale apar și pe trunchi. Mai departe, jardiniera adăpostește mici arburști ușor de întreținut. Dar prin realizarea jardinierei s-a creat și un joc de volume în micul spațiu și astfel plantele apar la înălțimi diferite, colorând și mai mult zona de gard. Câteva panouri traforate din metal montate pe zid vin nu doar să-l decoreze și să aducă o pată de culoare, precum tablourile, dar pe timpul zilei și seara, prin decupajele lor se creează un joc de umbre și lumini care se proiectează pe tot zidul, acesta devenind mult mai animat. De asemenea, merită să observi că la nivelul solului nu e doar gazon, ci și mici plante, care creează un joc de texturi și nuanțe interesant și subtil. Idei simple, dar efecte mari. Mi-a plăcut amenajarea de față. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Steve Warner, Outhouse Design (1)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Steve Warner, Outhouse Design (3)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Steve Warner, Outhouse Design (5)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Steve Warner, Outhouse Design (6)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Steve Warner, Outhouse Design (7)

6 raspunsuri pentru Idei simple, de efect pentru o mică grădină urbană aflată între ziduri înalte

 1. Andreea spune:

  Superb! Curat, simplu si relaxant. 🙂 Ce imi place e ca panourile din spatele bancutei seamana cu cele de la Gold House Concept, despre care ne-ai zis zilele trecute!

 2. Zdupeș spune:

  Classy, util și plăcut. O idee foarte bună pentru toți locuitorii orașelor mari, ce își doresc să evadeze puțin într-un cadru intim și de ce nu, romantic.

 3. Daca pui si o salteluta pe canapea, e numai buna de lenevit dupa-amiaza 😀

 4. Adriana Micsa spune:

  Elegant,Curat,Frumos!

 5. Cristian spune:

  Buna ziua,
  De unde pot achizitina panourile traforate din metal?
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *