adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Arjan Boekel, gradina Amsterdam (9)

In Amenajari Gradina, Gradina

Excelent amenajată această grădină mică de la oraș

Mi-a plăcut la nebunie cum e amenajată această curte mică, transformată acum nu doar într-o grădină, ci ca o adevărată cameră multifuncțională în aer liber. Și greu îți vine a crede că într-un spațiu atât de restrâns, de circa 15 mp, au fost plantate peste 50 de soiuri diferite. Ei bine, nu doar că arată frumos, dar este gândită cu cap. Peisagistul olandez Arjan Boekel este cel care a creat-o în curtea din spate a unei locuințe din Amsterdam, un oraș în care loturile de teren sunt de-a dreptul prețioase și ca tare mici și pe deasupra și înguste. Dar cum a conceput peisagistul această mică oază de verdeață? S-a gândit la ea din mai multe perspective – să ofere o imagine verde, proaspăt cu plante din dormitorul situat la demisolul casei, să existe spațiu de depozitare închis și o zonă de conversație și luat masa protejată. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Arjan Boekel, gradina Amsterdam (13)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Arjan Boekel, gradina Amsterdam (10)

Peisagistul spune că a avut grijă la modul cum sunt distribuite zonele din această grădină, adică a început de la clădire înspre gard cu zona de plante, a legat scara de acces cu o platformă metalică peste un mic iaz cu apă, care aduce răcoare în grădină, iar mai departe locul de ședere este acoperit cu o pergolă, continuat cu o mică căsuță de grădină pe acoperișul căreia sunt plante. Practic, e un joc de volume și texturi excelent creat pentru a aduce dinamism, diversitate, dar și funcționalitate într-un spațiu restrâns, A ales să planteze 50 de soiuri pentru ca acestea să confere grădinii un aspect frumos în toate anotimpurile, dar și să-i provoace pe cei care locuiesc aici să petreacă timp în aer liber având grijă de variatele plante. Mai departe, pergola care adăpostește băncile cu spătar este foarte simplă, cu o pânză impermeabilă pe post de acoperiș. Pe unul dintre stâlpi se cațără deja o iasomie, deci construcția servește și ca suport pentru viitoare plante cățărătoare.

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Arjan Boekel, gradina Amsterdam (1)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Arjan Boekel, gradina Amsterdam (3)

Mi-a plăcut foarte mult simplitatea, finisajele curate, liniile drepte și lemnul care aduce un plus de căldură, de textură naturală. Alăturarea de metal, apă, lemn în grădină chiar aduce acel echilibru pentru ca amenajarea să fie integrată reușit în contextul urban. Lângă micul adăpost închis pentru depozitare, merită să observi construcția simplă în L care poate fi folosită atât ca blat, cât și acoperitoare pentru diverse obiecte din curte. Deci totul este organizat frumos, funcțional pentru ca cei ce locuiesc aici să reușească să țină ordine în curte fără mare efort. Un alt aspect important este iluminatul gândit de peisagist să creeze o atmosferă specială pe timp de seară și noapte. De ce? Pentru că majoritatea oamenilor care locuiesc la oraș ajung târziu acasă de la serviciu, așa că cel puțin în timpul săptămânii timpul pe care-l pot petrece în grădină sigur este seara, lucru valabil și pentru clienții săi. Și da, arată de senzație totul. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Arjan Boekel, gradina Amsterdam (9)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Arjan Boekel, gradina Amsterdam (6)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Arjan Boekel, gradina Amsterdam (4)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Arjan Boekel, gradina Amsterdam (2)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Arjan Boekel, gradina Amsterdam (7)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Arjan Boekel, gradina Amsterdam (5)Foto: BoekelTuinen

7 raspunsuri pentru Excelent amenajată această grădină mică de la oraș

 1. Rodica spune:

  Interesant si placut la prima vedere, dar in Olanda ploua mult si nu-mi dau seama care este sistemul de scurgere al apei de pe acea pergola acoperita cu prelata. Nu vad sa aiba nici macar o mica inclinare .Totusi intr-una din poze se vede o scurgere in coltul din spate dreapta.Cred ca totusi e ceva mai ingenios decat se poate vedea in poze avand in vedere ca olandezii sunt specialisti in astfel de amenajari. Si banuiesc ca pernele de pe acel coltar stau in majoritatea timpului in camaruta de depozitare 🙂

 2. Magda spune:

  Mi-ar place sa vad si la noi asemenea gradini….dar cred ca sunt costisitoare

  • ileana spune:

   Magda,sora mea (sta in Prelungirea Ghencea intr-o vila cu o f.mica curticica)si-a facut o astfel gradinita.Si-a facut din paleti canapeaua,tot din paleti si-a facut si o adevarat gradinai suspendata, de flori si legume.Nu am eu intr-o curte de 1600 de m cat are ea in 5 m.p.Totul este facut cu mult bun gust,ingeniozitate si f.f.f ieftin.
   Voiam sa spun ca se poate cu bani putini si ingeniozitate sa faci ceva frumos.

 3. Cora spune:

  multumesc, Adela, pentru asa o postare…amenajarea mi se pare foarte realista pentru o curte mica de oras, iar coltul de sedere pare foarte usoar de realizat. Asa visez si eu sa am- o banca simpla, din scanduri, lipita de zid, pe care se catara usor si cainele din dotare…:) decat sa dau bani pe mobilier din rattan/plastic…
  multumesc pentru idei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *