adelaparvu.com despre Alcedo (19)

In Gradina, Legume, fructe, plante aromatice, Romania Mea

Dacă te interesează semințe de calitate, tratamente pentru plante și soluții contra dăunătorilor merită să știi de Alcedo

Am văzut nenumărate poze pe Facebook și Instagram cu însorite câmpuri de rapiță, cu lanuri de grâu, capete teleghidate de floarea soarelui ori terase cu viță-de-vie. Da, noi cei de la oraș facem poze și cumpărăm produsele direct din magazine, acele produse rezultate din culturile pe care le surprindem din goană. Dar de la sămânță până la culturile pe care le vedem e necesară multă trudă, știință, tehnologie, tratamente fitosanitare și ploaia de la Dumnezeu. Sunt români care de la o mică gospodărie cu teren arabil lângă sat au ajuns să aibă adevărate ferme. Da, pe ei îi știm prea puțin, dar și mai puțin știm cu ce se mănâncă agricultura. De ce ne-ar interesa? Pentru că indiferent de mărirea culturii tale, fie că e vorba despre o gospodărie la țară sau terenul bunicii, cu siguranță ai nevoie cel puțin de sămânță de calitate și tratamente contra dăunătorilor. Stând de vorbă cu domnul Ecobici Gheorghe am aflat că spre exemplu anul trecut, în 2014, a fost o invazie masivă de șoareci. Chiar se întreba dacă nu cumva au dispărut păsările de pradă pentru că nu-și explica înmulțirea rozătoarelor. Ei bine, a reușit să salveze culturile la timp pentru că a apelat la Alcedo. Cine este Alcedo? O companie care aniversează în acest an 25 de ani de la înființare și investigând mai mult și mi-am spus că merită să afli și tu despre ce poate oferi ea celor interesați de agricultură sau celor pasionați de grădinărit. Hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre Alcedo (7)

Pe mine mă știi că sunt cu ochii și urechile după case și locuri frumoase din România, dar la țară au apărut fermierii români care, pe lângă casa lor, au în grijă vaste terenuri agricole de unde provin cea mai mare parte a produselor alimentare pe care le consumăm, dar și florile frumoase pe care le punem pe balcon ori le plantăm în grădină. Deși pare că acești fermieri sunt împliniți și au tot ce le trebuie, pasiunea pentru agricultură îi face să stea cu privirea către cer. Se roagă să plouă, merg printre culturi să constate umezeala, să afle dacă sunt sau nu dăunători. Sunt genul de oameni pe care ai să-i vezi bronzați, dar cu urme de la cămășa ori tricou. Domnul Gheorghe Ecobici îmi spunea că nu poate să-și facă program de weekend până nu se asigură că totul e în regulă, dar că asta e marea lui pasiune și chiar dacă are o afacere în agricultură și deține o suprafață mare de culturi și ar avea oameni pe care să-i trimită să verifice una alta, el n-are stare până când nu se convinge cu proprii ochi. De 34 de ani face agricultură și pasiunea nu doar că n-a scăzut în intensitate, ci s-a amplificat. Mi-a spus că nu poți face agricultură fără să ai un partener de încredere, un furnizor de sămânță, tratamente fitosanitare și îngrășăminte, dar că de zece ani de zile colaborează foarte bine cu cei de la Alcedo.

adelaparvu.com despre Alcedo (3)

N-am priceput prea bine de ce este așa de important să ai o companie ca Alcedo aproape de tine, dar doamna Dorica Grebeniță din Botoșani mi-a spus că în materie de agricultură nu te joci. Dacă, Doamne ferește, culturile sunt lovite de vreo boală, una a plantelor desigur, e important ca tratamentul să-ți fie furnizat imediat pentru a stopa plaga. Mi-a povestit cum a făcut comanda la Alcedo seara, pe mail, și cum a doua zi dimineața a avut la prima oră, când se crăpa de ziuă, soluțiile necesare. Mi-a spus că o astfel de relație se transformă repede dintr-una de afaceri într-una de adevărat parteneriat. De ce? Pentru că sunt specialiști care înțeleg urgențele, că nu tratează produsele lor ca unele obișnuite, ci sunt conștienți de necesitatea lor în cel mai scurt timp. În plus, știu ce să-ți recomande, adică nu doar că tu faci comanda, ci vin cu pachete de produse care să rezolve problema pe care tu poate nu o înțelegi în profunzime, că doar nu suntem toți agronomi.

adelaparvu.com despre Alcedo (8)

Dar și doamna Dorica și domnul Gheorghe au vorbit cu mine de parcă știam ce presupune agricultura și îmi povesteau despre diverși oameni de la Alcedo cum i-au ajutat, cum îi consiliază, cum se interesează de stadiul lucrărilor, tratamentelor. Recunosc faptul că nu știu care e treaba cu agricultura, dar am înțeles și am simțit pasiunea din spatele vorbelor. Am înțelesc că dincolo de imaginea deformată pe care o avem vizavi de terenurile agricole de la noi din țară, cum că n-ar fi suficient cultivate, că sunt date străinilor etc., există adevărați fermieri și oameni pasionați de acest domeniu. Alcedo este alături de cei mai mulți dintre acești fermieri și nu doar că este alături, ci a crescut odată cu ei. Sunt cazuri de români care de la o simplă gospodărie au ajuns să facă agricultură la scară mare. Da, nu peste noapte, ci în cei 25 de ani de când s-a înființat și această companie. Și merită să-ți spun pe scurt și povestea domnului Ecobici căci e una pe cinste. Dar stai să mai pun o poză.

adelaparvu.com despre Alcedo (6)

Domnul Gheorghe Ecobici mi-a spus că nu s-a gândit niciodată că va deveni fermier, ci că din contră, ca cel mai mic dintre copii unei familii simple a fugit de ideea de a rămâne la țară. A fugit, deși când era copil ajungea acasă cu buzunare atârnând sub greutatea șuruburilor și piulițelor pe care le culegea de pe drumuri spunându-i mamei lui că el vrea să ajungă tractorist. A uitat însă de asta când a dat la facultate la eletromagnetică unde a picat cu media 9,20, căci în acel an 1978 toate cele 120 de locuri la facultate au fost ocupate de tineri care au obținut media 10. A fost repartizat în altă parte și anume la mecanică agricolă, facultate pe care a absolvit-o cu brio. Deci, și-a dorit să ajungă tractorist când era mic și iată că devenise practic inginer de tractoare. Cu destinul nu te joci, dar nici cu dorințele pe care ți le pui din toată inima. Acum are nepoți și uitându-se la ei îl amuză când își duce aminte de șuruburile și piulițele strânse în copilărie. Dar chiar dacă de 34 de ani se ocupă de producție agricolă, grație specialiștilor de la Alcedo a învățat și învață multe. Niciun an nu e la fel ca altul, nici o cultură nu se comportă la fel de-a lungul timpului, dar o companie mare ca Alcedo, care are produse adaptate condițiilor și provocărilor naturii, îi este de mare ajutor. Singurul lucru pe care însă n-are cum să-l comande e ploaia. La fel ca și doamna Dorica, domnul Gheorghe se roagă pentru ea de mai bine de două luni de zile. E secetă și pământul suferă.

adelaparvu.com despre Alcedo (4)

Da, poți să ajungi să faci agricultură la scară mare, dar la fel de bine poți avea propria cultură de sfeclă, de viță-de-vie, de soia, de orz, de ce vrei tu sau o simplă livadă ori o seră de flori. Ei bine, specialiștii de la Alcedo se ocupă nu doar cu consiliere, cu furnizare de produse fitosanitare (medicamente pentru plante), soluții contra dăuntorilor sau îngrășăminte, ci pot să te ajute cu pachete de produse pentru o gamă variată de culturi sau plante. Uite, spre exemplu au și pachete complete pentru arbori și flori ornamentale, răchitării (pentru cei care fac rogojini sau mobilă din răchită), nu mai spun de legume, pepeni, arbuști fructiferi, viță-de-vie, sfeclă, lucernă și alte cele. Eu zic că dacă te pasionează agricultura, producția proprie din mica gospodărie sau îți dorești ca arborii și plantele tale ornamentale să fie în regulă merită să afli despre produsele din oferta Alecdo și serviciile lor de consiliere. Cei care lucrează deja la scară mare cu ei sunt mulțumiți și au colaborări de ani de zile, doar nu degeaba Alcedo aniversează 25 de ani de la înființare. E mare lucru asta, mai ales că multe firme n-au supraviețuit în special după criză. Uite aici site-ul www.alcedoltd.ro. De asemenea, ți-am postat mai multe filmulețe în care fermierii români își spun părerea despre colaborarea cu Alcedo. Își spun sincer că uitându-mă la ele mi-am dat seama că în țara noastră se muncește mult, dar se muncește bine și responsabil. Ai să-i vezi pe acești oameni și ai să constați o altă față a agriculturii din țară. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre Alcedo (19)

adelaparvu.com despre Alcedo (10)

adelaparvu.com despre Alcedo (2)

adelaparvu.com despre Alcedo (5)

adelaparvu.com despre Alcedo (8)

adelaparvu.com despre Alcedo (1)
Foto: Alcedo

Un raspuns pentru Dacă te interesează semințe de calitate, tratamente pentru plante și soluții contra dăunătorilor merită să știi de Alcedo

  1. […] se dezvoltă mult mai ușor atunci când iarba este slabită. De aceea îți recomand să aplici îngrășăminte în mod regulat, atât în vara cât și în toamnă. Întotdeauna îngrășămintele bogate în […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *