adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (5)

In Case, Design Interior

Ți-ai face o casă nouă care să arate ca una veche?

Da, sunt unii oameni care visează să aibă o casă care să spună o poveste, care să pară că are istorie, cu o grădină mai degrabă sălbatică decât studiată, cu mobilier din lemn antichizat decât unul din materiale noi și impecabile. Sunt oameni care se gândesc să se întoarcă către natură și caută ca și casa lor să fie una ce pare desprinsă din ea. De aici și materialele naturale. Dar mai mult, modelul casei este și în spiritul locului. Proprietarii casei de față au căutat mult timp o construcție veche, dar pentru că nu au găsit ceea ce-și doreau au hotărât să ridice una nouă care să aibă aerul uneia peste care timpul și-a lăsat amprenta. Practic o reinterpretare actuală a unui stil rustic, a unei ferme de țară, dacă vrei. Și când au găsit terenul cu vegetație deja crescută au realizat că visul lor poate prinde contur. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (1)

Cum faci să îmbini dotările moderne cu o imagine de rustic autentic? Ei bine, ai nevoie de specialiști, iar în cazul de față pentru casa din Emporda, Spania, arhitectul Lluís Auquer, specializat în bio-arhitectură, a conceput casa, deci și organizarea interioară și a prevăzut dispoziția teraselor în ansamblul terenului, dar totodată a avut grijă și la materialele folosite. A studiat ceea ce era tipic locului, regiunii și a reinterpretat arhitectura noii casei. I-a adăugat ceea ce-și doreau proprietarii, cum ar fi tavane boltite, ziduri din piatră (materiale recuperate de la construcții vechi), dar a venit cu pardoseli actuale din beton lustruit. De asemenea, contează orientarea casei, cu expunere a zonei de zi către sud, astfel încât pe parcusul iernii să absoarbă cât mai mult din căldura soarelui, iar vara să fie lumină naturală din plin, dar una filtrată de vegetația există pe terase. Da, nici terasele nu au fost poziționate la întâmplare, ci astfel încât să devină extensii ale zonei de zi, dar totodată și zone intermediare, de ventilare a spațiilor de la parter cu aerul umbros venit dinspre grădină.

adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (3)

După ce casa a fost ridicată, spațiile frumos gândite, interconectate la parter, unde se află living, bucătăria, sufrageria și terasele, a venit rândul designerului de interior. Ana Genero a început totul cu zona ferestrelor cărora le-a adăugat obloane vechi, recuperate care marchează din start caracterul rustic al casei. Apoi, pentru că existau deja finisajele, de la tavanele boltite îmbrăcate cu cărămidă la pardoselile din beton lustruit a propus o mobilare simplă, practică în zona bucătăriei, cu corpuri albe, iar în loc de faianță placare cu sticlă. De ce? Pentru a lăsa să iasă în evidență elementele arhitecturale ale casei – plafoane, obloane. Altfel, ar fi încărcat bucătăria cu alte modele și texturi. Dar designerul a punctat caracterul rustic prin piese care pot fi schimbate, cum ar fi masa veche din lemn din sufragerie și prin forma mesei insulă cu multe locuri de depozitare. De asemenea, a ales un corp de iluminat cu alură contemporană (de la Asiatides), dar cu textură naturală din bambus, care pe timpul serii creează o atmosferă de-a dreptul scenografică.

adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (5)

Camerele au nuanțe palide pe pereți, dar unele calde, care amplifică senzația de luminozitate. Și în aceste încăperi cu finisaje simple, dar cu plafoane cu bârne sau bolte, piesele mari de mobilier sunt simple, dar mereu însoțite de piese mai mici cu aspect industrial (vezi masa cu cadre din fier pentru living, scaunele Tolix din sufragerie, lustra de pe terasă) sau cu textură rustică (vezi banca de la capătul patului). Designerul a fost atent la texturi în primul rând, adică să se simtă inul, bumbacul, împletiturile de la nivelul covoarelor, pentru că în privința gamei de culori a rămas în registrul natural – tonuri de cremuri și nuanțe de lemn, chiar dacă acestea sunt diferite. Inserții de tonuri foarte pastelate de verde (lambriul din dormitor care acoperă zidul din beton) sau accente aurite (rama oglinzii de pe șemineu, suportul lampadarului din living) vin să confere un plus de eleganță subtilă, iar lucrările de artă (statuete) adaugă caracter și personalitate ambientului. O casă plăcută, relaxantă, unde grădina ce înconjoară casa aduce verdele viu al vegetație la interior prin ferestrele largi, generoase. Un loc pe care și numai din imagini ți-l închipui perfect pentru viața de familie. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (7)

adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (2)

adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (9)

adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (10)

adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (11)

adelaparvu.com despre casa noua cu aspect rustic vechi, casa Spania, Emporda, Arhitect Lluis Auquer, Designer Ana Genero, Foto ElMueble (4)
Foto: ElMueble

8 raspunsuri pentru Ți-ai face o casă nouă care să arate ca una veche?

 1. Nina spune:

  Cred ca trebuie sa fie tare frumos sa locuiesti acolo!

 2. briela spune:

  Da, cu siguranta da. Asta este si dorinta mea.

 3. Roxana spune:

  foarte frumos! Chiar daca ramai doar cu visele, tot e minunat numai si sa poti admira asa ceva!

 4. Radu spune:

  Nici nu e greu sa optezi pentru o astfel de varianta la cum arata casa!

 5. dorina chiruta spune:

  superba…si obloanele de lemn, un vis!

 6. estera spune:

  Minunata

 7. Silver Decor spune:

  Foarte multe persoane au tendinta asta, stilul vintage este din ce in ce mai cautat in orice domeniu

 8. Roxana spune:

  mi-as face…un muzeu sa stau in el! bani sa am si inspiratie de la tine, Adela! imi bucuri zilele urate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *