adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (1)

In apartamente, Design Interior

Ingenioase soluții în acest apartament de 67 mp. Hol transformat în birou

Spațiile mici sunt greu de amenajat, mai ales dacă pe o latură a locuinței ai multe ferestre, iar de cealaltă parte suprafețele vitrate se micșorează. De asemenea, nevoia locurilor de depozitare este una acută. Vrând nevrând acumulăm obiecte pe care dorim să le ascundem privirii. Mai nou, mulți oameni lucrează și acasă, iar necesitatea unui birou sau a unui spațiu de lucru trebuie satisfăcută. Deci, multe provocări pentru un specialist, dar exact din aceste provocări derivă și soluțiile interesante. Am ales să-ți prezint o locuință cu două dormitoare amenajată de arhitecta Mar Macos Pujol, care a găsit o modalitate ingenioasă de a satisface toate dorințele cuplului care locuiește aici împreună cu fiica lor. Ce și-au dorit proprietarii? O zonă de zi deschisă cu multe locuri de ședere pentru prieteni, o masă la care să încapă zece persoane, o bucătărie unde să se gătească ușor și care să poată fi întreținută facil și un birou în plus, pe lângă cel al fetiței lor ca să poată lucra acasă. Hai să-ți spun cum a rezolvat arhitecta temele date de către clienții ei.

Apartamentul este situat la ultimul nivel al clădirii de locuințe și beneficiază de o terasă generoasă, una care i-a convins și pe proprietari să o cumpere. Problema a fost că nu știau cum să amenajeze zona de zi, respectiv livingul, bucătăria și sufrageria deoarece din cauza ferestrelor mari care le-au plăcut inițial, n-aveau suficient loc pentru așezarea mobilierului. La început bucătăria era separată de living, dar ulterior arhitecta a desființat peretele despărțitor și a deschis spațiul. Ca dovadă că a rămas un stâlp la vedere. Mobila de bucătărie a fost poziționată perimetral, are multe locuri de depozitare, dar fiind la vedere s-a optat pentru un mobilier cu mânere îngropate, iar în loc de faianță a fost montată sticlă. Astfel, imaginea bucătăriei este una foarte discretă. Zona câștigată între bucătărie și living prin dărâmarea peretelui a fost exploatată pentru așezarea unei mese generoase, care pe partea către zona de lucru din bucătărie are o bancă în loc de scaune. De ce? Pentru că ocupă mai puțin loc și nu incomodează.

Mai departe, ca să aibă suficiente locuri de ședere, în living există două canapele și e o alegere mai bună decât un colțar. De ce? Pentru că niciodată pe colț nu poate sta comod cineva. E doar impresia că ar fi mai multe locuri de ședere, dar în realitate un colțar nu e atât de confortabil pentru oaspeți pe cât pare. Spațiile dintre ferestre au fost și ele folosite pentru poziționarea de rafturi, deci locuri de depozitare, pentru că atunci când nu ai loc pe pardoseală pentru mobilă, un specialist știe să privească și pe verticală, dar mai mult să conceapă un mobilier adecvat. Nu s-au complicat pentru decorare cu perdele și draperii pentru că acestea ar fi fost dificil de montat, întreținut și ar fi luat din spațiu, în schimb jaluzelele orizontale din lemn vopsite în alb, cu lamele de 5 centrimetri lățime, sunt excelente atât pentru a opri soarele, cât și pentru a asigura intimitate.

Soluția cea mai ingenioasă mi s-a părut în cazul biroului suplimentar. La intrarea în casă exista un mic sas, imediat pe stânga, rezervat cuierului. Ei bine, arhitecta a prevăzut un dulap, dar în fața acestuia a găsit locul perfect pentru biroul suplimentar dorit de către proprietari. Deși în linie cu biroul din camera fetiței, acest mic loc de studiu poate fi separat grație unei uși culisante, care glisează între corpurile de mobilă separând camera copilului de zona de birou a părinților. Dar cum a procedat în privința luminii naturale? Aici e ingeniozitatea. Arhitecta a creat o fereastră interioară pe care a prelungit-o din dreptul holului către camera copilului. Da, ai nevoie de lumină naturală, iar această deschidere către zona de zi, unde ferestrele sunt generoase, asigură necesarul pentru zona de studiu. Încadrarea geamului interior este foarte reușit realizată, căci către living deasupra lui se află rafturi pentru cărți, iar dinspre birou și camera fetiței încăperile par să fie mai mari și sunt cu sigurnață mai luminoase.

Organizarea spațiului este excelentă, logică și practică, lucru pe care-l poți vedea și în plan. Spațiile de depozitare prezente, dar totul la nivelul pereților astfel încât circulația să nu fie împiedicată, iar senzația de camere aerisite să fie pregnantă. Este interesant să vezi și diferența dintre etape, adică atunci când camerele erau mobilate și ulterior când au fost și decorate. Mobila simplă, finisaje curate, dar totul capătă viață și personalizate cu obiecte de iluminat, țesături decorative și obiecte personale. Decorațiunile sunt dintr-o gamă etno, cu texturi naturale, care aduc un plus de căldură și familiaritate la interior. O locuință plăcută și ingenios amenajată. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto Mar Macos (14)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto Mar Macos (13)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto Mar Macos (17)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto Mar Macos (15)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto Mar Macos (16)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (12)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (1)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (2)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (3)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (4)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (5)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (7)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (11)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (9)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 67 mp cu birou pe hol, design interior arh Mar Macos, Foto Mar Macos (18)Foto: ElMueble/ Mar Macos

3 raspunsuri pentru Ingenioase soluții în acest apartament de 67 mp. Hol transformat în birou

  1. This is it! asa vreau sa arate si caminul nostru la final (momentan e in faza de constructie/compartimentare). Stiu ca mai e drum lung pana o sa ajungem la stadiul asta. Promit sa trimit poze de cum v-a iesi. (Pinterestul ne e plin de idei de la tine Adela 🙂 merci ).

  2. Iulia Mandita spune:

    Buna ziua. As dori sa stiu care este nuanta parchetului. Imi place cum arata si mi-as dori sa cumpar la fel. Astept sa-mi spuneti. Multumesc.

  3. […] să fie practică și logică. Zona de ședere cu canapele este urmată de sufragerie, apoi de birou. Între locul de luat masa și birou există o ușă culisantă, care se poate trage, apoi între […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *