adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (3)

In Design floral, Gradina, Sfaturi plante

Cu ramurile plantei Gaultheria poți face aranjamente frumoase

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Ştiu că vedeta lunii Decembrie este Steaua Crăciunului (Euphorbia pulcherrima), dar pentru că ştiu şi cât de dificilă este îngrijirea ei, atunci m-am gândit să-ţi prezint o serie de alte plante, pe care să le foloseşti la decorarea de Crăciun a casei tale. Astazi îţi voi povesti câte ceva despre Gaultheria procumbens, un arbust pitic, originar din America de Nord, care spre deosebire de alte plante, îţi poate înfrumuseţa atât căminul cât şi grădina pe tot parcursul iernii. Îţi va atrage imediat atenţia frunzişul său verde-bordo, dar mai ales fructele sale mici şi rotunde, de culoare roşie, care sunt comestibile. Și da, o găsești acum în florării și e păcat să nu afli mai multe despre ea.

Trebuie să-ţi spun că înainte de a ajunge la etapa fructificării, adică atunci când prezintă fructe mici roșii, Gaultheria formează nişte flori albe, gingaşe, asemenea unor clopoţei, care apar de regulă în urma procesului de înflorire ce se desfăşoară în perioada iunie-august. Odată formate fructele, vei observa că acestea rezistă cu stoicism şi la temperaturile din interior camerei, cât şi la îngheţurile din timpul iernii de afară.

Pentru a te bucura cât mai mult timp de Gaultheria procumbens îţi recomand s-o plantezi întotdeauna într-un sol acid, bogat în substanţe nutritive. În ciuda preferinţei sale, să ştii că tolerează foarte bine şi solurile mai nisipoase. Este important să nu uiţi să-i oferi un sol cu o umiditate uniformă şi regulată. Te sfătuiesc să poziţionezi planta într-o zonă luminoasă pentru a stimula o fructificare bogată, dar îți spun că suportă foarte bine şi penumbra. Fructele Gaultheriei vei vedea că se vor păstra mult timp pe plantă mai ales dacă se va afla într-un mediu mai răcoros.

Dacă o ai plantată în jardinieră sau în grădină atunci poţi tăia cu ajutorul unei foarfece ramurele cu fructe şi le poţi folosi la ornamentarea coroniţelor cu brad sau la aranjamentele specifice Crăciunului. Dacă ai o Gaultheria la ghiveci şi nu te înduri să-i tai ramurelele pline cu fructe, atunci poţi aşeza planta într-un coş sau sac din iută şi apoi să-l ornamentezi cu decoraţiuni specifice sezonului şi astfel vei obţine un aranjament festiv pentru masa de Crăciun. Sper ca informaţiile mele să-ţi fie de folos, iar planta aceasta să te inspire pentru decorul casei tale!

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (12)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (4)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (7)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (5)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (6)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (9)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (8)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (11)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (10)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (13)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (2)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (1)

adelaparvu.com despre Gaultheria procumbens, Text Carli Marian, Foto Floradania (14)Foto: Floradania

4 raspunsuri pentru Cu ramurile plantei Gaultheria poți face aranjamente frumoase

 1. Roxana spune:

  am si eu acest minunat minicopacel cu fructe! O iubesc mult!

 2. Carmen spune:

  Am luat şi eu o gaultheria anul trecut, iar în primăvară am transferat-o din ghiveci în grădină. Din păcate, nu s-a prins.
  Cum am ţinut cont de condiţiile de sol, lumină şi căldură, mă gândesc că poate nu a fost momentul potrivit să o transfer? Când e cel mai bine pentru ea să fie mutată?
  Şi încă o întrebare: cum se înmulţeşte?
  Mulţumesc.

 3. […] Întotdeauna aceste fructe decorative apar după înflorirea din perioada de vară, cand Ardisia formează flori  mici, sub forma de stea, albe sau roz, extrem de parfumate.  La început fructele sunt mici şi rotunde, verzi, după care se colorează în roşu sau alb, bine definit în ultima lună a anului. Trebuie să-ţi spun că fructele se formează întotdeauna sub coroana de frunze astfel încât planta pare că are un guler de bobiţe roşii, asemenea unor beculeţe de Crăciun. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *