adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (15)

In apartamente, Design Interior

Apartament de două camere, 46 metri pătrați, amenajat actual cu tușe clasice

Am auzit de multe ori formulări precum „clasic modern” sau „modern în stil clasic” și crede-mă că pentru că cei care lucrează în domeniul amenajărilor interioare este bulversant. Sunt două stiluri foarte diferite și când primești astfel de indicații te simți în ceață. Dar n-are rost să fac aici descrierea stilurilor amintite, în schimb pot să-ți arăt cam la ce se gândește un designer sau arhitect de interior când primește o astfel de temă din partea unui client. Cert este că a combina ceva actual cu tușe clasice nu este imposibil, dar formularea, la fel ca așteptările din partea clienților, adică ceea ce-și imaginează ei, contează enorm. Aici, în acest apartament de două camere, vei vedea mai degrabă o amenajarea eclectică, unde accentele clasice le vei găsi parțial în câteva elemente de finisaj și poate tăblia patului din dormitor, în schimb restul e cât se poate de contemporan, cu o surpriză plăcută la nivel de iluminat.

Da, poate că pentru mulți tușe clasice înseamnă un mobilier masiv, sculptat sau unul achiziționat de la antichități. Este și aceasta o modalitate viabilă, nu însă atunci când ai de-a face cu o suprafață mică, unde ai nevoie de spații de depozitare. Apartamentul de față a fost gândit pentru a caza turiștii, o alternativă la camerele de hotel, preferată de cei care caută un loc sofisticat în Gdansk, Polonia, în genul boutique rent apartment. Arhitectul Arkadiusz Grzędzicki a știut cum să facă ca totul să devină sofisticat, dar neîncărcat. Secretul său? O organizare logică și funcțională a spațiului, multe locuri de depozitare, care abia se ghicesc, finisaje care amintesc de clasic, câteva piese de mobilier care să atragă atenția și un iluminat pe timp de seară care transformă atmosfera.

Holul de la intrare adăpostește un dulap încăpător care devine și un element de separare față de living, dar este tratat foarte minimalist. Mânerele lipsesc, ușile fiind acționate cu sisteme push, de aceea totul pare mai degrabă o structură compactă și mai puțin un dulap. Pereții sunt îmbrăcați cu tapet din colecția Pure de la Marburg (pe care o găsești și la noi aici, aici și aici), iar în partea de jos pereții sunt tratați cu aspect de lambriu, dar profilele sunt din polistire și pltina înaltă de la NMC. Tapetul discret și plăcut se simte și în spațiul livingului, unul deschis către bucătărie. Lipsa ușilor interioare în zona de zi te face să percepi spațiul ca fiind mai amplu, dar metri pătrați sunt aceeași.

Livingul este tratat simplu, cu o canapea și un fotoliu a căror tapițerie atrag atenția prin culoare și textură. Un taburet tapițat în loc de masă face ca ambianța să pară mai confortabilă, plus că adaugă elemente decorative care se potrivesc cu ornametele de pe perete. Acestea sunt unele aplicate, din MDF și tăiate la o mașină specială, finisate ulterior în alb. Ele adaugă un plus de volum, dar și devin scenografice mai ales pe timpul serii. Mobilierul pentru tv este tratat foarte simplu, strictul necesar. În fața canapelei se află locul de luat masa, în ton cu bucătăria, deci cu mobilă albă. Câteva accente elegante la nivelul corpurilor de iluminat (suspensia The Boolm de la Kartell prin Innova la noi), prezența oglinzii și a câtorva decorațiuni cu finisaj cromat adaugă un plus de strălucire.

Bucătăria este tratată contemporan, cu o mobilă care are mânere frezate (deci nu aplicate), ceea ce nu fragmentează aspectul ei și o fac să pară mai spațioasă. Electrocasnicele sunt frumos încorporate, iar blatul negru, lucios din compozit este elegant. Pereții sunt îmbrăcați cu plăci ceramice cu finisaj în nuanța betonului, un gri ce estompează prezența hotei, una tubulară, care pare mai degrabă un uriaș corp de iluminat (celelalte corpuri suspendate de aici sunt alese în ton cu forma hotei).

Dormitorul este mic, dar plăcut decorat și pentru a distrage atenția de la dimensiunile modeste, arhitectul s-a jucat cu proporțiile. Astfel o tăblie de pat foarte înaltă și capitonată cu o țesătură import Italia vine să inducă senzația de confort, la fel ca și mocheta moale de aici. În lateralul patului în locul obișnuitelor lămpi de noptieră, au fost alese corpuri de iluminat diferite. Înspre fereastră o suspensie cu trei corpuri, în cealaltă parte o aplică de perete cu braț reglabil. Dar contează pe timpul serii și prezența scafei de la nivelul plafonului, care lasă lumina difuză în partea superioară, de unde și ambianța plăcută.

Mi-a plăcut cum a fost tratată baia, într-o manieră contemporană, cu lemn de tek, tratat să reziste la apă și oglinzi ce camuflează de fapt locurile de depozitare de la nivelul mobilierului. Vasul wc și lavoarul cu mobilier sunt suspendate, de unde și senzația de spațiu mai mare, grație faptului că pardoseala rămâne mai liberă, plus că nu mai sunt la vedere țevi. Iluminatul contează mult aici și el este complex, de la benzi LED prezente la nivel de plafon, sub mobilă de desupra lavoarului și la baza maștii de cadă, până la corpuri independente, fiecare zonă a băii, care e un spațiu mic, este pus în evidență.

Și da, în toată locuința pe timpul serii atmosfera devine mai specială, grație scafelor discrete de la nivelul plafoanelor și a poziționării corpurilor de iluminat. Până nu vezi un astfel de proiect nu-ți dai seama cât de important este modul de concepere al iluminatului într-o locuință, dar diferențele se simt înclusiv în modul în care percepi spațiul, culorile și formele. Tot ce are volum își proiectează, pe timpul serii, umbrele pe pereți și apartamentul de două camere devine feeric. O amenajare reușită, elegantă, și o combinație de contemporan cu tușe clasice frumos armonizată. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (11)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (8)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (16)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (15)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (6)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (17)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (10)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (3)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (2)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (19)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (22)adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (5)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (18)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (9)

 

 

 

 

 

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 46 mp, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (1)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 46 mp, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (2)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, arhitect Arkadiusz Grzedzicki (12)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (4)

adelaparvu.com despre apartament de 2 camere, 46 mp, Polonia, Gdansk arhitect Arkadiusz Grzedzicki (1)Foto: Projektujewnetrza

8 raspunsuri pentru Apartament de două camere, 46 metri pătrați, amenajat actual cu tușe clasice

 1. Marina spune:

  Un apartament frumos amenajat, modern, cam impersonal, dar asa si trebuie sa fie, daca e destinat inchirierii.Nu ma dau in vant dupa tablia aceea imensa,de pat, mi se pare putin disproportionata, in rest ce sa zic cam asa as amenaja si eu apartamentul pe care intentionez sa-l inchiriez.

 2. Alexandra spune:

  Buna Adela,

  Oare ai idee daca la noi se gaseste lemn de tek autentic si care ar fi pretul aproximativ? Ai un contact?
  Multumesc mult!

 3. Irina Anghel spune:

  Urmărind detaliile foto, mi-a scăpat din atenţie că este o locuinţă de închiriat. În acest caz, este un exemplu de urmat pentru bucureştenii cu pretenţii. Da, aş fi văzut tăblia patului, nu capitonată, ci o lambrisare inclusiv în lungul noptierelor – ar fi fost mai puţin impozantă volumetric şi ar fi antifonat mai bine încăperea. În rest, apreciez ambientarea, mai ales baia şi livingul din anii ’60.

 4. Alina spune:

  Oglinda de la baie e prea sus ;))

 5. […] este simplă, albă, cu un mobilier ale cărui fețe sunt cu geamuri și profile ce imprimă un aer clasic, în sufragerie locul de luat masa și biblioteca de aici au linii provensale. Dar masa masivă din […]

 6. Ioana spune:

  Draga Adela,
  Multumim pentru inspiratie si toate sfaturile. Renovez de 2 luni de zile, si am gasit foarte multe lucruri utile pe site-ul tau 🙂

  O intrebare: stii cumva unde as putea face la comanda o tablie tapitata pentru pat?

  Iti multumesc mult,
  ioana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *