Da, poţi avea o amenajare rafinată dacă mixezi stilurile, dar acest lucru nu e la îndemâna oricui. Ai nevoie de curaj, inspiraţie, educaţie şi experienţă ca să o faci. Pentru că am primit multe mailuri de la voi şi aţi vrut un răspuns clar şi cu imagini, vă ofer mai jos câteva exemple despre cum poţi îmbina stilul clasic cu cel modern dintr-unul din cele mai frumoase boutique hoteluri ambientat de designerul Kit Kemp. Aici clasicul şi modernul sunt atât de bine alăturate încât rezultatul este uimitor, un stil electric, denumit generic british contemporan.
Poate fi adaptat acest stil şi la bloc? Cu siguranţă, dar nu te aştepta să obţii acelaşi rezultat ca la The Soho Hotel într-o locuinţă mică dintr-un bloc vechi. Se potriveşte mai degrabă într-un apartament spaţios şi categoric într-o casă. Asta şi pentru că mobilierul clasic este în general voluminos şi ocupă mult spaţiu. Apoi pentru că imaginile din articol, nu uitaţi, sunt dintr-un hotel, unde nevoia spaţiilor de depozitare este mult mai mică, faţă de o locuinţă permanentă, deci când amenajaţi la voi acasă trebuie să ţineţi cont de dulapuri, dressinguri, debarale etc.
Ceea ce este însă de remarcat în interioarele acestui hotel din categoria Design Hotels este culoarea! Da, este prezentă peste tot şi îndulceşte sobrietatea maroului prezent în piesele de mobilier sau finisaje. Uită-te cu atenţie şi observă cum tapiţeria fotoliilor şi canapelelor schimbă întreaga atmosferă. De asemenea, o podea deschisă la culoare (aici mochetă) poate da senzaţia de luminozitate, deşi în rest, încăperile sunt destul de încărcate cu piese de mobilier, dar şi cu textile cu imprimeuri bogate.
Ca să obţii efectul de luminozitate într-o încăpere cu podea clasică din lemn, alege covoare deschise la culoare. Ochiul nostru percepe dimensiunea unei încăperi după cea a covorului, iar nuanţele lui sunt esenţiale în a crea o anumită senzaţie. Cu cât e mai deschis cu atât va părea mai mare. De asemenea, cu cât covorul e mai apropiat de nuanţa pardoselii, cu atât şi încăperea va părea mai generoasă. Încearcă să creezi cât mai puţine contraste la nivelul pardoselii dacă îţi doreşti senzaţia de spaţiu amplu, altfel rupi, segmentezi camera şi evident ea va părea mai mică sau mai încărcată.
Uite, când chiar îţi doreşti să punctezi o anumită zonă din casă, în special într-un spaţiu larg unde se află mai multe funcţiuni, covorul e esenţial. O pată de culoare şi marchezi exact o altă arie de interes. Ca restul să rămână unitar, ai grijă ca nuanţa pereţilor să fie aceeaşi, iar nuanţa perdelelor o poţi alege în ton cu cea a pardoselii. Astfel prelungeşti practic culoarea de la pardoseală (orizontală) spre plafon (verticală) cu ajutorul textilelor şi totul va fi armonios. Desigur, pe acest parcurs, trebuie să ai pete de culoare şi textură ca să nu pici în capcana monotoniei.
Şi dacă îţi plac seturile de mobilier în aceeaşi culoare sau ţie teamă să cumperi altceva, nu uita să te foloseşti de textile ca să obţii varietate şi să adaugi culoare. Tapiţeria mobilierului este uni? Foarte bine, atunci alege tapet şi perdele cu imprimeuri. Dacă nu viceversa, dar ai grijă la textura textilelor. Cele mate, cu modele în relief, fibră natură (in, bumbac, combinaţii de in şi vâscoză, cânepă, lână etc.), adaugă un plus de rafinament faţă de cele lucioase sau transparente (volauri). Şi dacă se iveşte un pretex de a adăuga alte pete de culoare (tăblia de pat, perne fantezie) alege-le în contrast cu tapiţeria, dar în legătură cu alte elemente din cameră (pe canapea perne asoratate draperiilor, tăblia de pat în nuanţe apropiate de lemnul mobilierului).
Şi într-un ambient foarte curat şi clar conturat cu tonuri apropiate între mobilier şi finisaje, câteva accente de culoare fac minuni. Spre exemplu taburetele îmbrăcate într-un material colorat şi asortat cu abajurul lămpilor chiar schimbă atmosfera, mai ales pe timpul serii când un interior se schimbă radical sub influenţa luminii lămpilor. De altfel, corpurile de iluminat bine alese contează nu doar ca estetică, ci mai ales în creionarea atmosferei. Fereşte-te să alegi la set, ci mai degabră diferite pentru fiecare zonă în parte, ăsta e unul dintre secretele unui interior reuşit. Deci, ai văzut că se poate să ai un interior clasic, dar totuşi colorat. Sper că ţi-au prins bine sfaturile, iar imaginile te-au inspirat.
Câteva date despre The Soho Hotel ţi-ar prinde bine. A fost construit pe locul unei foste parcări supraterane, iar rezultatul este fabulos. Este situat în centrul în Londrei, unde viaţa de noapte e animată de cafenele şi baruri, dar de aici se poate ajunge uşor şi la multele locuri turistice, în special muzeele renumite ale capitalei Marii Britanii. Hotelul are 91 de camere, incluzând apartamentele, şi a fost în întregime decorat de către designerul Kit Kemp.
Designerul, care este şi proprietar de hoteluri, a gândit fiecare cameră diferit, a folosit multe opere de artă din colecţia sa personlă şi s-a jucat cu texturile, culorile şi piesele de mobilier pentru a obţine o atmosferă cu totul specială, un stil ecletic vibrant şi surprinzător. Cât costă o cameră? Preţurile pornesc de la 290 de lire sterline pe noapte pentru o cameră simplă (Superior room); de la 430 de lire pentru Luxury Junior Suite; 1380 de lire sterline pentru Penthouse 502 pe noapte; 1615 lire sterline pentru Penthouse 500 pe noapte şi 4140 lire sterline pentru Terrace Suite. Rezervări poţi face aici.

Sculptura de Fernado Botero la The Soho Hotel
[…] să adaptezi piesele vechi. Dar au reușit să le combine astfel încât să obțină un ambient plăcut pentru a locui aici, dar și pentru a munci acasă. Să vedem […]
[…] Fără dubiu este în topul listelor mele de preferințe ambientările pe care le creează, o adevărată sursă de inspirație despre care merită să-ți scriu. Britanica este de altfel și în cea mai fericită postură de a […]
[…] sau arhitect de interior când primește o astfel de temă din partea unui client. Cert este că a combina ceva actual cu tușe clasice nu este imposibil, dar formularea, la fel ca așteptările din partea clienților, adică ceea […]