adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (38)

In apartamente, Design Interior

Dintr-un dormitor au făcut două camere pentru copii

Este foarte clar că multe din locuințele aflate în blocurile vechi nu mai sunt conforme cerințelor actuale de viață, asta numai dacă ne gândim câte noi electrocasnice există acum. Așa că mulți oameni vor să schimbe configurația apartamentelor și nu întotdeauna se poate asta. În cazul de față a fost posibil, dar proprietarii au fost prevăzători și au cerut o expertiză tehnică pentru a vedea dacă poate fi remodelat. Abia după ce răspunsul a fost pozitiv l-au achiziționat, dar mai departe au apelat la un designer de interior care le-a redesenat foarte interesant planul casei. Dintr-un singur dormitor (de circa 22 mp) au fost făcute două camere pentru copii (a școalrului de 9,5 mp, a bebelușului de 11, 5 mp), suprafața băii a fost mărită (la 5,9 mp de la 2,2 mp), ba chiar s-a mai făcut un al doilea wc de serviciu (1,7 mp), iar zona de zi a fost și ea deschisă, bucătăria comunicând direct cu livingul. Dar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că mobilarea și decorarea au transformat total atmosfera de bloc și au imprimat senzația de casă la curte. Dar hai să-ți spun mai multe după ce-ți atașez planurile comparative de dinainte și după renovare.

Planul apartamentului înainte de reamenajare

Planul apartamentului înainte de reamenajare

Planul apartamentului după reamenajare

Planul apartamentului după reamenajare

Locuința are circa 93 de metri pătrați și inițial era împărțită în trei camere, hol, bucătărie, baie separată de wc. După reamenajare, deși spațiile au fost deschise în zona de zi, s-a reușit obținerea mai multor spații, plus suficient loc de depozitare. Designerul Valery Belousov a luat în calcul ca aceasta locuință dintr-un bloc stalinist din Moscova să devină conform cerințelor proprietarilor una cu personalitate, dar neapărat cu loc separat pentru fiecare dintre cei doi băieți, unul de vârstă școlară și celălalt încă bebeluș, să existe locuri pentru două birouri destinate adulților unde să poată lucra la calculator, neapărat două băi și un spațiu de zi unde să poată primi oaspeți în vizită.

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (28)

În camera copilului de vârstă școlară spațiul a fost exploatat la maximum pentru a exista loc de studiu, de dormit, dulapuri, dar și o zonă liberă pentru joacă. Designerul a prevăzut un ansamblu compact de mobilă ce include patul deasupra biroului, iar pe peretele opus peretele este îmbrăcat cu plută peste care s-a lipit un material textil. Deși pare că este un tapet, peretele este ca un panou în care se pot înfige diverse lucruri, poze, notițe, astfel încât să fie ceva interactiv. Țesătura a fost imprimată digital după o imagine cumpărată dintr-o bancă de poze.

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (29)

Mi-a plăcut abordarea designerului în privința reconfigurării spațiilor, mai ales în zona dedicată copiilor și în privința amplasării celei de-a două băi, mai exact un wc de serviciu. S-au obținut multe zone funcționale în casă, adică tot ce și-au dorit proprietarii, plus zone de depozitare, dar acest lucru nu a afectat vizual spațiu, adică nu pare încărcat de obiecte. Toate dulapurile au fost realizate la comandă pentru a fi perfect încadrate și pentru a putea fi folosit tot spațiul dintre pardoseală și plafoane în diversele încăperi.

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (31)

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (34)

Pictura murală, realizată de către un artist vizual, a fost folosită în camera bebelușului, unde aceasta migrează și pe partea interioară a ușii pentru a elimina senzația de spațiu îngust în zonă.

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (33)

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (35)

Apoi, prin materiale, cum ar fi tapet în wc-ul de serviciu s-au creat iluzii optice, respectiv și ușa a fost îmbrăcată la interior cu același tapet pentru ca încăperea să nu pară sufocantă. Practic, prin acest lucru s-a diminunat prezența vizuală a ușii în spațiul mic.

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (26)

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (27)

Pe fostul hol, acum deschis către living a fost loc pentru amplasarea pianiei, încadrată de două vitrine, zonă în care s-a găsit și poziția perfectă pentru fotografiile de familie. Fiind mai departe de ferestrele din living, designerul a prevăzut ca aceste corpuri de vitrină, realizate la comandă după desenele ei, să aibă interiorul placat cu oglinzi și rafturile din sticlă, pentru un plus de strălucire și luminozitate în zonă.

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (2)

Zona de zi este una cu o abordare simetrică în privința amplasării pieselor de mobilier, ceea ce imprimă ordine, chiar dacă tapițeriile, texturile și culorile diferă de la o piesă la alta. Biblioteca include și locul pentru tv, dar două uși culisante maschează prezența ecranului.

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (14)

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (13)

Bucătăria este cu adevărat elegantă și aspectul ei tehnic este diminuat printr-un accent de culoare în contrast în zona plitei. Aici abordarea este una de-a dreptul artistică, transformând locul într-un punct de atracție. E adevărat că și materialele folosite în rest sunt prețioase, de la marmura ce plachează pereții și formează blatul și până la mânerele aurite. Culorile nu lipsesc, dar ele sunt pe suprafețe mici, însă efectul lor se simte. Este vorba despre tapițeria scaunelor și țesătura ce formează abajului lămpii din zonă.

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (18)

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (20)

Dormitorul matrimonial suprinde la prima vedere prin nuanța intensă prezentă la nivelul tapetului ce îmbracă zona patului, continuată de o nuanță similară de vopsea în folstul balcon, acum încorporat în ansamblul încăperii. Organizarea este logică, dar decorul creionează atmosfera. Mi-a plăcut locul pentru cele două birouri, mai exact pentru laptopuri, care este separat de restul camerei prin draperii. Practic, draperiile sunt puse exact unde se termina inițial camera, dar acum sunt folosite nu doar pentru initimate, ci și pentru demarcarea zonelor funcționale.

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (1)

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (8)

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (10)

Pe peretele opus patului un ansamblu de dulapuri este prevăzut pe toată lungimea camerei. Deși inițial aici era locul de pat, designerul a avut în vedere cea mai bună poziție pentru un generos loc de depozitare. Altfel, după ușă ar fi trebuit să retragă dulapul, ceea ce ar fi dus la micșorarea substanțială a locului pentru haine, dar nici estetic nu ar fi arătat grozav.

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (5)

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (4)

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (6)

Este o locuință unde preferința pentru clasic a proprietarilor a fost respectată, dar frumos reiterpretată eclectic de către designer, care a folosit piese, țesături și elementele dorite de către proprietari, dar le-a combinat într-o manieră originală, creând contraste inedite de texturi și culori. Cu siguranță că nu ți-ai fi dat seama că este vorba despre o locuință de bloc văzând decorul, deci uite că se poate și altfel. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (22)

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (23)

adelaparvu.com despre apartament de 93 mp,Moscova, Design Valery Belousov, Valery Design, Foto Sergey Ananiev (25)Foto: Sergey Ananiev

2 raspunsuri pentru Dintr-un dormitor au făcut două camere pentru copii

  1. ana spune:

    Buna ziua, imi place tapetul-harta! M-ati putea ajuta cu mai multe detalii? (producator, pret etc). Multumesc!

  2. sandu spune:

    visator la stele ceva stiintific., o copilarie frumoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *