Când privești imaginile din această locuință n-ai niciun dubiu că este vorba despre casa unor români. Și e tare frumos așa! Covorul vechi de la străbunica are peste 100 de ani și colorează de minune livingul nu doar prin nuanțele lânii prelucrate și vopsite manual, ci și prin amintirile dragi despre bătrânii familiei. Și e excelent acompaniat de mobilă din lemn și canapea create și fabricate la noi în țară. Dar am multe să-ți spun despre apartamentul de trei camere din București, care pare atât de firesc și familiar aranjat că nici n-ai bănui că la mijloc a fost vraja unor designeri talentați. Și despre asta e și vorba când apelezi la un designer – să știe să-ți compună acel decor în care să te regăsești cu totul. Dacă ți-aș spune că la început Camelia visa la un stil romantic, vintage, iar Daniel la neoane și minimalism ai crede că exagerez, dar cu ajutorul a doi adevărați artiști s-au redescoperit pe ei. Dar hai să-ți spun mai multe.
Poate că în iureșul de informații și idei ești atât de acaparat de o imagine încât nu mai analizezi ce-ți place cu adevărat. Camelia pictează în timpul liber și a fost mereu atrasă de finisaje antichizate și decoruri care spun o poveste, exact cele care ar merita reproduse în culori pe pânză. Daniel pe de altă parte, foarte pragmatic, ingenios și atent la detalii este pasionat de muzică și și-a dorit o locuință în care muzica să fie cea care colorează spațiile. Dar când cei doi tineri s-au întâlnit cu cuplul de designeri de la Val Decor, adică Alia și Daniel, discuțiile au fost purtate către obiecte personale, dragi pe care și le-ar dori să le aibă în casă. Atunci, Camelia n-a ezitat să spună despre covoarele și cuverturile de la bunica și străbunica ei pe care le-a păstrat cu gândul că le va găsi cumva loc în viitorul ei cămin. Și de aici a urmat restul…
Da, contează enorm ca în casa ta să te înconjori de obiecte care vorbesc despre tine și despre ai tăi și atunci când n-ai încredere că le poți potrivi cu un stil urban, poți apela la designeri. Pornind de la țesăturile tradiționale, Alia și Daniel au descusut fir cu fir tot ce le-ar fi plăcut tinerilor lor clienți să aibă acasă și au ajuns să audă de la ei următoarele: să fie lemn, să fie trainic, să fie cald, să fie colorat, dar nu exagerat, să existe cărămidă, să fie lumină, să aibă loc ea pentru pictat, el pentru cântat, să aibă o sufragerie primitoare și o cameră de noapte odihnitoare, să se simtă ca acasă la părinți, pe alocuri ca în vacanță, să fie relaxant, dar nu fantezist, să fie așezat, dar nu sobru, să fie modern, practic și cu tot confortul actual posibil, dar și plăcut și familiar. Ei bine, după șase luni de muncă au ajuns să vadă cu ochii lor că toate enunțurile lor sunt perfect valabile.
Designerii spun că secretul este să existe o temă, iar după asta abordarea devine clară. Au început cu compartimentările. Au avut grijă ca două camere să fie unite pentru a alcătui noul living, în care să existe zonele de hobby – colț de pictură pentru Camelia, loc de chitară pentru Daniel, dar și sufrageria, cu o masă sănătoasă (cumpărată de la Kika) și scaune deosebite, unele semnate de designerița Irina Neacșu, celelalte de la European Heritage, fabricate la Târgoviște. Apoi au avut grijă cu finisajele, respectiv cu salvarea și îmbunătățirea a ceea ce exista deja: parchetul din lemn masiv. Acesta a fost rașchetat și lăcuit. Apoi, ușile interioare schimbate și în loc de modele din MDF au ales să fie unele din lemn masiv de stejar lăcuit și cu geamuri (de la Carp Company din Murgeni, Vaslui) pentru a lăsa lumina să circule la interior. Ba mai mult, din living către bucătărie au mai decupat o fereastră interioară pentru a asigura și mai multă luminozitate în spațiul de gătit. Apoi, în baia mare au mutat cada în partea opusă, căci te loveai de ea când intrai în micul spațiu, iar în locul ei au prevăzut lavoarul. Holurile au devenit spații pentru depozitare, dar și pentru detalii decorative sugestive.
Uite, în final livingul a devenit luminos și plăcut. Canapeaua confortabilă de la Mobila Dalin din Reghin este acompaniată de perne cumpărate dintr-un târg cu obiecte tradiționale din Cluj. Apoi mobila este din lemn de brad furniruit cu stejar, desenată simplu, funcțional de către designeri, care au avut grijă să o și producă. Inclusiv măsuța din living, un blat simplu în formă de L peste un buștean este creată de cei doi designeri de la Val Decor. În jurul stâlpului au prevăzut o altă piesă desenată de ei numai bună ca loc pentru tv și loc de depozitare. Fereastra din zona de pictură a devenit și loc de lectură, grație băncii care maschează caloriferul, iar peretele din zona de muzică a fost îmbrăcat cu cărămizi (de la Dedeman) montate bucată cu bucată. Tablourile au fost înrămate de către designeri și așezate asimetric pe peretele din dreptul sufrageriei, acolo unde se găsește și tabloul cu copaci pictat de Daniel Tufiș, toate prinse de simeze fixate cu dibluri de la Kon Art. Corpurile de iluminat de la Domicilio și Kare se regăsesc ca aplice și deasupra mesei, dar pentru abajurul din living au apelat la designerița Alina Turdean, care a reprodus în modelul corpului desenul de pe covor. Draperiile înflorate sunt în ton cu tema, dar și cu tablourile Cameliei și preferințele ei inițiale de stil romantic.
Bucătăria simplă, imaculată, a fost realizată pe comandă după schițele designerilor, care au ales inspirat și faianța sub formă de cărămizi, dar într-o nuanță plăcută de crem și cu finisaj satinat (nici mat, nici lucios) achiziționată de pe Valea Cascadelor de la Progetto Casa, loc de unde a fost cumpărată și gresia cu model patchwork. Masa și scaunele au tentă rustică și sunt din lemn masiv fabricate de Szel Mob din Odorheiul Secuiesc, de unde au fost comandate și noptierele și comoda din dormitor. Da, în camera de odihnă cei doi soți și-au dorit o saltea confortabilă, dar care era foarte lată și ca atare a fost nevoie de un pat mai altfel. Alia și Daniel au conceput patul și l-au produs, dar pentru tăblie au comandat pernele confortabile la Divanissimi din Brașov, care le-au croit după schițele designerilor. Și tot în dormitor ușile lamelare de la Hornbach au devenit fețele dulapului generos pentru haine. Vopsite antichizat și lăcuite cu lac mat au devenit mai estompate, lăsând draperiilor colorate croite la Red Style rolul de a anima atmosfera aici. Și da, tablourile Cameliei decorează frumos și această încăpere.
Dar să nu crezi că holul e mai prejos! Aici, o cuvertură veche a devenit fața unuia din dulapurile de haine, dar și rama pentru oglindă. O idee ingenioasă a designerilor care astfel au salvat bucăți prețioase din amintirile familiei Cameliei, îndurerată că țesătura se degrada. Părțile cu probleme au fost înlăturate, iar cele bune, uite, au transformat un dulap banal într-unul unicat. Și băile sunt frumoase, îmbrăcate în mozaic, iar pentru mobilă au ales lemn de plop, foarte ușor și bine tratat ca să reziste la umezeală. Obiectele sanitare și bateriile le-au achiziționat de la Romstal, iar mici obiecte de la Zara Home, loc de proveniență și a butonilor pe care-i vezi la mobila din casă. În baia mare oglinda a fost decorată cu sfoară de către designeri, iar tablourile colorează atmosfera. Multă muncă și multă migală, care i-a costat pe cei doi soți circa 30.000 lei numai partea de manoperă și parțial finisajele, fără mobilă și decorațiuni, dar acum se simt acasă. Călătoresc destul de des, dar de fiecare dată când ajung în locuința lor o stare de bine îi învăluie. De ce? Pentru că toată casa vorbește despre ei, despre familia lor și despre faptul că sunt români, adică le place să primească oaspeți, gătesc și mânâncă cu plăcere și nu uită să-și dea frâu emoțiilor fie prin culori așternute pe pânză, fie prin acorduri la chitară. Bravo lor și designerilor! Mi-a plăcut tare mult locuința asta! Sper să te inspire și pe tine!
Foarte, foarte frumos! Mi-ai dat niste idei minunate, Adela! Eram nehotarata dar acum stiu ce voi face si cum voi face. Multumesc.
Cand exista talent si pasiune rezultatul este minunat.
Foarte frumos! <3
Buna Adela! Ai idee unde au gasit acele plinte albe pe care le-au pus in locul celor clasice de lemn, asortate cu parchetul? Sunt din lemn natural? Imi plac rau! multumeeesc 🙂
Plinte gasiti la Diego. Sunt din MDF.
foarte frumoasa podeaua din bucatarie, nota 10
Buna ziua! Plintele sunt realizate tot de firma Carp, firma de usi. Multumesc!
Livingul e foarte frumos, chiar daca eu personal nu sunt foarte de acord cu privitul la televizor de la o asa mica distanta, ar fi putut pozitiona pe lung. Iar scaunele cu ochi sunt de milioane. Ca si baia, de altfel, imi place ca e moderna.
V
Baile sunt superbe.
O oaza de incantare este acest apartament. Felicitari!
O intrebare: mobila de bucatarie de unde este achizitionata?
Multumesc
O amenajare tare reușită!
Ai idee unde se pot cumpara aceste Covoare, as lua unul chiar daca nu ar fii vechi, doar se poate face ceva asemanator sau chiar identic.
superb! o amenajare occidentala si romaneasca in acelasi timp, daca pot spune asa…originalitate, caldura, asta imi inspira…frumos!
Arata foarte bine! Si eu incerc sa amenajez un living unde este nevoie de cel putin doua lustre si imi era teama sa pun doua lustre diferite, dar arata foarte bine daca sunt in acord cu celelalte piese.
Aveti idee de unde este lustra colorata (cea cu portocaliu)?
Buna ziua,
ma intereseaza sa stiu de unde a fost cumparat mozaicul?
Multumesc.
Frumos… Dar nu e 100% Traditional Putin este si din stilul Franzuzesc .:) dar e un vis frumos Lumina , cald,Liniste
Absolut minunat!
Vai!!! Cât e de frumos! Ador gresia din bucatarie, covorul vechi…draperiile….imi place totul! Sunt cu adevărat fascinata. Felicitări!!!
Buna seara, blatul de bucatarie de unde este achizitionat? Este din lemn masiv sau MDF?
Multumesc,