adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (4)

In Constructii, Romania Mea, Shopping

Tâmplăria din lemn stratificat de la Călărași ajunge în Suedia, Franța, Belgia. Acum, soții Ianici vor să deschidă pe lângă fabrică și școală de tâmplărie

Nu m-aș fi gândit că la Călărași pot să găsesc o fabrică unde să se facă tâmplărie din lemn masiv stratificat, ferestre, usi interioare, usi exterioare, usi glisante, care să ajungă de succes peste hotare, căci comenzile sunt către Suedia, Franța, Belgia, Austria. Și asta pentru că atunci când ne gândim la lemn masiv mai degrabă ne îndreptăm atenția către zona de munte, dar soții Ianici fac asta de 21 de ani, adică din 1995. Începuturile au fost timide, iar Laurențiu Ianici râdea povestidu-mi că primele două uși le-a făcut în circa patru luni, glumind „de zici că le-am făcut la pilă”, iar înainte de a le livra și-a retezat și o parte din degetul mare de la mâna stângă. Însă nu s-a descurajat. A crezut cu tărie că poate să facă mai mult și mai bine, iar acum demonstrează din plin asta. Alături de soția sa Mari lucrează zi de zi aici la mica lor fabrică, pe care au reușit să o doteze cu utilaje perfomante a căror eficiență se vede în calitatea, rezistența în timp, dar și în prețul tentant, care e cu doar cu circa 25-30% mai mare comparativ cu tâmplăria PVC care imită lemnul. Dar hai să-ți spun mai multe.

Laurențiu Ianici are o poveste de viață plină de peripeții. Când era copil unul dintre modelele sale a fost unchiul său, tâmplar de profesie și basis în timpul liber. De la el a învățat multe, dar a preluat de la acesta pasiunea pentru muzică. La 14 ani a reușit să-și facă prima chitară din lemn și a urmat calea muzicii până în 1995. A cântat în trupe ce întrețineau atmosfera la petreceri, a călătorit mult și prin străinătate, dar în acel an 1995 s-a întâmplat ceva ce l-a marcat pe viață. Unul dintre colegii săi de trupă a murit într-un accident de mașină. L-a speriat atât de tare încât a decis să renunțe la muzică. Ce putea să facă? Firesc, ceea ce îi arătase unchiul său când era mic: tâmplărie din lemn. A închiriat un spațiu mic și friguros, l-a dotat cu minimum necesar, dar era fericit că are atelier. Primele comenzi au fost două uși din lemn masiv. I-au trebuit patru luni să le termine pentru că era obsedat să iasă perfect. Atunci i se păreau că au ieșit bine, acum spune că era departe pentru că tehnologia a avansat mult și lucrul exclusiv la mână e doar o amintire.

Încă de la început alături de el a fost Mari, soția lui, și împreună au crescut încet, dar bine micul lor atelier. Mari spune că soțul ei devenise atât de preocupat de mașini și utilaje încât îi era teamă că dacă merg la vreun târg, în loc de vacanță sau vreo îmbunătățire la ei prin casă, sigur Laurențiu ar fi optat pentru o mașinărie pentru prelucrat lemnul. Dar Laurențiu s-a documentat mult și a mers la târguri, a vizitat și firme de profil din Germania pentru orice dilemă privind tâmplăria pe care o făcea. A aflat nu doar multe dintre secretele meseriei, ci și de echipamentele perfomante, accesorii și feronerie care pot face tâmplăria să fie durabilă, rezistentă și aspectuoasă.

La începuturile anilor 2000, după intrarea în UE, la sfatul unor prieteni au aplicat pentru obținerea unor fonduri în valoare de 18.000 de euro, dar nu se gândeau vreodată că o să le obțină pentru că spuneau că sunt mici și neimportanți. Dar le-au obținut. Laurențiu mi-a povestit că atunci când a fost sunat să meargă pentru completarea actelor a crezut că este chemat pentru a lua măsurători la ferestre, așa că și-a luat ruleta, carnețelul, creionul și nevasta. Dar s-au trezit într-un birou unde li s-a spus că au primit banii pentru dotarea atelierului. Poți să-ți închipui ce a făcut Laurențiu cu banii, nu? A cumpărat în secunda doi utilaje second hand pentru făbricuța lor. Și pentru că totul a mers ca pe roate, consiliera de la București care i-a supravegheat pentru implemtarea fondurilor le-a spus că merită să mai acceseze încă un fond, de data aceasta de 78.000 de euro. Ei bine, și acești bani au fost investiți în dotarea fabricii.

De la un simplu atelier, acum soții Ianici au o mică fabrică unde utiliajele moderne le asigură tot necesarul pentru o prelucrare ca la carte a lemnului. Au opt angajați, care de cele mai multe ori trebuie doar să știe să manevreze utilajele și elementele din lemn masiv. Pe lângă fabricarea ferestrelor și ușilor, există și o vopsitorie la standarde europene, dotată cu tot ce trebuie. Așa că și finisajele ies excelent, iar Laurențiu folosește și lacuri și baițuri de cea mai bună calitate. Nu de alta, dar i-ar părea rău să strice totul la final.

Dar cum adică tâmplărie din lemn stratificat? Am întrebat pentru că mostrele arătate erau destul de grele, în special la uși. Am aflat că o ușă de exterior din lemn stratificat poate ajunge să cântărească și 90-110 de kg. Eu mă gândeam că lemn stratificat înseamnă foi de frunir, dar nu, sunt elemente din lemn masiv, cușaci dacă vrei de 4 x 4 cm în secțiune, dar fiecare cu fibra lemnoasă altfel orientată, lipiți între ei. De aici și greutatea foarte mare în cazul ușilor. Plus că acestea au foi de aluminiu sub finisajul exterior, ceea ce le asigură o rezistență excelentă. Pratic, nu pot fi sparte. Ideea aceasta cu panouri de alumniu i-a venit lui Laurențiu după ce a văzut standardele impuse de asiguratori în Suedia. Păi dacă nu ai ușa cum trebuie, adică antiefracție și rezistentă mai plătești în plus pentru asigurarea casei. De aceea mulți occidentali aleg mai ales pentru elementele definitorii ale unei locuințe produse de calitate.

În privința ferestrelor la fabrica Ianici se pot face pe comandă multe tipuri, de la cele standard la forme neobișnuite cum ar fi trapezoidale, octogonale sau curbate. Laurențiu Ianici m-a și dus prin orașul Călărași să-mi arate unde au montat tâmplărie și la fiecare casă, apartament sau magazin îmi spunea și o mică poveste, anul în care a montat-o, despre finisaj, despre tipul lucrării. Este fără îndoială un om pasionat și ambițios, dar ceea ce mi-a plăcut mult a fost sclipirea din ochii lui când mi-a arătat cum funcționează utilajele din fabrică. Soția sa mari mi-a confirmat că acestea sunt marea lui plăcere și satisfacție. Dacă majoritatea bărbaților sunt atrași de mașini, Laurențiu este înnebunit după utilaje de prelucrare a lemnului.

Și pentru că în 21 de ani au avut parte de angajați care au venit și au plecat, iar cel puțin patru și-au deschis propriile ateliere, lucru lăudabil pentru cei doi soți, care sunt mândri de asta, au văzut că în materie de meșeriași lucrurile nu sunt pe roze. Da, poate că la Călărași, unde orașul este mic, ai zice că nu e forță de lucru, dar Mari și Laurențiu nu vor să accepte situația, ci vor să facă ceva pentru ca lucrurile să evolueze înspre bine. Și-au propus ca cel mai târziu anul viitor să deschidă o școală de tâmplărie, unde cei dorinici să învețe să facă ferestre și uși să aibă parte și de practică, să știe exact ce presupune această meserie. Fiind relativ aproape de București este foarte posibil ca din capitală să aibă nu doar clienți pentru tâmplărie, ci și viitori cursanți.

Probabil că te întrebi referitor la prețuri, chiar dacă ți-am spus în deschidere că în comparație cu tâmplira PVC cu folie ce imită lemnul tâmplăria Ianici este cu doar 25-30% mai ridicată ca și preț final. Ei bine, prețurile pornesc de la 200-250 de euro plus TVA în sus, pe metru pătrat, în funcție de complexitatea tâmplăriei din lemn statificat. Există posibilitatea ca pe o parte tâmplăria să fie finisată într-o culoare, iar pe cealaltă parte în alta. Și ai numeroase culori la dispoziție nu doar cele în textura lemnului. Însă anul acesta la fabrica Ianici va fi produsă și tâmplărie din alumniu îmbrăcată în lemn. La aceasta cu siguranță prețurile vor fi diferite.

Dar poți să afli toate detaliile legate de costuri și montaj direct de pe site-ul lor www.ecostrat.ro unde la contact găsești și telefonului lui Laurențiu Ianici tel 0722 383 098, iar aici ai pagina lor de Facebook unde poți vedea o mică parte din poze de la lucrările lor, majoritatea clienților fiiind evident din București. Și crede-mă că în realitate totul arată mult mai frumos decât în poze. Mi-au plăcut soții Ianici și mi-a plăcut și ce-am văzut la fabrica lor, așa că dacă-ți dorești tâmplărie din lemn stratificat cere-le o ofertă. Mai jos ți-am postat și un filmuleț din fabrică pe care l-am înregistrat cu telefonul meu, dar important este să-ți dai seama de utililajele perfomante. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (6)

Domul Laurențiu Ianici a fost discret, dar tot l-am prins într-una din poze, în timp ce-mi arăta micul showroomul din fabrica pe care o conduce.

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (5)

Tâmplaria pe care o poți comanda aici poate fi finisată în culori diferite la interior și exterior.

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (7)

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (8)

Secțiune dintr-o ușă de exterior unde se vede îmbinarea lemnului, dar și panoul de aluminiu inserat în structura ei.

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (4)

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (9)

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (10)

Cum poți verifica dacă o fereastră are trei sau doi geamuri? Simplu, aprinzând o brichetă în fața geamului ca să vezi rreflexia luminii flăcării. După cum spunea și domnul Laurențiu Ianici e fizică de clasa a șasea 🙂

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (11)

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (22)

Pentru finisajul tâmplăriei pot fi folosite diverse nuanțe, de la vopseluri speciale pentru lemn la baițuri colorate.

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (15)

Un CNC special decupează ramele conform proiectului.

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (14)

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (16)

Îmbinările ferestrelor se fac exclusiv cu ajutorul mașinilor.

 

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (18)

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (19)

Structuri pe curb pentru viitoarele ferestre de la o casă veche ce urmează a fi renovată.

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (20)

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (21)

Rumegușul din fabrică este reciclat pentru îmcălzirea încăperilor. Din el se fac brichete care sunt mai apoi arse în centrala termică pe lemn.

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (13)

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (1)

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (24)

La fabrica Ianici se pot face și uși glisante, diverse mărimi și modele.

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (23)

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (2)

adelaparvu.com despre tamplarie din lemn stratificat, tamplaria Ianici, Calarasi (3)

 

18 raspunsuri pentru Tâmplăria din lemn stratificat de la Călărași ajunge în Suedia, Franța, Belgia. Acum, soții Ianici vor să deschidă pe lângă fabrică și școală de tâmplărie

 1. Ramona spune:

  foarte interesant, o sa tin minte fabrica pentru cand voi avea casa mea !

 2. Cristina spune:

  Bravo si succese in continuare!

 3. Fanel spune:

  Buna Seara!

  Am sa-i tin minte si cand voi schimba tamplaria de la casa, pe care o am de pvc o sa ii contactez, poate pana atunci vor mai scadea si Preturile prohibitive pe care le practica in Romania…Apropo ce garantie ofera produselor facute de ei?

 4. mihaela spune:

  Am trimis o cerere de oferta acestei firme, ma intereseaza subiectul. Am primit un replay care ma asigura ca in 24 de ore voi primi un raspuns. A trecut o saptamana…

  • Adela Parvu spune:

   Mihaela, de ce nu suni? Si mie mi se intampla sa primesc mailuri, dar care intra in spam. Si nu ma gandesc sa verific zilnic spamul. Insa daca trimiti un mail si dupa aceea dai si un telefon e mai sigur totul 🙂

 5. kiku spune:

  Nu sunt deloc seriosi. Iti promit la tel multe si apoi nu mai raspund. Am sunat,am trimis email cu masuratori…nu-ti raspund. Am renuntat pentru ca banuiesc ca asa sunt si lucrarile lor.
  Nu-I recomand!

 6. Andrei spune:

  Am avut o colaborare cu ei si va sugerez sa-i evitati.
  La inceput pareau oameni dedicati pentru succesul afacerii lor, motiv pentru care am acceptat sa semnez contractul cu ei.
  Mi s-a solicitat o suma de avans foarte mare (80% din valoarea comenzii), pe care am achitat-o, pentru ca pareau a fi oameni seriosi.
  Au fost foarte disponibili in faza de vanzare, insa dupa ce si-au primit avansul pentru lucrare au devenit extrem de neseriosi: raspundeau foarte greu la telefon (dupa 2-3 saptamani de insistente), iar la email nici atat.
  Executia lucrarii a durat insuportabil de mult; ceva de genul 8-9 luni !!!

 7. Carmen spune:

  Nu recomand aceasta fabrica de ferestre, respectiv pe dnul Ianici. Probleme incepand de la montaj iar dupa 3 ani uneia dintre ferestre i s-a defectat sistemul de închidere Maco. Totodata, comparativ cu celelalte ferestre produse de un alt fabricant si montate in aceeasi perioada, lacul este un pic afectat de intemperii. Acum incerc sa gasesc pe cineva sa-mi repare fereastra. Nu am reusit sa-l mai contactez pe dnul Ianici. Ferestre scumpe, imperfecte si oameni lipsiti de profesionalism, foarte buni pe partea de marketing in schimb.

 8. carmen spune:

  Observ ca nu doriti sa imi publicati comentatiul
  privind calitatea produselor si seriozitatea dl Ianici, care in continuare se foloseste de interviul de pe blogul Dvs pentru a-si gasi alti clienti, asa cum a fost si cazul meu. Speram ca poate asa imi vede si el comentariul cand isi face reclama noii firme si poate imi repara fereastra.

  • Adela Parvu spune:

   Bună ziua Carmen! Oricât am fi de supărați tot prin comunicare directă se rezolvă lucrurile. Și dacă nu se rezolvă există instituția Protecția Consumatorului unde poți face reclamații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *