adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (60)

In Case, Design Interior

Au cumpărat terenul, l-au studiat doi ani și abia apoi și-au făcut casa

Am mai spus-o și o repet: contează foarte mult să știi ce-ți dorești până la detalii ca să simți că ți-ai îndeplinit visul. Când vine vorba despre casă e important să-ți urmezi visul, dar să faci și pașii pragmatici necesari pentru a-l atinge. Mi-a plăcut istoria acestei case care s-a născut din dorința proprietarilor de a locui într-o casă eco înconjurată de vegetație. Dar ce înseamna eco pentru ei? O casă în armonie cu peisajul, una care să nu dăuneze mediului și nici sănătății lor. Primul pas pe care l-au făcut a fost să-și stabilească o rază de 120 de kilometri în jurul orașului unde vor căuta terenul pentru viitoare casă. Nu s-au grăbit, ci au vrut ca totul să fie făcut cu responsabilitate. Au vizitat multe proprietăți și loturi de teren și de fiecare dată au pus întrebări, s-au documentat și au aflat tot mai multe lucruri. Așa le-a fost și mai clar ce și cum doresc și așa au reușit să găsească și terenul pe placul lor. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (4)

După ce au cumpărat terenul nu s-au apucat imediat de construit, ci în mod intenționat au așteptat încă doi ani de zile. Dar n-au așteptat stând în locuința lor din oraș, ci au vizitat regulat locul unde va fi ridicată casa lor. Au studiat vegetația, cum bate soarele, cum este vremea în diverse anotimpuri. S-au dus acolo ca și cum ar face excursii la final de săptămână, ca și cum și-ar fi dorit să fie acceptați și să se împrietenească cu zona. Este o abordare mai ieșită din comun, mai ales în ziua de azi cînd toată lumea se grăbește, dar cu siguranță le-a prins tare bine pentru viitoare casă. După astfel de experiențe, după ce practic și-au studiat viitoarea grădină, au avut timp să-și cunoască și vecinii s-au întâlnit cu arhitectul care le-a proiectat casa pe gustul lor.

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (2)

Acum, casa de abia se vede din depărtare pentru că e gândită în acord cu vegetația. N-au vrut să sacrifice nici un copac sau arbust, așa că generoasa locuință de circa 320 de metri pătrați cu tot cu terase se întinde printre copaci, arbori și tufele de munte unde au ales să se stabilească, adică la o altitudine de 800 de metri. Arhitectul a înțeles foarte bine dorințele proprietarilor și a avut grijă ca și amplasarea casei, orientarea ei în raport cu punctele cardinale, cu peisajul să fie conform concepției de casă eco. Zidurile groase de 60 de centrimetri, construite pe principiile tradiționale, dar izolate cu materiale actuale vin să ofere un climat cu o temperatură relativ constantă pe parcursul anului. Tencuielile și zugrăvelile sunt unele naturale și ele lasă pereții să respire. Panouri solare sunt montate eficient nu doar pe casă, ci și în lateralul ei pentru a capta cât mai mult timp razele soarelui.

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (18)

Interiorul însă nu trădează tehnologiile eco, ci are un șarm de-a dreptul rustic. Fiind o casă din Spania, proprietarii au ținut cont de tradiția locului și au ales pentru finisaje materiale tipice zonei, începând de la zugrăveli în tonuri neutre, blânde până la placări ceramice pentru pardoseli. Multe obiecte cumpărate de prin târguri și magazine de antichități creionează detaliile unui decor personalizat. Da, și-au dorit o casă în acord cu natura și ca atare au împrumutat și din paleta de nuanțe pe care au regăsit-o în zonă. Dar o astfel de casă n-are cum să nu fie plăcută atunci când pe ferestre se întrevede verdeața, că doar asta au visat – o casă în mijlocul naturii, cu terase umbrite de arbori și o grădină cu aer sălbatic. Mi-a plăcut acest mod de a gândi o casă, de-a folosi tehnologiile actuale îmbinate cu tradiția și modul cum este ea decorată și mobilată. Te las să te bucuri de imagini și te provoc să te gândești până la cele mai mici detalii cum ți-ai dori să arate și casa ta. Am auzit de prea multe ori de la proprietari că s-au grăbit când au cumpărat o casă sau un teren și acum le pare rău. Eu spun că pentru o casă merită să avem mai multă răbdare tocmai pentru că e vorba despre noi și viața noastră. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (1)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (3)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (5)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (7)

 

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (9)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (10)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (11)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (16)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (12)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (15)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (14)

 

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (17)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (19)

adelaparvu.com despre casa eco in Spania, casa cu interioare rustice Foto ElMueble (20)Foto: ElMueble

16 raspunsuri pentru Au cumpărat terenul, l-au studiat doi ani și abia apoi și-au făcut casa

  1. andi spune:

    draga Adela,
    astemtam sa vad si o poza cu exteriorul casei ca sa pot sa-mi deau sema de mult laudata „armonie cu peisajul” si care din pacate lipseste, iar materialele „moderne” nu prea protejaza natura.
    multumesc pentru toate articolele scrisa.

    • Adela Parvu spune:

      Si eu mi-as fi dorit mai multe imagini cu exteriorul, din pacate doar intr-una se vede putin din fatada 🙂 N-as denigra materialele moderne in totalitate. Pana la urma ele s-au inventat pentru a usura munca mesterilor, dar si pentru a oferi confort pentru o perioada mai lunga de timp 🙂

  2. Aurora spune:

    Daca nu eram avertizata nu as fi zis ca e o constructie noua ci una refacuta.

  3. Mariana spune:

    Foarte frumoasa casa, peisajul este mirific din ce se vede, detaliile sunt incredibile, mi-a placut ideea cu cuierul dintr-un trunchi de copac, rafturile, verdele praz foarte odihnitor, chiar si gresia (desi unii spun ca nu este eco, dar este practica), putin cam modern interiorul bucatariei, dar pana la urma oamenii au nevoie de tot confortul si avand in vedere ca este o casa eco construita acum, s-a imbinat stilul traditional cu cel clasic, pana la urma este alegerea proprietarului, in concluzie: mie mi-a placut foarte mult, sa o stapaneasca sanatosi, sa se simta bine (cu siguranta ca se simt) si sa fie fericiti, nici nu poti fi altfel intr-o asemenea locatie.

  4. silvia spune:

    Casa este superba in interior: armonie cu natura, acel verde neutru(da si verdele poate fi neutru in ziua de azi) este perfect pentru a conecta interiorul cu exteriorul sau mai frumos spus verdele aduce exteriorul in interior. Terasa este o extensie a interiorul in mijlocul naturii. Nici ca se putea o alegere mai buna pentru stilul french country din camere iar nota clasica din bucatarie aduce casa in actualitate.

  5. Oana Maria spune:

    Foarte frumoasa!

  6. radhacross spune:

    sa ma bati si nu reusesc sa vad ”armonia” scaunelor albastre din plastic
    sau nu sunt din plastic si nu vad eu bine ?
    persoane care si-au realizat atat de atent la detalii casa,imi pare greu de crezut sa le fi scapat asa ceva,asa incat trag concluzia ca e intentionat un element de contrast care sa rupa cumva posibila monotonie a elementelor folosite
    cu toate astea,in acel ocean de lemn,in si alte materiale naturale,as zice fara ezitare pas la plastic,daca plastic este
    in fine as adauga ca singurele case si elemente cu adevarat rustice,adica simple si pline de forta interioara autentica,le consider a fi cele romanesti si scandinave,care nu fac nici un rabat la estetismul gratuit si edulcorat al altor zone si mai ales al modernitatii

    • Adela Parvu spune:

      Sunt renumitele scaune Tolix create de designerul Xavier Pauchard. Sunt realizate din metal si pot fi gasite in diferite culori. Vezi aici site-ul Tolix http://www.tolix.fr/

      • Camelia spune:

        Aceste scaune metalice sunt extrem de incomode, chiar recent am fost intr-o cafenea noua cu aer retro urban ca sa zic asa, si aveau aceste scaune, nu stiam ca sunt faimoase, nu le-am mai vazut, chiar ma gandeam ca au cam dat-o in bara cu scaunele, pacat de cafenea. In rest casa e frumoasa, grija la detalii, in Spania stilul e destul de intalnit si prezent in nenumaratele revistele de profil.

  7. cora spune:

    Eu imi construiesc o casa pe acelasi principiu, al integrarii in natura, si mai am de vanzare un teren cu vegetatie spontana si parau adiacent proprietatii, in zona subcarpatica, o oaza de liniste, care as vrea sa fie detinut de persoane care respecta natura, precum cele din articolul in discutie.

  8. alina spune:

    Am ramas un pic surprinsa ca si-au facut casa „eco” de 320 metri patrati (desi cu tot cu terase). Ma intreb cum ar arata casa la exterior.

    Eco inseamna, printre altele, si amprenta de carbon pe care o ocupam pe Pamant. De asemenea, un fapt de luat in considerare ar fi sa nu construim numai pe loturi virgine, micsorand astfel spatiul verde, ci, daca se poate, sa mai si demolam din cladirile vechi, fara valoare arhitecturala si cu rezistenta indoielnica, avand grija la reciclarea materialelor. Chiar daca solutia de demolare si construire poate implica o mai mare bataie de cap sau cheltuiala, castigam, pe de alta parte, la faptul ca utilitatile sunt deja trase pe lotul unei cladiri vechi.

    Inteleapta mi se pare ideea de a ne gandi si analiza foarte bine, vreme indelungata, inainte de a construi o casa. Prea multe case sunt construite impulsiv, in neconcordanta cu realele nevoi si planuri de lunga durata ale locatarilor, dupa care oamenii isi regreta decizia.

  9. alexandra spune:

    Buna Cora. Sunt interesata de terenul tau. Te rog lasa mi lasi adresa ta de mail. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *