adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (11)

In Design Interior, Pensiuni, Romania Mea

Popasul Verde, așa-i zice acestei case din baloți de paie de la Sângeorz-Băi

Normal că mi-a plăcut de cum am văzut-o! Parcă ar fi din turtă dulce, dar pentru mine e o adevărată operă artă, care presupune deopotrivă sacrificii și satisfacții, dar mai ales pasiune și iubire. Și nu spun vorbe mari pentru că ai să te convingi și tu de asta. Tot acest proiect a pornit de la ideea lui Paul Axinte, un român stabilit în Belgia, plecat din țară de mai bine de zece ani. Și-a dorit o casă de vacanță în orașul natal. Paul și soția sa Ann au acum trei copii și de fiecare dată când veneau în România se cam înghesuiau pe la rude, așa că și-au spus că o casă de vacanță ar fi perfectă. Dar frumusețea poveștii lor este că cei doi soți s-au cunoscut într-o casă de genul acesta construită în Spania, unde niște prieteni comuni și-au făcut nunta. Deci, te-ai prins? Cumva casa cu tencuială din lut, argilă sau cob cum îi spun anglofonii, a fost prezentă încă de la începutul relației lor. Zău că mi-a plăcut asta la nebunie!

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (1)
Paul Axinte proprietarul casei Popasul Verde
adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (5)
Casa din Spania unde Paul a întâlnit-o prima dată pe soția lui Ann

Paul mi-a povestit că în urmă cu ceva ani împreună cu soția lui au vrut să se înscrie la cursuri de construcție a caselor din baloți de paie, cursuri foarte populare în Belgia, unde oamenii sunt preocupați de grija față de mediu, dar și îmbătați de ideea că astfel de construcții ar fi mult mai ieftine decât cele convenționale. Au reușit cu greu să găsească un loc la un astfel de curs, după care s-au dus la altul, unul cu tema acoperișuri verzi. La astfel de ateliere de lucru participanții învață practic ce și cum să facă, dar cert este că nu ieși meseriaș după ele, ci afli exact cu ce se mănâncă treaba asta, ce tehnologie este la bază și la ce trebuie să fii atent. Când le-a încolțit celor doi soți ideea unei case de vacanță prima dată Paul s-a gândit la una tradițională, dar n-a găsit meșteri care să i-o facă așa cum și-ar fi dorit. Așa că după ce a cumpărat terenul s-a gândit că o casă din baloți de paie ar fi numai bună în peisajul superb de pe plaiurile natale și s-ar încadra și în bugetul pe care-l estima. Dar n-a fost tocmai așa…

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (2)

Da, mirajul cum că o astfel de casă ar fi ieftină există. Paul vorbește din experiența de doi ani cât i-a luat ridicarea casei. Și este un om familiarizat cu tehnologia. În plus, de profesie inginer și cu experiență ca și tehnician în firme de arhitectură, știe să citească un plan, cote, înțelege aspectele tehnice. Da, a crezut că sumele vehiculate pe internet de câteva mii de euro îi vor ajunge pentru casă și că îi va fi ușor să găsească oameni care să-l ajute să o ridice. Tot pe internet a găsit-o și arhitecta Ileana Mavrodin care i-a făcut proiectul de casă aproape așa cum și-a dorit Paul – cu livingul și bucătăria la etaj și cu baia și dormitoarele la parter. De ce? Ca să se bucure de terasă, dar mai ales de priveliștea frumoasă din jur. Pentru că terenul este de doar 500 de metri pătrați s-a gândit să rămână suficient loc de grădină etajând casa. Și pentru că o astfel de casă este foarte grea, intră mult material, a fost nevoie de o fundație solidă, care măsoară o adâncime de mai mult de un metru.

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (16)

Ok, a turnat fundația și a cumpărat 300 de baloți de paie. Lucrurile păreau în regulă, dar pe parcurs s-a lovit de lipsa echipelor de meșteri, de lipsa arhitectei pe șantier și de imposibilitatea de-a supraveghea el însuși proiectul, fiind între Belgia și România. Da, i-a luat doi ani de zile să finalizeze casa (deși la interior încă nu e gata), dar ea nu a ieșit exact cum a fost proiectată la început. În primul rând structura cu un singur trunchi central n-a fost posibilă pentru că n-a fost găsit acel copac cu ramuri suficient de groase și de ramificate pentru a susține casa, apoi pentru că meșterii n-au știut să citească planul și în loc să facă fațada din spate cu un volum ieșit în afară, care era locul scării de la interior, au făcut peretele drept. Norocul lui Paul este că e inginer, dar și că aproape de el a fost Maxim Dumitraș, artistul care i-a rezolvat problema scării interioare pe care a conceput-o ca pe o sculptură într-un spațiu îngust. Normal că e funcțională și că arată foarte bine. Dar să vezi soba cât de frumoasă este! Chiar operă de artă!

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (12)

Un alt sprijin extraordinar a venit de la arhitecta Raluca Suru care l-a consiliat în privința amenajării interioare și care l-a ajutat deseori pe șantier la finisarea casei. Raluca Suru este foarte pasionată de astfel de construcții și este un arhitect care se implică emoțional (un alt proiect la care a contribuit din plin a fost casa de chirpici de la Ciolpani). Deși are patru copii și-a făcut timp să facă drumuri între București și Sângeorz-Băi pentru a rezolva aspectele legate de organizarea interiorului casei, care în total măsoară circa 80 de metri pătrați. Un alt om pe care Paul îl recomandă este Axi, așa e cum cunoscut, un tânăr priceput să lucreze cu argila și cu sistemul acesta de case din baloți de paie. Da, nimic nu e perfect, lucrurile mai puțin plăcute se împletesc cu cele fericite. Pentru că o casă este precum în viață cu bune și cu rele, dar zău că la final rezultatul este cel care contează, iar în cazul de față este spectaculos!

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (4)

Paul spune că la noi în țară deși baloții de paie sunt accesibili ca bani, ei nu sunt tocmai de calitate, adică nu sunt prelucrați, presați cum trebuie, așa cum se face în Belgia, unde a fost el la curs. În plus au semințe sau sunt umezi, ceea ce nu e în regulă atunci când vrei să-i tencuiești. Dar l-a salvat faptul că în zona a găsit argilă de o calitate excepțională și Paul spune că noi românii avem la capitolul acesta unul dintre cele mai bune materiale care există în Europa. Casa a ridicat-o încet, dar sigur și pentru că tot era din materiale naturale ideea cu acoperișul verde a venit firesc. A comandat totul din Olanda, căci a știut și unde să caute și ce anume și a ales ca stratul superior să fie cu plante suculente, care-și schimbă culoarea în fiecare anotimp și care nu au nevoie de niciun fel de întreținere. A trecut prin peripeții și cu acoperișul verde, dar până la urmă a reușit să răzbească cu el și să iasă cum trebuie.

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (22)

Pentru Paul și Ann cel mai important este faptul că, deși mai au încă de amenajat la interior, vara aceasta au reușit să locuiască acolo și să se bucure de casă. Spre suprinderea lor copii nu vroiau să iasă în curte, ci își găseau de joacă pe lângă soba absolut demențială făcută de artistul Maxim Dumitraș, sobă în care Paul le-a copt porumb și și-a amintit și el de copilărie. Da, după ce a ridicat-o mulți oameni i-au bătut la ușă și mulți turiști au întrebat dacă e de închiriat. Și dacă tot a avut cereri, împreună cu Maxim s-a gândit să facă niște trasee frumoase și să scoată casa în sistem de home away, adică atunci când el nu o folosește să o închirieze celor care vor să stea aici. Dar pe lângă bucuria casei, care are tot ce-i trebuie la interior, de la bucătărie la baie, s-a gândit să le ofere celor care vor sta la aici și idei de petrecere a timpului liber, căci Sângeorz-Băi este un loc incredibil de frumos, dar prea puțin cunoscut, iar în afara unor hoteluri mari unde vin oamenii ca la stațiune, nimeni nu prea-ți spune ce ai putea face aici. Așa că și-a deschis pagina de Facebook Popasul Verde, iar din 2015 va deschide și casa în sistemul home away și vei avea o mulțime de idei despre locuri de vizitat și explorat.

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (6)
Paul Axinte alături de Maxim Dumitraș în curtea casei artistului

După doi ani de zile, în care a trecut prin clipe de extaz și exasperare, Paul e mândru de casa lui. Și are și de ce! Este foarte plăcută, se încadrează superb în peisaj și atrage atenția prin formele sale organice. Nimic nu e perfect pe lumea asta și Paul spune că așa ar trebui să fie și casele, cu tencuieli vălurite, cu forme unduitoare, cu texturi naturale. Casa asta într-un fel l-a învățat cum să fie construită, l-a ghidat, l-a provocat. A realizat acum la final că oricâte ai citi, oricâte cursuri ai urma până nu pui tu mâna sau nu te apuci să-ți faci propria casă nu știi ce presupune munca asta. Cert este că senzația de bine pe care casa i-o oferă a simțit-o și prin ochii copiilor săi. Da, chiar pare de poveste și rezonează perfect cu cei mici, dar și cu adulții. Terasa largă de la etaj este unul din locurile favorite de unde privește către împrejurimi și către grădină, care va fi următorul lui proiect.

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (14)

Paul Axinte vorbește rar și cu tâlc, ca un bistrițean înțelept, așa, dar, când l-am întrebat cum se simte că-și vede casa ridicată, greu și-a mai găsit glumele, căci emoțiile l-au lăsat fără grai. La câte mi-a povestit, pentru mine e clar că poate consilia pe oricine își dorește o astfel de casă, dar ceea ce mă bucură este faptul că se gândește ca prin popularitatea de care se bucură construcția să dezvolte ecoturismul în Sângeroz-Băi. Eu cred că alături de Maxim Dumitraș va reuși să atragă multă lume în acest orășel și nu doar pentru frumusețile locului, ci și pentru evenimente și taberele de artă care au loc aici. Popasul Verde adică un loc ce te invită să reflectezi la faptul că noi oamenii suntem parte din natură și că e de datoria noastră să scoatem la iveală frumusețea din fiecare “imperfecțiune” a ei. Sper să te inspire și pe tine!

Află mai multe despre stațiunea Sângeorz-Băi aici www.singeorzbai.com

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (31)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (11)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (34)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (32)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (3)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (18)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (33)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (7)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (25)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (35)Imagini din timpul șantierului
adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (26)Imagini cu baia din timpul șantierului

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (17)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (21)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (8)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (27)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (36)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (29)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (13)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (20)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (23)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (24)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (37)

adelaparvu.com despre casa din baloti de paie Popasul Verde, Sangeorz Bai, Romania, proprietar Paul Axinte (30)
Surse foto: David Bodescu/ Popasul Verde

13 raspunsuri pentru Popasul Verde, așa-i zice acestei case din baloți de paie de la Sângeorz-Băi

 1. victoria spune:

  Ce bucurie sa vezi astfel de case si sa stii ca mai exista astfel de oameni. Cata ingeniozitate, cat respect pentru natura si pentru lucrurile bine facute. Multumesc. Postarile tale imi devoaleaza o Romanie frumoasa si curata, cu oameni inventivi, creativi si tenace. Pur si simplu te inspira. Felicitari si multumesc.

 2. […] Popasul Verde, așa-i zice acestei case din baloți de paie de la Sângeorz-Băi […]

 3. […] Iar Adela Pârvu prezintă casa ”Popasul Verde”, construită din baloți de paie. […]

 4. rodica spune:

  frumos, unic, sanatos, care iti bucura privirea si iti daruieste sperante.

 5. bobural spune:

  Ma bucur foarte mult ca exista si astfel de oameni in Romania. Bravo Adela ca ni-i aduci in fata monitoarelor 🙂

 6. […] ci chiar trec la fapte în privința asta. Când vine vorba despre case sustenabile, ecologice, din materiale naturale, cum vrei să le spui, procesul de construcție este unul lent. Da, nu te poți aștepta să ai […]

 7. Magda spune:

  sunt incantata si multumes Adelei

 8. Sincer miar place sa construesc si eu una in Arad,
  cat a costat in total?

 9. […] astfel încât căsuța să fie alipită de un corp de clădire existente (crama din curte). Căsuța are la interior o înălțime de 1,70 metri într-o parte și 1,50 de metri în alta, deci un […]

 10. Emil spune:

  Daca ar fi construit – o in mijlocul Baraganului, mai intelegeam sa nu fi gasit mesteri sa faca o casa decenta din lemn , piatra. Cred ca au vrut sa socheze putin, pe ideea ” va aratam noi ce am invatat in Belgia „. Rezultatul e o reusita pentru proprietari si doar un experiment neconvingator pentru mine, ceva gen ” The Flintstones ‘s House „. Poate ca ar fi aratat mai bine la Sfantu Gheorghe Delta, pe malul marii, decat la Sangeorz Bai. Am citit ca a mai costat si 30000 de Euro ceea ce imi intareste convingerea ca la 500 teren mp este un experiment de arhitectura si nu casa de vacanta. Pentru cei care ma suspecteaza de ” manelism arhitectural” va spun ca am o cabana de vacanta din lemn, sub munte, in care singurele lucruri de plastic sunt izolatiile firelor electrice din pereti si PET-urile din frigider !! Va rog sa nu luati ultima fraza chiar ad litteram ! Imi place pagina dnei Adela Parvu , am folosit chiar o prezentare (casa arhitectului suedez construita pentru soacra-sa ) pentru a-mi convinge sotia ca ideile mele de constructie pentru casa de la oras nu sunt chiar aiureli, altii le -au materializat inaintea mea. De asemenea,am avut surpriza placuta sa vad ca doua case prezentate aici , pe pagina, au fost bagate in seama , fotografiate de mine , inainte de a le vedea aici. E drept ca m-am ales cu reprosuri din partea sotiei ” Ce te-a apucat sa tragi asa brusc pe dreapta ? ” dar au fost constructii ” dragoste la prima vedere ” , la care spui ” DA , asta este – This is the One ! „.

 11. […] finisate cu var, la interior pardoselile sunt dușumea de lemn, iar tâmplăria este tot din lemn. Este o casă care respiră, dar una pentru care toate aceste lucruri au necesitat mult timp și multă manoperă. Ei bine, […]

 12. […] ce se înalță pe cer sigur ajungi să prețuiești mai mult natura. Am ales să-ți prezint o casă ridicată în acord cu peisajul montan, cu un exterior ce vorbește despre materialele prezente aici, dar care la interior ascunde […]

 13. […] pereților, deja îți impui voița ca om și te detașezi de natură. Ori ei își doreau aici un colț de rai pentru familia lor și mai ales un loc unde cei mici să nu crească cu pretenții, ci să se […]

 14. Mariana spune:

  O casă de poveste! Multă sănătate, oameni buni! Să vă bucurați de casa ani mulți!
  Adela mulțam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *