Știi, citisem undeva că artiștii exprimă, comunică prezentul. Ei simt și îl exteriorizează, dar tare greu e să vorbești sau să spui ceea ce simți. Trăiești sentimentele acelea și gata. Așa e și cu artistul Maxim Dumitraș. Omul ăsta simte că trebuie să facă ceva și de prin 2007 tot face. S-a stabilit la Sângeorz Băi, unde este și directorul Muzeului de Artă Comparată. Un loc magic, unde arta contemporană se întâlnește cu tradiția. Dar pe lângă muzeul foarte efervescent, cu expoziții, simpozioane și evenimente artistice, tabere de creație, spațiul dedicat artei se tot întinde în Sângeorz- Băi (vezi aici despre stațiune www.singeorzbai.com/ro), încet, dar sigur se înfiltrează în peisaseje stupefiant de frumoase, cu dealurile abrupte, cu pădurile de mesteceni, cu fumurile firave ce se ițesc din hornurile caselor proptite pe coame și oile ce se văd din depărtare ca niște mărgele mișcătoare. Aici, pe dealurile din Dosul Gârciului, arta contemporană capătă utilitate. Dar hai să-ți spun mai multe.
Când am vorbit prima dată cu Maxim Dumitraș mi-a spus să-l sun după două zile că el merge pe deal. Nu știam despre ce vorbește, ce deal, unde merge, dar știu că artiștii au ideile lor, limbajul lor, așa că am revenit când mi-a spus. Ei bine, dealul de care vorbea este locul unde Maxim a cumpărat bucăți de teren ca să ofere spațiu de exprimare artiștilor plastici. Aici s-au construit case tradiționale, dar Maxim Dumitraș vrea ca proiectul să se extindă. A invitat artiști plastici de la noi și din străinătate și îi provoacă să ridice case tradiționale românești, după modelul celor din zonă, dar fiecare să fie înfrumusețată cu lucrări de artă. Uite cum arta contemporană capătă utilitate. De la ghivecele de flori ce adăpostesc mușcate, realizate de ceramiști, până la sobele din casă, decorurile din jurul ferestrelor și până la sculpturile și instalațiile de pe deal, din curtea caselor, ca să zic așa. Uite cum tradiționalul este ancorat în contemporaneitate. Dar de ce face asta Maxim Dumitraș? Așa i-a venit! Vrea să demonstreze că arta contemporană ne poate face viața mai frumoasă și că mesajul ei poate fi recepționat mai bine atunci când e aproape de noi, în intimitatea caselor noastre, de la interiorul lor până în curte.
Doamne, sunt așa de frumoase casele astea! Sunt vii precum sculpturile și instalațiile de pe dealuri, ale căror material și formă se schimbă odată cu intemperiile, cu trecerea anotimpurilor. Maxim Dumitraș își dorește ca să vină lumea aici, să zăbovească, să creeze sau să se lase inspirată de lucrările de artă. Și da, parcă înțelegi mult mai bine totul atunci când ești acolo, când urci pe Deal, cum îi spune Maxim și descoperi în tihna străpunsă de cocoși sau de lătratul câinilor operele de artă. Și casele fac parte din acest ansamblu de artă contemporană, deși sunt clar cu arhitectură tradițională. Maxim Dumitraș dorește prin acest demers să-i ghideze și pe meșteri și artizani, să le ofere o direcție, să le arate cum talentul lor trebuie folosit pentru înfrumusețarea obiectelor de zi cu zi. Să nu se lase pradă kitsch-ului și să descopere modul în care-și pot folosi creativitatea pentru a manufactura obiecte frumoase, dar folositoare. Deci musai, mai ales dacă ești meșter, merită să mergi acolo!
Maxim Dumitraș este un artist complex, pictează, dar și sculptează, face ceramică, dar și instalații. Își dorește ca prin Muzeul de Artă Comparată de la Sârgeorz Băi noi românii să nu ne uităm tradițiile, să redescoperim frumusețea lor cu ajutorul artiștilor. Este un demers similar celui făcut de Horia Bernea (1938-200), pictorul nostru talentat, numit de Andrei Pleșu în 1990 director general la Muzeului Țăranului Român, artistul care a revitalizat și pus pe harta muzeelor internaționale acest loc minunat din București. Da, artiștii ne transpun în prezent și nu ne lasă să ne uităm nici trecutul, oferindu-ne exemple pentru viitor. Și locurile astea de la Sângeorz Băi au fost deja bătute de o mulțime de oameni talentați sau cunoscuți, de la artiștii plastici de la noi și până la cei de peste granițele țării, de la scriitori precum Cărtărescu la vizita surprinzătoare, dar plăcută a Principelui Nicolaie al României, de la jurnaliști la oameni simpli, care cunoașteau locul de pe vremuri, căci aici sunt și izvoare cu apă termală care te vindecă de o mulțime de boli. Musai trebuie să spun că autoritățile locale s-au dovedid a avea la conducere oameni deschiși la minte, dacă au dat pe mâna lui Maxim Dumitraș conducerea muzeului. Ar trebui să avem mai mulți astfel de primari și consilieri care să sprijine și să dea frâu liber unor artiști ca Maxim Dumitraș.
Trebuie să mergi la Sângeorz Băi ca să trăiești toată magia, să respiri aerul ală curat, să-l tragi în piept și, odată cu el, să simți bucuria că ești pe meleagurile țării tale, să te încarci cu energia lor. În mod paradoxal, totul ți se limpezește în minte și te cuprinde o furnicăreală în palme. Vrei să faci și tu ceva! Nu mai ești contemplativ, ci se vâră în tine imboldul să treci la treabă. Prinzi curaj și mândrie. Da, e tare fain la noi în țară și numai de noi depinde să o facem și mai frumoasă! Mulțumim Maxim Dumitraș pentru asta! Felicitări din toată inima pentru ceea ce faci!
3
Adela, îţi mulţumesc! Visăm în doi, de ceva vreme, la „căsuţa noastră”. Cred că, prin aceste imagini, ai materializat, pâna la detaliu, ceea ce ne dorim. Să ai o zi minunată! Şi un „La mulţi ani!” din toată inima de Ziua României!
LA MULTI ANI! Ma bucur daca ti-am putut fi de folos. Sa va ajute Dumnezeu sa va impliniti visul!
Inca o postare pentru hrana sufletului si a ochilor de la tine, Adela Parvu ! La multi ani tuturor romanilor care se mandresc cu tara lor, o respecta si o iubesc !
La multi ani!!! Ma bucur ca-ti place 🙂
Inca o lectie de romanism pur in arta, multumesc !
La multi ani, Adela, La multi ani, d-le Dumitras, La multi ani, romanilor de pretutindeni!
La multi ani si tie Mala!
Ce bucurie sa fii Adela, sa vezi si sa arati atitea frumuseti tuturor care vor sa vada. E minunat ce aduci spre admiratie si reflectare. Te urmaresc cu drag . LA MULTI ANI! dragi romani de aici si de pretutindeni.
Muzeul este intr-adevar minunat. Nu stiam si de casele construite si de tot acest nou proiect. Sper sa-l vedem la vara. Multumesc pentru informatie…Dar, la Sangeorz Bai nu sunt ape termale ci minerale…de baut, nu de scaldat! La multi ani . santate si succes!