adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (8)

In apartamente, Design Interior

Ingenios împărțit acest pod lung și îngust, transformat în mansardă locuibilă

De multe ori, la prima vedere, podurile par a fi de nelocuit, mai ales când au spațiile au forme atipice, iar structura din lemn a acoperișului segmentează suprafața utilă. Dar când apelezi la arhitecți talentați lucrurile se schimbă, căci ei pot reorganiza totul cum nu te-ai fi gândit. Tinerii care au achiziționat mansarda de față s-au îndrăgostit de aerul ei, dar le-a convenit și zona centrală în care se afla. S-au trezit cu un pod înalt, un atuu important când vrei să-l locuiești, însă fără niciun fel de instalații sanitare, electrice și termice, un spațiu lung și îngust pe care nu știau cum să-l separe în mai multe camere. Situat la al patrulea și, evident, ultimul nivel al unei clădiri vechi (1930) din centrul orașului polonez Poznan, podul a fost până la urmă ingenios transformat de către arhitecții de la biroul Studio Motiv. Dar hai să vezi soluția lor.

Cu siguranță că atunci ai un spațiu lung și îngust, soluția cea mai la îndemână pare a fi organizarea semidecomandată sau de tip vagon, practic să treci dintr-o cameră în alta. Aici însă arhitecții au vrut să păstreze la vedere cât mai mult posibil plafoanele înalte și înclinate ale mansardei, la fel ca și structura veche din lemn. Aceste lucruri de fapt i-a încântat pe proprietari și ar fi fost păcat să le ascundă. S-au legat de instalațiile sanitare și termice care existau cu un etaj mai jos, ceea ce le-a impus într-un fel locul unde puteau să configureze băile și bucătăria, la fel ca și poziția caloriferelor. Însă ceea ce mi-a atras atenția au fost pereții, modul de compartimentare atipic, cu ziduri ușoare din gips-carton în unghiuri drepte și cu sticlă înglobată la nivel superior. Asta pentru baia de serviciu aflată lângă living, unde există și o supralumină, adică o fereastră interioară la nivel superior, cât și pentru delimitarea dormitorului situat lângă bucătărie.

Deci nu mai mult de patru pereți pe structură ușoară și totul a fost organizat pe încăperi. Practic arhitecții au separat ceea ce se dorea și era firesc să fie delimitat: băile și zona de odihnă. În rest, totul a rămas la vedere. În zona mansardei unde spațiul este mai larg, mai generos au prevăzut camera de zi, de unde se poate accede la nivel superior, chiar pe acoperiș (acces necesar pentru eventuale reparații). Dar ceea ce încântă este luminozitatea mansardei, cu ferestre care asigură lumină naturală din plin pe timpul zilei și o priveliște către cerul înstelat pe timpul nopții.

Deși e o mansardă cu suprafața totală de 120 de mp, numărul camerelor nu este mare, dar este organizată conform dorințelor proprietarilor, care sunt artiști și care au găsit aici spațiul visat atât pentru locuința lor, cât și pentru studioul lor. Dincolo de modul de amenajare, de stilul pieselor de mobilier alese, soluția cu împărțirea spațiului este ingenioasă, mai ales pentru locuințe lungi și înguste. Ai mai jos planul cât să-ți faci o idee asupra acestei modalități de reorganizare a unui spațiu lung și îngust. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (9)

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (6)

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (13)

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (7)

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (12)Pentru placarea băii de lângă living s-a optat pentru mozaic, care a putut fi bine mulat pe forma atipică a spațiului.

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (3)

La nivelul superior al închiderilor cu gips-carton, arhitecții au prevăzut supralumini, geamuri fixe care lasă lumina naturală să circule, dar lasă la vedere și structura din lemn a mansardei.

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (2)

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (14)

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (8)

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (1)

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (10)

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (11)

adelaparvu.com despre pod lung si ingust transformat in mansarda, design interior Studio Motiv (5)
Foto: CzteryKaty/ Studio Motiv

20 Responses to Ingenios împărțit acest pod lung și îngust, transformat în mansardă locuibilă

 1. Adina spune:

  Extraordinar de frumos. Mi-ar placea sa locuiesc intr-un asemenea apartament. Nu imi dau seama unde duce scara.

 2. Ioana spune:

  Splendid!! Unde putem gasi sa cumparam canapeaua si fotoliile?

 3. D spune:

  Bună ziua! Mă interesează de unde a fost achiziționată canapeaua. Mulțumesc!

 4. ilina ileana spune:

  Foarte frumoasa canapeaua. Ai idee daca in Romania face cineva asa ceva? Si cat ar costa?

  • Adela Parvu spune:

   Ileana, da, poti sa-ti faci o canapea de genul acesta la EverArt. Si eu am comandat ceva similar pentru o clienta de-a mea. A fost in jur de 4000 lei o canapea de 3 locuri cu o stofa de calitate din Italia. Pretul depinde si de stofa si de dimensiunile canapelei 🙂

 5. loredana spune:

  Foarte simpatica bucataria…scaunele sunt reglabile si daca da de unde sunt?

 6. ana spune:

  Exact. Ceva asemanator, dar foarte urata fata de canapeaua asta.

 7. Stefan spune:

  Salutare!
  Foarte frumos elegant si foarte bine compartimentat,in schimb scara este Bestiala pentru dusmani le dai cate o tuica si dupa aceea ii inviti sa le arati cosul de fum…Si asa ai scapat de ei printr-un simplu accident..Pa Pa

 8. Marcela spune:

  Buna ziua, d-na Adela. E foarte frumos acest „pod”. Eu locuiesc la casa si intentionez in viitor sa amenajez podul. Ne dati multe idei interesante si , mai ales, de bun gust. Nu locuiesc in capitala, dar as vrea sa-mi spuneti, daca se poate de unde pot cumpara baghete pt tavan si pt pardosela, dar nu din plastic. Multumesc.

 9. Ana spune:

  Amenajare superba! Adela, se poate placa un perete din gips carton? Care sunt cerintele tehnice? (adica cum trebuie facuta izolarea intre placile ceramice/ mozaic si perete?) Trebuie sa indeplineasca si un criteriu de greutate cantitatea de portelan adaugata pe un perete de gips carton? Multumesc pentru sfat!

 10. Zdupes spune:

  Foarte frumos si interesant acest pod. Ne dai idei bune!!!

 11. Irene spune:

  F frumos amenajata si impartita mansarda. Referitor la blatul de lemn de la lavoarul de la baie, avem si noi unul asemanator, dar care dupa nici 6 luni datorita umiditatii si apei a inceput sa se deterioreze (s-a umflat pe anumite portiuni) desi a fost tratat cu lac de iaht (asa am inteles ca se numeste). 🙁

 12. Anita spune:

  Super impartirea!

 13. EFRIM ANA spune:

  frumoasa reamenajare.avem o casa veche la tara si ne dorim foarte mult sa amenajam spatiul din pod,dar deocamdata avem alte prioritati

 14. Lenuta39 spune:

  Foarte practic !

 15. […] într-un spațiu lung și îngust este dificil de amenajat, dar aici proprietarii s-au descurcat excelent. Au avut în vedere o […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *