adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (15)

In Horeca, Pensiuni

Și-au făcut un mic paradis rural. Da, la țară, dar totul parcă desprins din povești

Sunt locuri pe lumea asta unde nu doar că te simți mai aproape de natură, ci parte a ei, locuri care-ți impregnează memoria cu foșnet de frunze, cu mirosurile plantelor și florilor, cu adieri de vânt și mângăieri ale razelor de soare. Așa au simțit și proprietarii acestei ferme țărănești când au descoperit locul. Au venit în 1969 în partea de nord vest a Franței, în regiunea Bretania pentru a se bucura de poveștile inspirate de castelele medievale și țărmul oceanului Atlantic aflat aproape, cu ale sale insule și orășele pitorești, dar s-au așezat într-o vale împădurită, unde, după pâlcuri de copaci, pe mici dâmburi, au descoperit o fermă țărănească veche de 500 de ani. Un microcosmos în miniatură, un careu de construcții din piatră și bârne curbate de vreme și vremuri, cu grădină și curte în mijloc. Pe vremuri, aici fusese o gospodărie în toată regula, cu casă de locuit, cu grajduri, cu grânar, cu atelier de fierărie și o mică brutărie. S-au îndrăgostit de locul acesta și i-au făcut și pe alții să simtă la fel. Dar hai să-ți spun mai multe.

Oamenii aceștia nu au cumpărat o proprietate, ci s-au lăsat cucerriți de o poveste, una pe care au simțit-o în fiecare piatră, în fiecare bucată de lemn, fiecare floare sădită în grădină. Inițial au locuit aici, departe de copii lor, de rude. Au reușit să-I ademenească în vacanțe, apoi rând pe rând li s-au alăturat frați, surori, veri, iar în urmă cu doar zece ani fiica lor, deja mamă și soție a luat hotărârea să se mute aici. Tinerii au fost fermecați de locul acesta din micul sat Plélo și și-au dat seama că nu ar fi singurii. Așa că au transformat totul într-o pensiune romantică cu aer rustic, un loc unde turiștii din întrega lume pot veni să se cazeze în camerele regândite și mobilate de ei, dar care păstrează șarmul de altădată.

Cine merge în Bretania pentru a redescoperi tărâmul lui Tristan și Isolda, locurile străbătute de Regele Arthur și cavalerii Mesei Rotunde sau să meargă pe urmele căutătorilor marelui Gral, cum e personajul Parsifal, cavalerul cu același nume din opera lui Wagner, cu siguranță poate poposi aici. Nu doar că e un loc de vacanță cu multe locuri de vizitat în apropiere sau cu țărmul oceanului aflat aproape, ci și unul de unde te poți întoarce cu idei în privința a ceea ce poate însemna rustic. Să nu ai pretenția de lucruri perfecte, ci să vezi în încleștarea fibrei lemnului pricepere oamenilor care-și făceau singuri obiectele, să descoperi că zidurile din piatră n-ar mai avea niciun farmec dacă ar fi fost ridicate cu bolobocul sau cu distanțiere ori că pardoselile și zidurile pot fi înfrumusețate cu ștampile decorative, flori mărunte ce-ți lasă impresia de covoare.

Da, după ce ajungi într-un astfel de loc, departe de casă, ajungi să prețuiești mai mult vechiturile de la părinții sau bunicii tăi care locuiesc la țară. Vei știi că se poate și la noi să fie păstrate și îmbunătățite casele țărănești, că multe dintre lucrurile pe care sigur te gândeai că nu vor mai fi folosite într-o gospodărie, spun de fapt multe despre istoria familiei din care te tragi. Vei prețui mult mai mult o grădină de legume, care înconjurată de flori arată frumos când e organizată și așezată la vedere, în drumul tău către casă și nu neapărat ascunsă în spatele ei. Și da, scârțăitul ușilor din lemn și al ferestrelor nu te vor mai deranja pentru că fac parte din poveste, așa că nu vei simți nevoia să le înlocuiești cu termopane, ci să le conservi mai departe pentru că sunt făcute de mâna omului din lemn adevărat.

Celine și Marc, tinerii care s-au mutat în acest loc cu copii lor, fiul de 17 ani și fiica de 9 ani, s-au redescoperit și ei. După ani de zile în care au fost pasionați de călătorii au ajuns să se bucure să primească călători. Celine este pasionată de flori și de grădinărit, iar alături de soțul ei Marc au întotdeauna ce face la pensiunea lor denumită Las Maison des Lamour (numele ei de familie). Căsuțele și camerele acestea vechi cer constant să fie îngrijite și întreținute, grădina de asemenea. Copii lor au crescut într-un mediu curat și liniștit, liberi să colinde pădurile din jur ori să se bucure de plaja de pe coasta oceanului aflat în apropiere.

Bunicii sunt și ei prezenți, la fel ca și rudele, precum unchi, mătuși, veri, căci împreună țin totul pe roate și gestionează restaurantul familiei situat pe proprietatea întinsă de 30 de hectare. Totul a pornit de la șarmanta gospodărie țărănească și a ajuns să fie povestea unei întregi familii, familia Lamour, oameni care îndrăgostiți de un loc reușesc să cucerească acum inimile altora. Uite aici site-ul pensiunii www.lamaisondeslamour.com și mai jos crâmpeie de acolo, camere și decoruri cu parfum rustic care te vor transporta în alt ritm și îți vor da idei. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (30)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (31)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (22)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (32)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (33)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (3)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (2)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (47)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (36)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (18)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (25)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (19)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (14)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (29)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (20)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (29)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (12)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (38)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (26)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (11)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (10)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (37)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (1)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (9)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (5)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (34)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (35)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (46)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (44)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (13)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (23)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (39)

 

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (6)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (4)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (43)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (8)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (24)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (41)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (40)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (27)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (45)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (17)

adelaparvu.com despre pensiune rustica in Bretania, Las Maison des Lamour (15)
Foto: Las Maison des Lamour

16 raspunsuri pentru Și-au făcut un mic paradis rural. Da, la țară, dar totul parcă desprins din povești

 1. baban oana spune:

  superb,superb!!!!!!!!!!!!! pacat ca la noi,nu se vrea!!!!!!!!!! fug toti de la tara ,fuug ca de ciulini!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Mari Oita spune:

   ..gresesti Oana, cine „nu se vrea”??..nu prea inteleg generalizarea asta, sa nu-ti inchipui ca toti francezii au dat navala!!! De fapt totul tine de ..comoditate!!Apropos,stai la tara?

   • Neli spune:

    draga Oita,eu stau la oras si Baban are dreptate,fug toti de la tara si dau buzna la oras,ma refer la domiciliu ,munca scoli.La tara au ramas varstnicii sau cei intorsi cu bani castigati afara si incearca sa-si faca o afacere ,si doar putini oraseni sufocati in oras ,se mai muta intr-un loc pitoresc,linistit,dar numai daca isi permit..

  • Luiza spune:

   Fa un experiment: stai la tara o saptamana,doua. Vei vedea ca nivelul de cultura este sub nivelul marii, nu ai cu cine sa schimbi o vorba. Cumparaturi trebuie sa iti faci oricum de la oras pentru ca totul la tara este de proasta calitate si scump. Activitati recreative in afara de gradinarit nu exista! Eu am experimentat si acum sunt tare fericita in apartamentul din centrul Bucurestiului unde totusi este liniste. In timp ce ti scriu aud pasarele cantand la geam.

   • Adela Parvu spune:

    Luiza, depinde ce asteptari ai si in ce zona este casa la tara. In plus, conteaza si varsta la care alegi sa te muti in mediul rural. Cand nu ai cu cine sa conversezi, poti provoca tu sa ridici nivelul cultural al zonei 🙂 Deci, esti pregatita sa oferi sau doar sa primesti? Ori pur si simplu inca esti prea tanara pentru a te muta la tara?

 2. victoria buicescu spune:

  mi-am bucurat ochii si sufletul , frumos !!!!!!!

 3. Teodora spune:

  Superba casa!

 4. Brigita spune:

  …asta da, LA TARA…are cu adevarat atmosfera de LA TARA…frumos si, nu numai…

 5. Elena spune:

  Felicitari si un mare BRAVO pentru descoperirile tale Adela si aducea lor in atentia noastra. Ma bucura si ma inspira enorm!!!

 6. Claudia-Elena spune:

  superb…ca in basme…bravo!

 7. silvialuli spune:

  O oaza de frumos. Casa ca o fortareats,dusumeaua pictata, amestecul de rustic cu modern si clasic….totul de vis.

 8. Nicoleta Gherle spune:

  ce sa mai spun…. fara cuvinte……minunat…rosu….alb… lemn…..piatra…..recycling….

 9. […] de legume. Peisagiști talentați își folosesc creativitatea pentru a readuce în prim plan șarmul rural în amenajările de spații verzi. Uită de gazon, dar nu uită de pergole, plante cățărătoare […]

 10. Gina spune:

  Ar fi interesant ca articolele sa contina si un „total investitie= „. De inspiratie, multi nu ducem lipsa.
  Succes!

 11. […] arhitectul care a proiectat totul a prevăzut ca spațiul viitoarei zone de zi să aibă vedere către panorama din vale. Apoi, pentru că există și un ochi de apă în apropiere, a extins zona de zi cu o terasă […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *