adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (3)

In Amenajari Gradina, Peisagisti si horticultori

Cea mai frumoasă grădină din 2016 la RHS Chelsea Flower Show

Unul dintre evenimentele de referință din domeniul peisagisticii este cel organizat de Societatea Regală de Horticultură a Marii Britanii (RHS) în cadrul RHS Chelsea Flower Show, unde sunt invitați să participe cei mai apreciați peisagiști ai momentului. Ei au la dispoziție un timp limitat pentru a materializa conceptul lor de grădină în ansamblul spațiului expozițional din Chelsea și fiecare peisagist beneficiază de un sponsor și are alături o echipă de constructori. În 2016 Best în Show, deci cea mai frumoasă grădină, și poate ar fi mai corect să spunem, cel mai impresionat concept de grădină a fost cel al peisagistului Andy Sturgeron cu grădina sa sponsorizată de către The Telegraph, publicația care în calitate de sponsor câștigă al optulea an consecutiv acest premiul mult râvnit.

adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (1)
Peisagistul Andy Sturgeon

Conceptul de grădină a lui Andy Sturgeon, care a avut alături de el echipa de horticultori și constructori de la Crocus, a constat în recrearea unui peisaj geogologic, care să amintească de măreția naturii și efemeritatea noastră. Da, natura în toată splendoarea ei este uluitoare, măreață, evoluează și se schimbă de milioane de ani, pe când noi, ca ființe ne perindăm fulgerător și ceea ce ne rămâne este să capturăm cu privirea o clipe din existența naturii, să rămânem în minte și în suflet cu imaginea șlefuită de milioane de ani de către vreme și vremuri.

adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (5)
Planul grădinii, așa cum a fost concepută din faza de proiectare
adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (12)
Perspectivă asupra grădinii din faza de proiectare
adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (4)
Imaginea randată, proiectul virtual făcut pentru grădină

Plantele au fost inserate într-un cadru spectaculos gândit din structuri de bronz, ca niște sculpturi care sugerează un vechi lanț muntos, printre care apa se strecoasă ca într-un defileu. Plaftorme din piatră, ca niște feli uriașe de stâncă asigură legătura între zonele grădinii și facilitează circulați în ansamblul ei. Vegetația ordonat plantată în prima parte a grădinii escaladează în aranjamente sălbatice pe măsură ce avansezi în grădină, completând reușit structurile din bronz și piatră. Un concept cu seminifcație profundă, care dovedește din partea peisagistului Andy Sugeron respectul și admirația față de tot ce înseamnă natură.

În cadrul competiție Chelsea Flower Show 2016 au fost acordate mai multe medalii de aur pentru diverse concepte de grădini la categorii diferite. Am să ți se prezint pe rând ca să afli mai multe date despre fiecare în parte și să înțelegi dincolo de estetică la ceea ce au vrut să transmită ca mesaj peisagiștii. Cert este că o amenajare, chiar și una de grădină, trebuie să spună o poveste, trebuie să aibă o temă, un concept în spate. Așa, pe baza unei idei clar formulate, toată amenajarea devine coerentă. Te las să vezi imaginile cu cea mai frumoasă grădină din 2016, dar merită să întri și pe site-ul peisagistului Andy Sturgeon ca să vezi și alte grădini pe care le-a amenajat www.andysturgeon.com. Mai jos ai și un mic flmuleț cu etapele de construcție a grădinii, ca să-ți dai seama cât de mult s-a muncit aici și cum arată șantierul unei grădini care la final arată ca parcă desprinsă din natură. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (7)

adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (8)

adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (6)

adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (2)

adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (9)

adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (10)

adelaparvu.com despre cea mai frumoasa gradina la RHS Chelsea Flower Show 2016, designer Andy Sturgeon (3)Foto: The Telegraph

6 raspunsuri pentru Cea mai frumoasă grădină din 2016 la RHS Chelsea Flower Show

 1. Mari Oita spune:

  ..frumoasa,dar mi-ar fi placut ca ..podetul sa fii fost din lemn,cald si primitor!…prea multa piatra si metal!!

 2. DANA spune:

  dupa parerea mea la noi in tara unele sunt cu mult mai frumoase decat aceasta…dar ce sa zicem…gusturile nu se discuta!!!

 3. Irina Anghel spune:

  Mie, tot Isacescu imi place: este si mai aratos, si mai talentat.

 4. jitian spune:

  Foarte frumos! Va multumesc pentru ideile deosebite. Succes in activitate

 5. silvialuli spune:

  Frumoasa gradina care, ma duce cu gandul la o gradina moderna japoneza cu elementele de baza: piatra, apa, metal. Chiar si focul este prezent prin rosul orange sl florilor.

 6. Laurie spune:

  Deosebita ! Gradina, adica. Mi-a placut aspectul MODERNIST. Felicitarile sa ajunga la AUTOR = CREATOR = ARTIST. Sa fie inspirat in continuare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *