Câteodată e nevoie doar de curățenie și de o abordare cât mai simplă pentru a te bucura de un petec de curte în mediul urban. Și ca să-ți arăt despre ce este vorba am ales să-ți exemplific prin această amenajare, unde ai imagini înainte și după ce spațiul de circa 20 metri pătrați a fost regândit și finisat. Peisagista Laara Copley – Smith a primit a lucrarea din Londra ca pe o provocare, căci în spatele unei clădiri de trei etaje, mărginit de garduri înalte, se afla un spațiu exterior mic, înghesuit și neîngrijit. Acesta se dorea a fi folosit ca o terasă, cu loc de relaxare și loc de joacă pentru copiii mici ai familiei care a achiziționat apartamentul de la parter. Și da, peisagista reușit să schimbe fața acestei mici curți prin soluții aparent simple, dar care acum conferă o cu totul altă imagine curții. Dar hai să-ți spun mai multe.
Pentru a crea iluzia unui spațiu mult mai luminos, vast și aerisit, chiar dacă este unul înconjurat de ziduri înalte, peisagista a prevăzut în primul rând clarificarea zidurilor. Le-a tratat ca pe un fundal alb, ele fiind astfel curățate, reparate și revopsite. Pentru a asigura o mai bună intimitatea a curții față de vecini, unul dintre ziduri a fost folosit ca suport pentru un paravan din lemn, a cărui lamele au fost montate orizontal, imprimând senzația de spațiu mai lat. De asemenea, lemnul conferă o senzație de căldură, iar faptul că lamelele au mici spații între ele, asigură o bună circulație a aerului și nu dau senzația de zid complet închis.
În noul spațiu configurat astfel, peisagista a ales ca o parte a curții să fie pavată cu deck din cedru, rezistent la intemperii și care asigură o senzație plăcută prin prezența texturii și fibrei lemnoase. A ales special un deck cu lamele mai sub’iri pentru a păcăli vizual și a da senzația că spațiul este mai generos. Apoi, înspre casă și zona de acces a scării a ales să paveze cu piatră pentru ca totul să fie mai ușor de întreținut, dar și pentru a asorta soclul casei îmbrăcat de asemenea cu piatră cu pavajul ales. În zona din fundul curții a amplasat jardiniere legate între ele cu băncuțe și a prevăzut un loc pentru groapa de nisip, una sub nivelul deckului din curte pentru ca nisipul să nu fie împrăștiat ușor peste tot. Pentru varietate și textură, în lateral a gândit zone înguste pentru plante înalte și subțiri, iar la nivelul solului totul să fie acoperit cu pietriș mare, alb.
La final curtea pare să aibă parte de multă verdeață, chiar dacă la nivelul solului plantele nu sunt foarte multe. Secretul este însă proiectarea frunzișului pe fundalul alb al zidurilor la diferite niveluri. Dacă jardinierele cu bambuși dau impresia că vegetația este prezentă și pe mijlocului zidurilor, arborele Acer palmatum, ales special la vărstă matură, pare a conferi senzația unei grădini amenajată deja de mult timp. Rețeta simplă, dar sigură de amenajare: trei nuanțe – lemn, alb și verdele vegetației; cinci texturi: lemn, piatră, cărămidă, pietriș, vegetație; trei zone clare: de joacă, de conversație, de contemplare. Cine spune că nu poți face dintr-o curte mică un loc plăcut? Uite că se poate. Sper să te inspire și pe tine!
2
Zen 🙂
Super tare, ideea jardinierelor legate cu băncuțe sper sa reușesc s-o aplic și eu. Mulțumim pt articol, foarte util 🙂
este perfect! o sa aplic si eu ideile 🙂
nu stiu insa cum se numesc plantele…ne poti ajuta in acest sens? Plante care sa fie ok cu umbra si umiditate intr o curte mica interioara? multumim!!