adelaparvu.com despre Plumeria, Frangipani, Text Carli Marian, Foto Floradania (4)

In Gradina, Sfaturi plante

Plumeria o plantă cu flori parfumate și comestibile

 

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer hortico

 

 

 

 

 

Aceste zile toride m-au făcut să mă gândesc la tropice, la o vacanţă în Asia, America de Sud, Caraibe şi să-mi amintesc de frumoasele flori ale Plumeriei (denumită și Frangipani). Este floarea naţională a Laosului şi un simbol al tuturor ţărilor asiatice, de aceea este purtată în cadrul festivităților și dansurilor tradiționale sub formă de coronițe și coliere. Acest arbust de talie medie are un sistem de ramificare formidabil, iar florile sale ţi se întipăresc în minte chiar de la prima întâlnire. Printr-o înflorire abundentă şi susţinută, structura coronamentului se transformă parcă într-o lucrare de excepţie a unui iscusit horticultor.

adelaparvu.com despre Plumeria, Frangipani, Text Carli Marian (1)

Florile sale pot avea culoarea roz, roşie, albă, galbenă sau pot fi în combinaţii de culori. Sunt grupate câte 20 sau 30 de flori într-o inflorescenţă, având un aspect paradisiac. Parfumul florilor este îmbătător, însă dimineaţa şi seara, când atrag insectele pentru polenizare, este de-a dreptul ameţitor. Perioada de înflorire se întinde de-a lungul întregii veri, până spre luna octombrie. S-ar putea să o găsești în florării în perioada când nu are flori, așa că-ți postez și imagini cu arbustul la ghiveci ca să recunoști planta ce te va încânta atunci când va înflorii.

adelaparvu.com despre Plumeria, Frangipani, Text Carli Marian, Foto Floradania (2)

adelaparvu.com despre Plumeria, Frangipani, Text Carli Marian, Foto Floradania (1)

Dacă vrei să aduci paradisul în colţul tău de grădină, să ştii că nu trebuie să te muţi la tropice, ci doar să afli câteva informaţii despre cum trebuie să ai grijă de Plumeria. De la bun început trebuie să ştii că îi place foarte mult căldura în sezonul estival, iar în perioada rece a anului vrea un binemeritat repaus, la o temperatură de minimum 10 grade Celsius. În perioada de vegetaţie nu-i place umezeala permanentă, dimpotrivă, solul trebuie să-l laşi să se usuce uşor între două udări. La începutul iernii îi cad toate frunzele şi intră în repaus, aşa că nu trebuie să te sperii întrucât este un proces fiziologic normal.

adelaparvu.com despre Plumeria, Frangipani, Text Carli Marian (4)

Primăvara, dacă are nevoie de transplantare, ai grijă să foloseşti un substrat universal în combinaţie cu perlit pentru a-i asigura plantei un drenaj cât mai bun la nivelul rădăcinilor sau poţi folosi un substrat specific cactuşilor. Nu suportă apa stagnantă în farfurie deoarece rădăcinile sunt destul de firave şi putrezesc extrem de uşor! Mai bine acceptă o perioadă de secetă decât una cu apă din abundenţă. Pentru a beneficia de flori frumoase şi multe îţi recomand să foloseşti un fertilizant care să aibă o concentraţie mai mare de Fosfor (vezi AICI).

adelaparvu.com despre Plumeria, Frangipani, Text Carli Marian, Foto Floradania (3)

În concluzie Plumeria sau Frangipani emană exotism prin toţi porii, nu este greu de îngrijit şi merită să o ai în colecţia ta de plante. Cu florile sale te poţi juca în bucătărie fie pentru a ornamenta preparatele culinare sau torturile, fie în realizarea diferitelor reţete culinare, întrucât sunt comestibile! Atenţie la fructe deoarece sunt toxice! Sper să-ți prindă bine informațiile mele!

adelaparvu.com despre Plumeria, Frangipani, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre Plumeria, Frangipani, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Plumeria, Frangipani, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre Plumeria, Frangipani, Text Carli Marian, Foto Floradania (5)

2 raspunsuri pentru Plumeria o plantă cu flori parfumate și comestibile

  1. IGOR spune:

    Acel caz cand florile tin si de foame…;)

  2. Irina spune:

    Îmi doresc foarte mult o Plumeria, însă vreau una cu florile albe, care sa miroasă ca varietatea din Cipru.
    Atașez poza. Ma puteti ajuta sa identific varietatea?
    Multumesc mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *