adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (6)

In apartamente, Design Interior

Stil montan într-un apartament de 46 de mp

Când te gândești la un stil montan nu ți-ai putea imagina cum ar putea fi el materializat într-o locuință de bloc. De ce? Pentru că presupune să obții la interior o atmosferă ca de cabană, cu mult lemn, eventual piatră și o atmosferă relaxată. Ei bine, cazul de față sigur îți vor veni idei despre ce înseamnă să reinterpretezi acest stil într-o manieră actuală. Este vorba despre o locuință destinată închirierii în regim hotelier de către TatryTop amenajată foarte plăcut în zona montană preferată a polonezilor Zakopane, loc unde există mai multe pârtii de ski și unde cererea de cazare este mare. Mi-a atras atenția amenajarea acestei locuințe prin modul ingenios de decorare, un strict necesar armonios și plăcut, dar și lucruri funcționale interesant tratate.

adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (11)

Locuința se află într-un bloc nou construit, iar suprafața de 46 de mp a fost bine exploatată pentru a oferi confort la standard actuale. Schema cromatică este una simplă, alb-negru, gri și mult lemn, care pe un fundal neutru se simte foarte cald și plăcut la interior. Practic toate elementele din lemn, de la parchet, uși interioare la mobilă aduc imaginea de cabana la interiorul locuinței de bloc. Dar contează enorm cum este prezent lemnul, căci prea multe suprafețe cu acest material ar fi riscat să încarce spațiul mic. Însă aici contrastele sunt cele care conferă aspectul armonios al locuinței. Suprafețele cu lemn sunt reliefate fie pe pereții albi (vezi ramele cu desene negre pe fond alb), fie în relație cu mobila deschisă la culoare (vezi bucătăria, locul de luat masa). Negrul vine să puncteze anumite zone, ca niște tușe ce conferă contur de la corpurile de iluminat la piese mici de mobilă (scaune) și decorațiuni.

adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (5)

Zona de zi este una deschisă, unde bucătăria comunică cu locul de luat masa (sufrageria) și locul de ședere, livingul cum ar veni. Separarea dintre aceste zone este obținută prin poziționarea mobilierului. Pare că cel mai generos spațiu ar fi alocat bucătăriei și asta datorită desenului de pe perete. Este o soluție vizuală de impact pentru că lipsesc corpurile suspendate, care ar fi încărcat spațiul. Așa, cu acel desen supradimensionat, cu bucătăria lipsită de placări tipice (faianță) totul devine mult mai aerisit și luminos. Fiind o locuință destinată vacanțelor, o plită electrică și un cuptor cu microunde au fost considerate suficiente. Într-un apartament locuit permanent ar fi mai dificil de întreținut o astfel de bucătărie fără hotă, spre exemplu. Dar ideea cu desenul și încadrarea lui, de fapt separarea bucătăriei, este una ce poate fi adaptată și în alt context.

adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (1)

adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (6)

Dormitorul este unul minimal, separat cu o ușă de tip hambar față de zona de zi. Însă placările cu lemn îi conferă un aer de vacanță așteptat într-o astfel de zonă. Practic, patul este fără tăblie, dar placarea cu lambriuri pare să formeze una, o placare ce este continuată pe plafon și apoi coborâtă apoi în fața patului, unde este montat televizorul suspendat. Pentru că în încăpere există doar o singură fereastră, una lungă și îngustă rezentă în dreapta patului, a fost montată o oglindă între dulapurile prezente aici. Această oglindă vine să dea impresia unei mici ferestre, deci să alunge senzația de claustrofobie. De asemenea, dulapurile sunt unite între ele cu o băncuță, deci tot ansamblul este coerent, este legat, iar nuanțe bine alese, adică albe pentru a nu încărca spațiul și așa mic destinat odihnei.

adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (7)

adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (12)

adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (10)

Baia este mult mai generoasă decât te-ai aștepta într-o locuință cu suprafață modestă. Însă și modul de amenajare contează în percepția spațiului. Plăcile ceramice au fost folosite doar strict unde era nevoie, adică pardoseală și cabina de duș, în rest, pereții sunt zugrăviți cu vopsea lavabilă gri, aproape de nuanța placărilor pentru a conferi un aer unitar. Pe acest fundal gri, elementele din lemn și obiecte sanitare albe se văd frumos și continuă reușit tema stilului montat. Mașina de spălat rufe este mascată după ușile lamelare, iar oglinda supradimensionată și montată fix deasupra lavoarului înlocuiește faianța din zona umedă. Și baia este la rândul ei separată cu o ușă de tip hambar, deci culisantă, ceea ce a permis folosirea întregului spațiu la interiorul băii. O locuință plăcută și armonios gândită, cu detalii care fac diferența, cum ar fi panoul suspendat de deasupra sufrageriei, cu bârna falsă de deasupra cabinei de duș, cu buștenii pe post de măsuțe în living, un cuier tratat ca o decorațiune în ansamblul camerei. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (9)

adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (3)

adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (4)

adelaparvu.com despre apartament 2 camere, 46 mp, in stil montan, Polonia, Foto TatryTop (2)Foto: TantryTop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *