adelaparvu.com despre Strategia de Dezvoltare a Romaniei, Academia Romana (1)

In Eseuri si idei altfel, Romania Mea

Urgența este EDUCAȚIA!

După ultimele proteste din stradă, mi-e și mai întărită convingerea că prioritatea de pe agenda noastră ca popor și ca indivizi ar trebui să fie EDUCAȚIA! Și avem oameni deștepți care să ne ghideze. Academia Română a elaborat o Strategie de Dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani (2015-2035), volume consistente care abordează toate domeniile. Există mai multe faze ale acestei strategii, de la redactare, tipărire la semnarea unui acord. Astfel, până în octombrie 2017, academicienii și-au propus să redacteze forma finală, pentru ca în 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, să fie obținut un acord semnat instituțional pentru implementarea ei (ianuarie-februarie 2018).

Merită să știi despre volumele elaborate până acum și merită să citești cel puțin capitolele dedicate educației. De ce? Pentru că acestea sunt subiectele foarte importante pentru noi toți, subiecte care merită dezbătute. Pentru că dacă politicienii ne vor proști, adică ușor de manipulat, și pentru asta sunt în stare să sacrifice generații întregi de copii prin nealocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru educație, învățământ, cultură, artă și sport, să schimbe programa școlară când vor și cum le convine, să numească politic directorii de grădinițe, școli, universități, atunci noi trebuie să ripostăm pentru binele copiilor noștri, dar și pentru binele nostru ca popor, ca societate ce-și dorește prosperitate și o viață bună bazată pe cunoaștere, știință, artă, sport, cercetare și inovație. Dar când ripostăm, evident pașnic, împotriva unui sistem vicios trebuie să știm și ce dorim să obținem în privința educației (și nu numai), iar Strategia de Dezvoltare a României elaborată de Academia Română poate fi ghidul nostru.

adelaparvu.com despre Strategia de Dezvoltare a Romaniei, Academia Romana, volumele 1 si 2

Vezi aici VOLUMUL I și aici VOLUMUL II

adelaparvu.com despre Strategia de Dezvoltare a Romaniei, Academia Romana, volumele 3 si 4

Vezi aici VOLUMUL III partea 1 și aici VOLUMUL III partea a 2-a

În această Strategie poți găsi idei precum “Omul învață permanent pentru ca să-și definească liber și dinamic propriile roluri într-o societate cognitivă, în continuă evoluție”, adică să ne pregătim copiii și pe noi înșine că “a învăța” nu se termină odată cu școala, ci că trebuie mereu să fim deschiși la noi idei pe care le găsim în cărți, la noi informații disponible odată cu evoluția tehnologiei, la flexibilitate profesională posibilă prin cursuri, la evoluție profesională printr-o continuă documentare și participare activă la traininguri. Sau că se urmărește un sistem de învățământ care să fie adaptat unei societăți dinamice a cărei membri sunt atrași către educație și după cea din școală: “Libertatea individuală și flexibilitatea carierei vor crește interesul pentru educație, iar membrii noii societăți vor aborda viața în mod creativ adaptându-se la evoluția societății. Societatea își va îndemna cetățenii să învețe mai mult”.

adelaparvu.com despre Strategia de Dezvoltare a Romaniei, Academia Romana (3)

De ce este important un sistem public valoros de educație? Un motiv simplu ar fi acela că cei care nu beneficiază de educație acasă, să poată beneficia de ea la școală și, ca atare, să aibă șanse egale cu alții copii pentru o viață mai bună atunci când ajung adulți (gândește-te, spre exemplu, la copii din orfelinate). Adică să avem cât mai mulți oameni educați în societate pe principiul că nu poți fi fericit într-o societate de nefericiți, că nu poți progresa într-o societate în care nu ești înțeles și sprijit, deci nici societatea nu progresează în ansamblul ei. Pentru că educația nu se referă doar la cei șapte ani, la cunoaștere științifică, educație fizică și cultivarea talentului artistic, ci și la educație financiară (cum îți gestionezi bugetul acasă), la educație civică, la educație de voluntariat (de ce și cum îi poți ajuta pe alții), la educație legislativă (să știm rolurile și modurile de organizare și funcționare ale Parlamentului, Guvernului, Președenției), la educație parentală (de viitor părinte) etc. Educația este cea care ne ajută să avem baze valoroase pentru dialog, înțelegere și soluții bune pentru toți, mai ales atunci când societatea cunoaște momente tensionate. Și da, tot prin educație ajungem să identificăm derapajele politicienilor, instituțiilor și a celor celor care atentează la sănătatea legislativă și progresul societății, adică la o viață bazată pe legi corecte și șanse egale pentru toți.

adelaparvu.com despre Strategia de Dezvoltare a Romaniei, Academia Romana (2)

De ce este important să te preocupe educația copilului tău? Pentru că atunci când sistemul de învățământ este viciat, datoria ta de părinte față de copilul tău este să-l educi, datoria ta ca cetățean care are în grijă alt cetățean (de vârstă minoră) este să-l pregătești să devină un adult care să-și poată găsi liber și activ rolul în societate și prin contribuția sa să poată ridica nivelul societății. Dar ce-i învățăm și cum pe copiii noștri atunci când și noi suntem rezultatul unor sisteme de învățământ viciate? În Strategia elaborată de academicieni putem găsi direcțiile. În debutul proiectului pentru educație este foarte elocvent citatul (vezi și mai jos): “Fiecare moment pe care-l trăim nu a mai fost și nu va mai fi niciodată. Și totuși, ceea ce le predăm copiilor în școală este că 2+2=4 și că Parisul este capitala Franței.” “Ceea ce ar trebuie să le predăm este ce sunt ei.

adelaparvu.com despre Strategia de Dezvoltare a Romaniei, Academia Romana (1)

Să rămâi mereu deschis, mereu curios, să nu accepți informațiile de-a gata, să chestionezi subiectele de interes pentru tine, să-ți pui întrebări, să verifici informațiile, să te documentezi, să combați, să argumentezi înseamnă că ești dispus să înveți zi de zi, că ești dornic să devii mai bun, că-ți dorești fii instruit ca să acțonezi în numele Adevărului și că scopul acțiunilor tale este unul pentru Binele tău și al semenilor tăi.

Viața înseamnă nu doar ce mâncăm, ce facturi plătim, ce fel de case ne facem, ci și care este aportul noastru în societate, cu ce-am contribuit bun și frumos în beneficiul celorlați și ce lăsam în urma noastră. De aceea, cred că dacă merită cu adevărat să militez pentru ceva, acest lucru este cu siguranță Educația! Și cu cât acest lucru ne preocupă mai repede, cu atât mai bine pentru noi toți. Este un proces care cere timp, consecvență, care nu se petrece peste noapte, dar pentru care merită, în opinia mea, să milităm zi de zi! 

adelaparvu.com despre Strategia de Dezvoltare a Romaniei, Academia Romana (4)

15 raspunsuri pentru Urgența este EDUCAȚIA!

 1. Igor spune:

  „Prin noi insine!” – PNL de altadata. A nu se confunda cu mascaricii de azi:(
  Sa incepem prin a face curat in propria casa, curte, comuna, oras… si prin a ne educa pe noi, dupa care, pe copii nostri. Poate atunci vom avea si o clasa politica „dupa chipul si asemanarea” noastra. Mersi, Adela.

 2. ana casapu spune:

  „mai ingrozitor decat a fi orb este sa fi singurul care vede…”

 3. Vasile spune:

  Felicitari pentru articol, trebuie sa ne unim, sa deschidem ochii si sa ne organizam ca cei pe care vremelnic i-am adus la carma tarii sa stie ca nu suntem o masa amorfa de manevra. Trebuie mai des sa ne spunem cuvantu si cred ca educatia si sanatatea sunt domeniile prioritare in care trebuie urgent sa se ia masuri. O zi minunata va doresc.

 4. Laura spune:

  DA, Adela,

  Educatia este singura metoda sustenabila de dezvolatare sanatoasa a unei societati.
  Dar pana cand nu vom constientiza pe deplin importanta acesteia si nu vom actiona in acord (buget corespunzator, selectia celor mai bune cadre didactice, dotarea scolilor, respect si seriozitate faca de tot ce inseamna educatia, atat in scoala cat si inafara ei, participare proactiva) vom cadea mereu in aceleasi capcane.
  Tineri cu capul pe umeri si cu picioarele pe pamant, tineri bine inradacinati dar cu privirile spre viitor vor putea sa gaseasca solutii, sa fie profesori dedicati copiilor nostri, sa ne fie medici si ingineri buni, vor putea sa produca valoare si de ce nu vor putea sa ne plateasca pensiile.
  Investitia in educatie este cea mai inteleapta investitie pe care o putem face pentru noi insine !

  education_lights_up

 5. Florin Sava spune:

  Frumoase comentarii, pline de intelepciune. Da! Educatia este esentiala! Un lucru este insa, la indemana tuturor si anume a cladi samanta dorintei de cunoastere in fiecare copil inca din frageda pruncie iar aici, da, aici PARINTII sunt primele surse de informare si indrumare. Parintele intelege aceasta responsabilitate si nu lasa totul pe seama scolii, a sistemului, care, de cele mai multe ori este corupt!

 6. Minerva spune:

  Va felicit pentru articol. Este mai binevenit ca oricând. In aceste zile incinse de manifestatii, se vede cel mai bine rolul educatiei si implicit al informatiei. Oamenii nu mai sunt dispusi sa accepte orice vine de la putere. Va doresc succes in tot ceea ce intreprindeti !

 7. Flory spune:

  Din nefericire mass media lupta constant impotriva noastra! Daca am putea schimba ceva acolo, am evolua instant! Uitati-va la SUA, au trecut la educarea populatiei prin pozitivismul in filme si seriale. Prin pozitivismul in stiri etc! eu astept sa vad reprezentantii si membrii Academiei Romane la televizor incercand sa promoveze educatia.

 8. Elena spune:

  Felicitari pentru articol si multumiri!

 9. Alina spune:

  Foarte frumos Adela! Multumim ! Sper sa se schimbe ceva in scoli si mentalitatea profesorilor !

  • laura spune:

   Eu nu sunt profesor dar cred ca schimbarea trebuie sa vina de pe toate fronturile: profesori, parinti, bunici, unchi
   pentru ca rotitele sa se poata invarti.
   Degeaba ai profesori daruiti daca parintii ii desconsidera, uneori chiar cras, si statul ii plateste cu aproape nimic,
   Degeaba un parinte se chinuie sa isi educe cat mai bine copilul daca scoala si societatea nu ii este in acord si nu ii ofera sanse,
   degeaba un bunic vrea sa isi duca nepotul la muzeu sau la teatru daca are o pensie mizera.
   Trebuie sa luptam pe toate fronturile !

 10. Apetri Liliana spune:

  Multumesc pentru tot ce invat de la dumneavoastra!Sper ca o sa ne trezim si o sa realizam ce inseamna educatia si sanatatea.Toate cele bune!

 11. Stela spune:

  Aceasta strategie nu va functiona. De ce? Cei care o relizeaza ar trebuie sa fie de la toate nivele din sistemul de invatamant. Incepand de la invatator pana la profesor universitar.

  • laura spune:

   Cu o floare nu se face primavara
   dar cu mai multe sigur da
   Daca fiecare dintre noi incercam sa facem ceva, cat de mic in cercul nostru, sa citim o carte unui copil, sa vizitam muzee, sa donam unei biblioteci scolare, sa cumparam un ghiozdan unui copil nevoias, sa ii integram si pe cei mai in varsta in proiecte utile lor si noua,
   la un moment dat aceste cercuri ar acoperi Romania.

   Educatia ne salveaza natia ! 🙂

 12. olga spune:

  De-abia acum am descoperit acest articol. Dar niciodata nu este prea tarziu. Eu sunt bunica (cu nepotii departe) insa ma preocupa foarte mult ce se intampla cu copiii acestei tari. Le doresc mult succes celor de la Academie sa reuseasca sa patrunda in sistem si sa schimbe ceva pentru binele tuturor. Intotdeauna s-a iesit in strada la manifestatii IMPOTRIVA a ceva. De ce nu iese lumea sa militeze PENTRU ceva. Este necesar sa dam ENERGIE (care este foarte mare cand sunt 100.000 de suflete infierbantate)luicrurilor bune. Exact cum spunea Maica Tereza (care stia sigur ce spune): sa nu ma chemati niciodata sa militez IMPOTRIVA razboiului, sa ma chemati sa militez PENTRU pace. Sunt sigura ca daca acei multi parinti, unchi, bunici etc. care doresc binele copiilor (implicit al tarii)ar iesi in strada si ar milita PENTRU educatie, ENERGIA lor pozitiva (nu starile de manie si incrancenare care se degaja din manifestatiile IMPOTRIVA) ar face schimbarea. Cei care va cheama in strada sa dati jos guverne stiu ei ce stiu, stiu ei ce se intampla cand o mare de oameni emit in Univers energiile lor negative, pline de manie.
  Multumim Adela pentru informatiile pe care ni le dai, asa placut cum stii tu.
  Zile senine si sa auzim numai de bine pe toate planurile.
  Olga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *