adelaparvu.com despre print digital, Foto la Heimtextil 2017 (1)

In Design Interior

Print digital pe textile. Poți imprima de la perdele până la haine

Tehnologiile au avansat extraordinar de mult, nu doar în cazul gadgeturilor, ci și în domeniul imprimării. Acum există imprimante performante pentru textile, cu ajutorul cărora se pot decora cu desene realizate pe calculator (deci digital), țesături care pot fi folosite pentru decorul interior, dar și în fashion sau pentru realizarea materialelor publicitare. Și nu doar că există, dar sunt atât de compacte, încât nici nu-ți ocupă spațiu. Dacă te-ai gândit vreodată că ai începe o mică afacere pe cont propriu în domeniul amenajărilor interioare, poate e cazul să iei în calcul și varianta de a-ți achiziționa o astfel de imprimantă și să te apuci de treabă. Poți personaliza de la perdele, draperii, cuverturi la abajururi, paravane, tablouri decorative și ce-ți mai trece ție prin minte. Dar hai să-ți spun mai multe despre printul pe textile.

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Heimtextil 2017 (2)

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Heimtextil 2017 (1)

Imprimarea digitală este una dintre marile tendințe în domeniul designului interior. La târgul specializat Heimtextil din Frankfurt foarte mulți producători de textile au afișat tehnologia de imprimare a țesăturilor. Printul digital este un răspuns la nevoia de personalizare, la cererile venite din partea consumatorilor pentru a beneficia de design creat special pentru ei. Ori cu imprimantele digitale e foarte ușor să asiguri pe piață această nevoie.

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Dacora Print cu tehnologie Epson (6)Foto de la întâlnirea cu echipa Dacora Print la sediul lor din București

Dar despre ce imprimante vorbesc? Ei bine, am fost în vizită la Dacora Print, unde am văzut la lucru imprimantele Epson, dar și produsele realizate cu ele. Marea provocare din domeniul imprimantelor textile a fost până de curând stabilitatea culorilor, dar și tipurile de cerneluri folosite, care miroseau, iar atunci când vine vorba despre textile în casă ori de purtat pe piele, e clar că așa ceva nu se dorea. Din acest motiv, mult timp imprimantele pentru textile au fost folosite doar în domeniul publicității. Dar veștile bune abia acum încep: imprimantele Epson sunt atât de performante încât cu ajutorul lor culorile sunt și rămân vibrante, așa cum au fost ele create pe monitorul ecranului, rezistă sub acțiunea razelor soarelui, evident nu ies la spălare și nu miros. Am văzut cu ochii mei astfel de materiale și am rămas impresionată de calitatea imprimării.

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Dacora Print cu tehnologie Epson (2)Foto la Dacora Print cu haine, țesături și mostre tapete care sunt realizate cu materiale imprimate cu Epson.

Dar pentru că mi-am dorit să aflu mai multe, am apelat la antreprenori români care folosesc deja acest tip de echipamente. Cu această mică investigație am aflat cu surprindere că la Timișoara, Cottontex, o firmă care a început imprimarea de echipamente sportive, este cea mai de succes firmă de profil în Europa la capitolul echipament pentru cicliști. Chiar habar nu aveam că există o astfel de companie la noi și cu un asemenea renume internațional. Sunt cei care confecționează pentru multe echipe olimpice echipamentul oficial. Domnul Erol Baeram spune că firma timișoreană are în prezent cele mai multe și mai performante imprimante Epson disponibile pe piață și că japonezi care produc imprimantele au rămas absolut impresionați de creativitatea românilor. Nici ei nu-și puteau imagina că imprimantele lor pot fi folosite cu succes într-o asemenea industrie de nișă.

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Dacora Print cu tehnologie Epson (5)

O altă firmă, de această dată mai mică, dar productivă, cu activitate în domeniul publicității, respectiv Jungle Media, s-a lovit mereu de problema onorării la timp a comenzilor pentru clienții săi. Așa că a decis să investească în imprimante Epson astfel încât să poată produce direct materialele pe care le creează pentru clienți lor. Domnul Paul Gumeniuc de la Jungle Media mi-a povestit cum odată cu această achiziție s-au trezit nu doar că lucrează pentru clienții lor, ci că vin persoane și din zona de design interior, arhitectură și fashion la ei pentru a imprima cantități definite de materiale pentru diverse proiecte. Deci, pe lângă agenția sa, acum și-a extins activitatea fără să preconizeze asta, grație imprimantelor Epson.

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Dacora Print cu tehnologie Epson (7)

În industria confecțiilor textile pentru îmbrăcăminte, firma Rotext Activ produce la scară largă, industrială diverse articole de îmbrăcăminte pe care le exportă în cea mai mare parte. Domnul Dan Bosman nu a dorit să dea prea multe amănunte privind activitatea sa tocmai pentru că nu deservește semnificativ piața din România, dar cert este că imprimă digital țesăturile cu ajutorul imprimantelor Epson. Având în vedere că acestea sunt destul de compacte, nu te-ai gândi că pot face față la scară industrială, dar toate exemplele enumerate mai sus demonstrează acest lucru.

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Dacora Print cu tehnologie Epson (1)

Și da, evident că Epson are și imprimante cu ajutorul cărora se pot printa și alte tipuri de materiale. Am aflat însă că din lipsa cererilor pe piața noastră e mai dificil de imprimat plăci de aluminiu ori lemn, dar există și această tehnologie. Așa că, dacă îți dorești să începi o afacere pe cont propriu, tot ce trebuie să faci este să îți stabilești o întâlnire cu cei de la Dacora Print și să afli ce fel de imprimantă ți s-ar potrivi în funcție de ceea ce-ți dorești să produci. Uite aici datele lor de contact: telefon 021 241 41 22, site www.dacora.ro, pagina de Facebook/Dacora Print. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Dacora Print cu tehnologie Epson (10)

Imprimantă multifuncțională (adică imprimă pe mai multe tipuri de materiale), este un echipament compact, care nu ocupă mult loc și este foarte perfomantă.

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Dacora Print cu tehnologie Epson (11)

Cartușurile de culori de la interiorul imprimantei.

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Dacora Print cu tehnologie Epson (9)

Material textil realizat la imprimanta Epson. Cele mai bune performanțe se obțin pe materialele textile care au cel puțin 50% poliester în compoziție. Acestea fixează excelent culorile.

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Dacora Print cu tehnologie Epson (8)

 

adelaparvu.com despre print digital, Foto la Dacora Print cu tehnologie Epson (4)

Un raspuns pentru Print digital pe textile. Poți imprima de la perdele până la haine

  1. Muresan spune:

    Buna ziua. Vreau sa stiu daca faceti printare digitala pe prosoape de plaja. Este o informatie pentru o prietena. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *