adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (5)

In Amenajari Gradina, Gradina

Grădină în pantă cu multe locuri de relaxare

Fiecare casă și fiecare grădină sunt unice și prin faptul că terenul pe care sunt amenajate este diferit. Unele dintre cele mai problematice grădini sunt cele în pantă pentru că terenul este greu accesibil, iar lucrările peisagistice sunt costisitoare și greu de făcut. Însă atunci când ai de-a face cu specialiști, aceștia știu cum să conceapă un spațiu verde indiferent de particularitățile terenului. Am ales să-ți prezint azi grădina unui peisagist australian, care locuiește într-o casă de peste 100 de ani și a cărei grădină a amenajat-o în spiritul arhitecturii vechi a construcției. Dar mai mult, vezi vedea cum poți folosi panta terenului pentru a configura pe lângă casă cele mai importante zone de relaxare. Așa că dacă ai o casă pe un teren în pantă, ideile peisagistului Michael Bates sigur îți vor prinde bine. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (8)

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (15)

Este foarte interesant faptul că această grădină nu este mare, dar are multe zone funcționale și de recreere. Când peisagistul a cumpărat casa, el a păstrat toată vegetația existentă, de asemenea a păstrat și structura grădinii. Dar și-a folosit talentul pentru a regrupa și regândi zonele pentru a obține o intrare mai generoasă, loc de fântână arteziană în partea din față a casei, un loc de luat masa pentru zece persoane, loc de foc unde să poată sta seara, loc de hamac pentru copii în spatele casei, terasă cu alee unde să aibă acces către un mic iaz cu pești.

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (10)

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (14)
Ideea de la care a pornit peisagistul este aceea de-a provoca membrii familiei să petreacă mai mult timp în aer liber, de-a se lăsa sub vraja terapeutică a plantelor. Michael Bates crede că plantele au un efect calmant asupra oamenilor și că apropierea lor, contemplarea lor, petrecerea timpului în mediul în care sunt prezente are efecte benefice asupra noastră. De aceea toate zonele pe care le-a creat lângă casa lui vin să ofere aceste lucruri.

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (12)

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (16)

Practic, casa este împrejmuită de alei reamenajate să fie mai largi, unde blocurile de piatră fixează terenul, dar și oferă spațiu confortabil pentru oameni și ordonează plantele crescute aici din abundență. La nivelul vegetației nu a intervenit major. El crede că natura știe să se adapteze și să-și găsească propria cale de a prospera. Nu și-a dorit să taie, să tundă, să aibă mult de lucru cu vegetația, ci și-a dorit ca întreaga lui casă să fie înconjurată de șarmul sălbatic, natural al plantelor.

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (3)

Terenul în pantă a fost astfel exploatat plăcut, prin crearea unor terase, trepte, care fiecare creionează o zonă funcțională. A lărgit terasele casei pentru a fi mai încăpătoare, dar a folosit piatră naturală pentru ca acest material să fie cât mai în spiritul locului și al naturii, dar și unul ce îmbătrânește frumos, fără a fi nevoie de întreținere specială. Apoi a condimentat totul cu vase de grădină, decorațiuni cu design antic pentru a sublinia maiestozitatea și maturitatea plantelor. Este o grădină care spune o poveste prin detaliile constructive și decorative, o poveste ce continuă farmecul vegetației existente aici. Ca peisagist a știut cum să procedeze: cât mai puține intervenții la nivelul plantelor, folosirea de materiale durabile care nu necesită recondiționare în timp, crearea de zone funcționale adaptate terenului care să nu coste o avere. A obținut o grădină ce înconjoară casa, invită lumea afară, oferă răcoare și zone seducătoare care relaxează privirea și sufletul. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (11)

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (1)

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (2)

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (7)

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (6)

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (5)

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (4)

adelaparvu.com despre gradina in panta, Design Michael Bates, Foto Daniel Shipp, The Design Files (9)Foto: Daniel Shipp, The Design Files/ Bates Landscape

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *